torsdag 24 juni 2021

WOW, VILKEN MIDSOMMARTÅRTA , 14 - 16 BITAR .




                                 HEJSAN  !

Säg den  gäst som inte blir imponerad  av denna 
pampiga  jordgubbstårta  !
Grädde , sylt  och  jordgubbar mellan tre mjuka 
chokladbottnar ,  toppat  med  maränger  och  
massor  av  jordgubbar .
Vad  mer  kan  man  önska ?

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
4 ägg 
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
(om DU inte vill göra bottnarna hemma, kan DU köpa färdiga chokladbottnar ,
det går precis lika bra !)

FYLLNING & GARNERING 
6 - 7 dl  vispgrädde
ca 800 g  jordgubbar
3/4 dl  jordgubbssylt
1  msk  grovhackade  pistagenötter
15 små  maränger 
eventuellt jordgubbs- / smultronblad
eller  citronmeliss
UGN : 175  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
BOTTNAR :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker poröst .
BLANDA  mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker .
Sikta ner  mjöl-blandningen  i  ägg / och socker-blandningen .
Häll i smöret  och  blanda  till  en  jämn  smet .
Bred  ut  smeten  i  en  smord  och bröad  form,  ca  24 cm i diameter ,
helst  med  löstagbar  botten .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ca 30  minuter .
LÅT  svalna .  SKÄR kakan i 3 bottnar  .

FYLLNING :
Vispa  grädden  lagom  tjock .
Rensa  och  skiva  jordgubbarna .
VARVA  grädde,  sylt,  jordgubbar  och  nötter 
mellan  de  två  nedersta  bottnarna .
Spara  hälften  av  jordgubbarna  och  lite  grädde
till  garnering .

GARNERING :
LÄGG  på  den  översta  bottnen  och  bred  
grädde  ovanpå .
Lägg  maränger  längs  kanten  och  halverade 
jordgubbar  i  mitten .
LÄGG  gärna  också  halverade  jordgubbar 
som  en  krans  längs  tårtans nederkant , på 
tallriken .
PYNTA med  jordgubbsblad .

TIPS !
LÅT gärna  det  gröna  sitta  kvar  på  jordgubbarna
som  DU  dekorerar  med  så  blir  tårtan  ännu  mer
färgglad  !
TÅRTAN  går  bra  att  frysa .

 TREVLIG  MIDSOMMAR !





onsdag 23 juni 2021

BÄSTEMORS ÄPPELKAKA , - TILL MÅNGA .




                                    HEJSAN  !

Den  här kakan är så god, så god  !
ÄPPELKAKAN  består  av  mördeg  och  
äpplen  i  tunna  skivor .  mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör / margarin
1 /2  dl  strösocker
2 1/2  dl  vetemjöl 
3 - 4 äpplen ,  ca  450  g
kanel 
socker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör  och  socker  poröst .
Tillsätt  mjölet  lite  i  sänder  och  knåda 
samman  till  en  smidig  deg .
Tryck  ut  degen  tunt  i  en  kakform  ca 
20  cm  i  diameter .
SKIVA  äpplena  tunt  och  lägg  skivorna  
tätt  på  mördegen .
Strö  över  kanel  och  strösocker .
GRÄDDA  kakan  i  ugn  vid  200  grader 
ca  20  minuter .
SERVERA  kakan  med  lättvispad  grädde,
eller  vaniljglass , men  DU  kan  också äta
kakan  precis  som  den  är .

LYCKA TILL !


måndag 21 juni 2021

MIN BACONLINDADE ÄDELOSTKYCKLING . 4 PORT.



                               HEJSAN  !

