lördag 3 februari 2024

FILE ' MED GRÖN SÅS , 4 PORT.



                        HEJSAN ! 

Detta är en trevlig kycklingrätt,  med sås 

som har fått färg och smak av spenat, 

sparris och persilja .

mm...! himla go!


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile

salt å peppar

1 msk smör eller margarin

SÅS  :

2 dl hönsbuljong

100 g bladspenat

200 g  grön sparris

1 dl bladpersilja

2 dl kräm fraiche 5 %

DEKORATION :
sparrisknoppar 

rädisor

SERVERING :
Kokt potatis


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KRYDDA  kycklingfilerna med salt och peppar .

Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn fileerna .

Stek sakta tills de är genomstekta ,  ca  15 minuter .

2,  KOKA  upp buljong .

Grovhacka  spenaten  och rör ner den i buljongen.

Skär sparrisstjälkarna i 1 cm  långa bitar  och

lägg  ner i buljongen .  Spara  knopparna .

Låt sjuda under lock ca 10 minuter .

3,  MIXA  buljongen med spenat, sparris och

persilja i en matberedare,  eller mixer .

Häll tillbaka såsen i grytan och tillsätt kräm fraiche.

Låt såsen bli genomvarm .

4,  SKÄR  file'erna  i skivor .

Lägg upp på fat  och dekorera med sparrisknoppar

och rädisor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


TIMJAN KRYDDAD SKINKGRYTA , 4 PORT ,



                         HEJSAN  !


SNABB ,  ENKEL  OCH MUSTIGT GOD GRYTA .


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g skinka

1 msk kinesisk soja

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta

400 g krossade tomater

2 msk tomatpure'

2 tsk potatismjöl

3 msk vatten

SERVERA med kokt ris

och en god sallad .


SÅ HÄR GÖR DU :

FINSTRIMLA  skinkan .  

BLANDA den med soja och timjan .

PRESSA  vitlöksklyftan .

KOKA upp krossade tomater med 

tomatpure' .

VÄND ner skinkblandningen och 

låt sjuda under lock 10 minuter .

BLANDA potatismjöl med vatten

och rör ner det i grytan .

LÅT koka upp .

SERVERA med  ris och sallad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 2 februari 2024

UGNSSTEKT FLÄSK - ELLER KÖTTKORV , ELLER FALUKORV , 4 PERSONER.

 


                    HEJSAN  !


UGNSSTEKT  FLÄSKKORV  MED  ÄPPLE  OCH LÖK,

ÄR ENKELT ATT LAGA ,  MEN MAN MÅSTE UTGÅ 

FRÅN KOKT FLÄSKKORV ELLER KÖTTKORV OCH

ÄVEN  T EX  FALUKORV KAN ANVÄNDAS .


HÄR ÄR RECEPTET :
ca  600 g kokt fläsk- eller köttkorv 

2 gula lökar

4 äpplen

2 msk senap

1 dl riven ost , t ex Svecia

Kokt broccoli 

SÅ HÄR GÖR DU :


1,   SÄTT ugnen  på 225 grader.

2,  SKALA och skiva löken mycket tunt .

Lägg den på  ett smort ugnssäkert fat  med kanter .

3,  SKALA  äpplena och kärna ur dem.

Skär äpplena i tunna  klyftor och lägg dem på löken.

4,   DRA skinnet av korven och skiva den .

Bred senapen på snittytorna  och lägg korvbitarna 

på lök- och äppelbädden .  Strö över osten .

5,   STEK på galler mitt i ugnen  20 - 25 minuter.

6,   SERVERA med kokt potatis eller potatismos .

RÄTTEN  kan också lagas med falukorv eller

med frukostkorv som delas mitt itu på längden .

SERVERAS  med hårt bröd och smör/margarin.


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


tisdag 30 januari 2024



MINA JÄTTEGODA HALLONGROTTOR , 30 ST .

 


                     HEJSAN  !


"  ATT GÖRA HALLONGROTTOR  OCH  BJUDA  PÅ 

ÄR  ALLTID  ETT  SÄKERT  KORT !

JAG BRUKAR  VARIERA  MINA  GENOM ATT ANVÄNDA 

RÅRÖRDA HALLON .  MEN DU KAN LIKA GÄRNA  HA 
HALLONSYLT ."


HÄR ÄR RECEPTET :

Smör eller Margarin

1 1/2  dl Socker

1 1/2  tsk  Bakpulver

4 1/2  dl  Vetemjöl

1 dl  Vaniljsås - pulver

200 g Hallon 

1 msk Socker 

ca 100 g  Choklad 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  ARBETA ihop  smör , socker, bakpulver och mjöl .

Rör sist i vaniljsås-pulvret .  Rör ihop hallon och socker .

2,  GÖR  runda bollar av kakdegen och lägg i formar ,

de jäser ganska mycket så gör inte alltför stora .

3,  GÖR  en fördjupning i varje  boll med hjälp av 

pekfingret .

Fyll  hålrummet  med de rårörda hallonen,  det får gärna 

rinna över lite, det skall synas att de är hemgjorda !

4,  GRÄDDA  i ca 15 minuter  i 175 graders värme .

Medan grottorna  gräddas,  hacka chokladen och strö

den sedan över hälften  av de varma,  nygräddade hallongrottorna.


LYCKA TILL !




HAVREKAKOR CA 25 ST.

 


                         HEJSAN  !  


FÖR ATT GÖRA DE HÄR HAVREKAKORNA EXTRA LYXIGA ,

RINGLA LITE SMÄLT  APELSIN - CHOKLAD OVANPÅ DEM .

mm...!

ANNARS KAN DU BJUDA DEM SOM DE ÄR !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör eller margarin

2 dl socker

3 dl havregryn

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g choklad- apelsin smak


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR  i  smör och socker poröst .

2,  BLANDA i  havregryn, mjöl  och  bakpulver .

3,  FINHACKA  chokladen och rör i den  .

4,  FORMA  degen  till  bollar  och  lägg  på

en  plåt  med  bakplåtspapper .

5,  GRÄDDA  i  175  grader  i  20  minuter .

Ruskigt  goda även utan choklad  på .



måndag 29 januari 2024

HALLONSTÄNGER , ca 40 ST .

 


                  HEJSAN  !

" DE här kakorna är perfekta att göra när skafferiet 

inte är så välfyllt , då ingredienserna är få .

Variera gärna kakorna genom att byta ut hallonsylten

mot blåbärssylt . "


HÄR ÄR RECEPTET :

3 msk socker

100 g smör/margarin

2 1/2 dl vetemjöl

2 dl hallonsylt eller rårörda hallon .

GLASYR :

2 dl florsocker

2 msk vatten 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR  socker och smör poröst .

2,  BLANDA i vetemjölet och forma till två längder.

Skåra i mitten där hallonsylten ska ligga .

3,  FYLL skåran med hallonsylten och grädda i 

200 grader i 15 minuter .

4,  BLANDA  florsocker med vatten till en glasyr

och ringla detta över de färdiggräddade längderna.

5,  SKÄR längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar .

Så himla goda !


LYCKA TILL !