lördag 15 december 2012

JUL-TRÄD I TRIANGEL .

Detta är en bulle som gått i generationer .
Vi hade den alltid till 1: a  ADVENT eller till JUL-AFTON.

200g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk stött Kardemumma
och/eller Saffran
1 1/2 LITER vetemjöl
PENSLING:
UPPVISPAT ÄGG

SMULA jästen i en bunke
 Smält smöret i en kastrull, töm i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker,salt,kardemumma och nästan
allt mjölet.
Arbeta  degen smidig .
Låt den jäsa 30 -40 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord,baka ut till runda bullar.
Lägg små runda bullar i en triangel,börja med en bulle överst
sedan två bullar ,tre bullar fyra,fem,sex och avsluta med sju
bullar längst ner ,lägg två avlånga bullar till stam under varandra.
LÅT trädet jäsa i 30-40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg,strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 200 grader,20-25 minuter.

När DU ska servera JUL-TRÄDET sätt små rosa,vita,gula å blå
födelsedagsljus  ett i varje bulle, och TÄND DEM.
Släck ner takbelysningen, BLÅS UT LJUSEN  INNAN BULL-
TRÄDET SERVERAS.
Det är så vackert!

Hoppas på trevlig  JUL-KAFFE stund.

LYCKA TILL!
GOD-JUL!

torsdag 13 december 2012

PEPPARNÖTTER 30 ST.

De här är inte alls dumma .
Prova !
Mandel och kryddor sätter smak -
baka  UTAN socker .

100 g smör
3/4 dl Canderel-strö
sötningsmedel
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2  tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
GARNERING:
15 skållade mandlar
UGN: 175 grader

Så här gör DU:
RÖR  smör  och  Canderel-strö vitt och pösigt.
TILLSÄTT  ägget och rör om väl.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver  och
kryddor.
Arbeta ihop degen .
Låt degen ligga kallt minst en timme.
RULLA  ut degen till små bollar och tryck
ner en halv mandel i varje kaka.
GRÄDDA  kakorna i 175 graders varm ugn
ca 14 minuter.
KAKORNA går bra att frysa.

GOD-JUL
  och
LYCKA TILL!

MORMOR ELLAS VANILJHORN. 50 ST.

Dessa underbart goda kakor fanns alltid
på  mormor Ellas  JUL-kaffebord.
Säkert är det några som kommer ihåg dem.
Men vi tar dem en gång till.

200 g smör/margarin
4 1/4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
GARNERING:
3 msk strösocker

Så här gör DU:
BLANDA snabbt samman alla ingredienserna
till degen.
Låt den vila någon timme i kylskåpet.
DELA degen i ca 50 bitar som rullas till
avsmalnande horn  och läggs på
bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA  kakorna i ca 12 minuter.
DOPPA de heta kakorna i strösocker.

mmm....så himla go'a.
GOD-JUL! 
   och
LYCKA TILL!

onsdag 12 december 2012

TOMTEBO-BARNENS MJUKA PEPPARKAKA.

Denna var kul att göra , vi hade glasyr på
och därpå små sittande marsipan-tomtar
rund form hade jag,alla fick varsin tomte
de som inte fick plats uppepå fick sitta runt kakfatet.
Prova DU också att göra denna fina kaka.
Den uppskattas på JUL-kaffebordet.

100 g smör/margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
(3 msk hackade syltade apelsinskal)
10 hackade sötmandlar
2 dl gräddfil
UGN:150 GRADER

Så här gör DU:
RÖR smör/margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt
mellan varje ägg.
BLANDA  mjölet med kryddorna, bakpulvret,
apelsinskalet och mandeln.
Rör ner detta tillsammans med gräddfilen
i äggsmeten.
HÄLL smeten i en välsmord och bröad form
och grädda kakan i nedre delen av ugnen 60-80 min.
PRÖVA  med en sticka, om kakan känns färdig!
STJÄLP upp kakan och låt den kallna.
GARNERA med lite florsocker utrört i lite vatten
till en glasyr.
Kakan går bra att frysa utan glasyr.
GOD-JUL
   och
LYCKA TILL med allt pyssel.

TOBIAS CHOKLADKAKOR. 90 ST.

När Tobias fyllde 5 -år ville han ha en  go' kaka,
på sitt kalas , då gjorde jag denna.

100 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 msk kakaopulver
1ägg
3 1/4 dl vetemjöl
PENSLING ochGARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl pärlsocker
UGN:175 grader.

Så här gör DU:
BLANDA snabbt samman alla
ingredienserna till degen.
Låt den vila i kylskåpet en stund.
KAVLA ut degen TUNT och ta
ut kakor med ett mått,
(runt,med vågig kant ,tog jag)
Lägg kakorna på en smord plåt
el. bakplåtspapper,använd en
bredbladig kniv,för att lättast få
upp kakorna.
PENSLA kakorna med uppvispat
ägg och strö mandel å pärlsocker över.
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter.
PASSA dem noga så de inte blir
för mörka,då försvinner den fina
chokladsmaken.
mmm...goooda!

LYCKA TILL!

Vi har även haft den till JUL-kaffebordet.

FARMOR ANNAS MANDELSKORPOR. 60 ST.

De här skorporna fanns på kaffebordet
varje jul. mmmm...Jättegoda !

100 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
75 g hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.

Så här gör DU:
ÄGG och socker röres vitt och poröst.
DET rumsvarma smöret röres smidigt.
BLANDA  smöret /marg. med äggsmeten
och rör om väl.
TILLSÄTT den hackade mandeln och
mjölet blandat med bakpulvret.
ARBETA ihop allt till en deg.
RULLA ut degen till 4 längder
och lägg dem på bakpappersklädd
plåt på längden.
GRÄDDA kakorna i 200 grader
varm ugn ca 12-15 min.
SKÄR längderna snett medan de ännu
är varma.
KLART!
Om man vill ha torrare skorpor går det
bra att torka dem i svag ugn, 100 grader
ca 20 minuter.
Skorporna går att frysa.
GOD-JUL
   och
LYCKA TILL!

tisdag 11 december 2012

ÖSTERRIKISK POTATISKAKA. 4 PORT.

Hej!
Nu är jag igång igen .

Denna är riktigt,riktigt god.
Prova själv att göra den.

10 medelstora potatisar
1 paprika  (1/2 röd å 1/2 grön)
2 msk smör/ margarin
2 dl riven ost
salt å peppar
lite paprikapulver

Så här gör DU:
SKALA  och riv potatisarna grovt.
Hacka paprikorna fint.
Blanda alltsammans med kryddorna
och hetta upp Stekpannan med smöret.
LÄGG  i potatisraspet i pannan och
platta till.
Sänk värmen och stek långsamt
tills potatisen fått vacker färg .
Strö under tiden över osten  och låt
den smälta ner under stekningen.
VÄND  kakan  med hjälp av ett plant lock
eller stor tallrik.
Stek potatisen också på undersidan.

SERVERA  till JUL-SKINKAN
eller köttbullar,korv,kassler.

SMAKLIG MÅLTID!