Bacon , ädelost  och  broccoli  passar  fint  tillsammans
med  kyckling  i  en  gratäng .  mmm ...!
Himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 K kyckling-FILE'ER
140 g ädelost
140 g bacon 
1 msk smör/margarin
salt, peppar
150 g broccoli
3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 msk honung
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost 
TILLBEHÖR :
Haricotsverts + Rostad potatis


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225  grader.
SKÄR ett  snitt  i  varje  FILE och fyll med ädelost .
Osten som blir över smulas ner i såsen .
Linda baconskivorna runt om kycklingen och bryn 
dem runtom i en stekpanna med smör .
Salta och peppra , och över i en ugnsform .
DELA broccolin i mindre buketter och lägg runtom
kycklingen .
HÄLL grädde, fond , honung, senap och riven vitlök i
stekpannan och koka upp .
Häll såsen över kycklingen .
Strö över ost och ädelost .
GRATINERA tills kycklingen är klar ca 25 minuter.
SERVERA  med rostad potatis och kokta 
haricots  Verts  .

ROSTAD  POTATIS :
900 g  Delikatess potatis
2 msk  olivolja
salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225  grader .
TVÄTTA och skär potatisen i bitar .
Blanda potatis, olja, salt och peppar .
bred ut på en plåt med bakplåtspapper .
TILLAGA mitt  i  ugnen tills  potatisen  
är klar och fått fin färg  ca 35 minuter .

SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !

TIPS ! - KYCKLING .



TIPS  !

LÅT KYCKLINGEN   bli genomstekt  .
Alla  bakterier  dör  vid  en  temperatur 
på  minst  70  grader .

BEN, LÅR, KLUBBA och  HEL KYCKLING 
är  klara  vid  en  temperatur  på  82  grader .

BRÖST -  och  LÅRFILE' är klara vid 72  grader.

Använd gärna termometer .

TACK !

söndag 20 juni 2021

SMULPAJ MED PÄRON OCH RÖDA VINBÄR, 6 PERS.




                         HEJSAN !

Den här pajen är riktigt smarrig !
Det är min goda vän MONAS som har EXPREMENTERAT lite .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 päron
1 burk APRIKOSPURE'
153 g  (SEMPER)
1 /2 dl vatten
1 dl flagad mandel
1 dl havregryn
4 msk strösocker
50 g flytande smör/margarin

TILLBEHÖR ;
1 dl vispad vaniljvisp
röda vinbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kärna ur och skär päron i klyftor .
Rör ut aprikos -PUREN  med vattnet
och bred över päronen .
Fördela i ugnsfasta formar .
BLANDA samman mandel, havregryn ,
socker och smör till en kletig massa .
Fördela över päronen .
Ugnsbaka mitt i ugnen i 20 minuter tills
det fått fin färg .
SERVERA med en klick vaniljvisp och
en klase röda vinbär .

LYCKA TILL !



lördag 19 juni 2021

RÄKSPETT MED SALLAD, 4 PORT.



                                   HEJSAN  !

Det här gillar jag , vad säger DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 salladshuvud
8 physalis 
8 minimajs
1 1 /2 dl naturell yoghurt
1 lime
1 nypa chilipulver
2 msk hackad persilja
800 g skalade räkor
2 tsk rapsolja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ salladen och låt den rinna av .
Halvera physalisen .
Låt majsen rinna av och skär dem i 
mindre bitar .
Blanda salladen med physalis och majs .
RÖR ihop yoghurt med 2 tsk pressad lime ,
chilipulver och persilja .
Smaka  av med salt och peppar och häll det 
över salladen .
TRÄ upp räkorna på spett och droppa över
pressad lime ,  krydda med salt och peppar .
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn 
RÄKSPETTEN  runt om ca 3 minuter .
SERVERA med salladen .

Hoppas att det smakar  och  LYCKA TILL !


fredag 18 juni 2021

MACKA MED ROSTBIFF OCH ZUCCHINI, 4 PORT.



                                 HEJSAN  !

Denna macka är också himla god !
Varsågoda att smaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor rågbröd grovt med hela korn 
1 zucchini
1 rödlök
1 tsk flytande smör /margarin
2 1/2 dl kvarg 10 %
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk timjan
rucola
200 g rostbiff

SÅ HÄR GÖR DU  :
DELA zucchinin på längden  och skiva .
Strimla löken .
Fräs zucchini och lök mjukt i smör .
Blanda kvarg, vitlök och timjan , krydda
med salt och peppar .
BRED det på brödskivorna.
Fyll på med rucola  , grönsaker och  
tunt skivad rostbiff .

Hoppas att det smakar !

LYCKA TILL !