torsdag 28 december 2023

NILSSONS FRESTELSE , TILL NYÅRSAFTON ! 4 pers .

 


                            HEJSAN !


SÅ HÄR GÖR DU :
 

SKIVA  8 - 10 kokta potatisar och lägg dem i en smord form .

LÅT 1 burk matjesfile'er rinna av och lägg bitarna över potatisen .

SKIVA 1/2  purjolök  och fördela över sillen .

HÄLL på 3 dl vispgrädde  och  strö  över 1 dl riven ost och 

2  msk  ströbröd .

GARNERA  mitt i ugnen i 225 grader ca 30 minuter 


Detta har jag också haft  på NYÅRSAFTON .

Mycket uppskattat !


LYCKA TILL !  GOTT NYTT ÅR  !

NYÅRSAFTON , BJUD PÅ RÄKFEST ! ca 6 PERS .

 

                     

onsdag 27 december 2023

KNÄCKIGT HAVRE TILL HELGEN . 1 PLÅT .

 

                    

                     HEJSAN  !

Passar med goda tillbehör:  kanske en bit 

Julost  eller  Gravlax  till  NYÅRET ? 

Även som ...

Ett gott knäckebröd  som mellanmål ,

under lediga dagar .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl havregryn

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

2 dl hett vatten

0, 75 dl rapsolja

1 msk flingsalt 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   MIXA  havregryn till mjöl i en mixer

( det blir ca 2 dl efter mixning) .

2)   LÄGG  havremjöl och övriga torra 

ingredienser i en bunke .

Häll på hett vatten och rapsolja och blanda

ihop .  Låt stå i 10 minuter .

3)    LÄGG smeten på en plåt med bakplåts-

papper och platta ut över hela plåten .

TIPS !  Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och

tryck ut smeten med fingrarna eller en kavel ,

till ett jämnt och tunt lager .

4)   In i ugnen på 150 grader i 60 minuter .

Bryt i bitar när brödet har svalnat .


HIMLA GOTT !

LYCKA TILL !


torsdag 21 december 2023

FARFARS RÅGBRÖD TILL JUL . 2 ST BRÖD .

 

                                    HEJSAN  !

UGNSVÄRME : 225 grader .

JULENS RÅGBRÖD,   bakade min farfar  nästan till varje jul .

När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan alltid 

vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,  dels för

att jäs - förmågan förbättras .

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter mjölk 3%

1/2 liter lättmjölk / skummjölk på den tiden 

50 g jäst

1 msk salt

5 1/2 dl rågsikt (ca 300 g)

9 dl rågmjöl ( ca 450 g)

8 dl vetemjöl (ca 500 g)

smör eller margarin till plåten 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  VÄRM mjölken till 37 grader - fingervarm .

2)  SMULA sönder jästen i en degbunke och 

häll på mjölken .

Rör tills jästen löst sig .  Tillsätt saltet .

3)  RÖR ner rågsikt och rågmjöl .

Arbeta degen ordentligt .

4)   BLANDA vetemjöl, lite i sänder, så att 

degen inte blir för hård .

Spara lite mjöl till utbakningen .

5)  STRÖ lite vetemjöl över degen .

LÅT degen jäsa till dubbel storlek på varm ,

dragfri plats ca 1 timme .

Täck över med bakduk .

6)   TAG upp degen på mjölat bakbord och 

knåda den .

Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .

Lägg dem på smord plåt .

7)  LÅT jäsa ca 30 minuter .

8)  PENSLA bröden med lite varmt vatten .

Nagga dem med en gaffel .

9)  GRÄDDA i ugn vid 225 grader  ca 45 min,

eller tills bröden verkar genomgräddade.

(knacka bröden i botten -låter det ihåligt

är bröden klara ).


GOD JUL  å  LYCKA TILL !

mm...himla smakrikt bröd !







tisdag 19 december 2023

MAKARONILÅDA , med tomatsallad . 4 PORT.

 


                        HEJSAN !


TROTS  att  vi  bakar  och står i  så  måste vi äta något, 

tänkte göra denna lätta,  käcka låda med allt på ett ställe.


HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner  pasta gärna  maccaronetti 

500 g blandfärs

1/2 msk olja

salt å peppar

390 g pastasås basilika

4 ägg

2 dl mjölk

2 dl riven ost


TOMATSALLAD :

1/2 förpackning plommontomater

a'  500 g

1/2 msk rödvinsvinäger

1/2 msk olja 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2)  KOKA pastan enligt anvisningen 

på förpackningen, men koka den 

1 minut kortare .

3)  STEK färsen i oljan i en stekpanna 

och krydda med salt och peppar.

Häll i pastasåsen och låt den bli varm .

4)  VISPA  ihop  ägg  och  mjölk .

5)   HÄLL makaronerna i en ugnsform , 

ca 20 x 30 cm .

Blanda ner färs - såsen och rör runt .

Häll över äggstanningen och strö osten överst .

Sätt in formen i ugnen ca 15 min.


TOMATSALLAD :

6)  SKÄR tomaterna i skivor .

Blanda med vinäger och olivolja .

Krydda med salt och peppar .


7)  SERVERA  makaronilådan 

med tomatsalladen .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



måndag 18 december 2023

DAGENS MIDDAG - DRAGONKYCKLING , 4 PORT . 225 GRADER .

 


                           HEJSAN  !

Inte visste jag vad det skulle bli till middag idag ?

In i frysen å kika , -  det blev kycklingfile  idag !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile

1 skivad zucchini 

250 g cocktailtomater ,  på kvist .

SENAPS -  OCH  DRAGONSÅS :
2 dl  kräm fraiche

1 dl vatten

3 finhackade schalottenlökar

1 msk vitvinsvinäger

1 msk senap

2 tsk torkad dragon

1/2 tsk salt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar 

TILL SERVERING :
3 dl ris .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  KOKA  riset enligt anvisningen

på förpackningen .

2)  DELA kycklingfileerna i 3 bitar 

och lägg dem i en ugnssäker form .

Fördela zucchini och tomater 

mellan kycklingbitarna .

3)  BLANDA  alla  ingredienserna 

till såsen och häll över kycklingen .

GRATINERA i ugnen  ca  20 minuter .

i 225  grader .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

   

onsdag 13 december 2023

GAFFELKAKOR , 30 ST.

 


                          HEJSAN  !


Här är ett recept på lättbakade småkakor 

som innehåller få ingredienser .

Jättegoda  passar till både JUL och NYÅR ,

På kaffebordet,  spröda och mm...jättegoda !


HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör rumsvarmt

1/2 dl farinsocker

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Rör ihop smör och farinsocker

i en bunke .

2)  TILLSÄTT havregrynen och 

mjölet och blanda ihop till en deg .

3)  FORMA  degen till bollar .

Lägg dem på en plåt med 

bakplåtspapper och platta till lite 

med handen .

Tryck till ytan med en gaffel .

4)   GRÄDDA kakorna mitt i ugnen

i 10 - 15 minuter.

Låt dem svalna på plåten .

(så himla goa) 

GOD- JUL och LYCKA TILL !