måndag 28 juli 2025

RABARBERPAJ MED INGEFÄRA , 6 - 8 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !


DETTA  underbart  enkel  rabarberpaj  som  får  lite

kryddig  smak  av  ingefära .


HÄR ÄR RECEPTET :

100  g  rumsvarmt  smör

1 1/2  dl  strösocker

1  dl  vetemjöl

1 1/2  dl  havregryn

1  tsk  vaniljsocker

1  tsk  bakpulver

2  ägg

1/2  dl  vispgrädde

FYLLNING :
ca  4  dl  rabarber,  skuren

i tunna  skivor 

1  msk  färsk  ingefära, riven

 1  msk  potatismjöl

GARNERING:  

mandelspån,  1-2 msk .


SÅ HÄR GÖR DU :
  

1, SMULDEG :

SÄTT ugnen på 175 grader.


Vispa  smör  och  strösocker luftigt .

2,  BLANDA  ihop vetemjöl, havregryn,

vaniljsocker  och  bakpulver i en bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna  i  smöret .

3,  VISPA  upp  äggen  i en  bunke  och  vispa 

sedan  i  grädden .

Vänd  ner  äggblandningen  i  smeten .

4,   FYLLNING :

BLANDA  rabarber  och  ingefära  med potatismjöl.

Lägg fyllningen i en smord  pajform , ca  26  cm  i

diameter .

Fördela  smuldegen över  rabarbern  och  strö  över 

mandelspån .

5,   GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  i  ca  25  minuter

tills  den  fått  fin  färg .

SERVERA ,  den  ljummen  med  t ex ,vaniljglass  och

färska  jordgubbar .


LYCKA TILL !

HIMLA GO'    PAJ !

CHOKLADRULLE MED JORDGUBBAR , 10 BITAR .

 


                          HEJSAN  !


CHOKLAD  och  JORDGUBBAR  

är  en  oslagbar  smakkombination .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg 

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 msk kakao

2 tsk bakpulver

FYLLNING  : 

3 dl  vispgrädde

100 g  färskost

3/4  dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

250 g  jordgubbar


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  UGNEN på 225 grader.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt .

Blanda potatismjöl , kakao, och bakpulver

sikta ner i smeten .

2, BRED  ut smeten i en långpanna med

bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ,

i 7 minuter .

3,  STJÄLP  upp kakan på ett sockrat

bakplåtspapper och lossa bakpappret.

Låt kakan svalna .

4,   FYLLNING :

VISPA  2 dl  av  grädden  med  färskost ,

florsocker och vaniljsocker .

till en kräm .

Bred krämen över bottnen .

5,   SKÖLJ ,  rensa  och  hacka  hälften 

 av  jordgubbarna  och  strö  över  bottnen 

och  rulla  ihop  .

6,  VISPA  resten  av  grädden   och  spritsa 

på  rulltårtan .

GARNERA :  med  skivade  jordgubbar  .


LYCKA  TILL !


tisdag 22 juli 2025

NINAS ÄPPLEKAKA , 175 grader, 20 - 25 minuter, (ej vispad grädde) .

 


                        HEJSAN ! 


MIN  GODA VÄN  NINA  ÄR EN HEJARE PÅ
ATT BAKA MJUKA KAKOR  . 

VARSÅGODA att smaka !


HÄR ÄR RECEPTET ;

150 g smör ,  2 dl strösocker  + 1 ägg ,

 arbeta ihop till en deg .

3 dl vetemjöl

2 - 3 äpplen 

kanel och socker

1/2  dl vispgrädde, ej vispad 


SÅ HÄR GÖR DU ;

SMÖRJ  OCH  BRÖA  en form .

PLATTA ut degen i formen ,  med

löstagbar kant . 

TÄCK med skalade , skivade äpplen,

strö över socker och kanel .

HÄLL över grädden ovispad .

STÄLL in i 175 grader  i 20 - 25 minuter .


LYCKA TILL !

söndag 20 juli 2025

KORV STROGANOFF MED KOKT DINKEL , 4 PERSONER .

 


                                HEJSAN  !


DETTA ÄR  GOD  VARDAGSMAT ,  MEN DU KAN

OCKSÅ  ÄTA DET PÅ HELGEN .

SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 gula lökar, hackade

rapsolja till stekning

600 g  falukorv av hög kvalite'

strimlad

400 g krossade tomater

200 g tomatpure' tub

2 msk fransk senap

2 dl creme fraiche

4 dl hela  dinkelkorn

2 msk olivolja

10 körsbärs tomater,  skivade

2 dl persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYN LÖKEN i rapsolja och lägg i den 

strimlade korven .

Häll  på  krossade  tomater, tomatpure' och 

senap .

Tillsätt kräm fraiche .

Låt koka i några minuter .

2,  KOKA  DINKEL  enligt anvisningarna

på paketet och blanda med lite olivolja ,

skivade  körsbärstomater och hackad 

persilja .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



ENKEL SMULPAJ MED JORDGUBBAR OCH NÖTTER , 6 PORT . 35 MIN.

 


                            HEJSAN !

DEN  HÄR SMARRIGA SMULDEGEN MED HAVREGRYN 

och nötter täcker en ljuvlig  fyllning  av solmogna  Jordgubbar .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  jordgubbar 

2 tsk potatismjöl

150 g smör, rumsvarmt

2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

1/2 dl strösocker 

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl hasselnötter 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 225 grader,

Skölj , rensa och dela jordgubbarna.

Lägg dem i en pajform .

Blanda med potatismjöl .

2,  ARBETA  ihop smör , mjöl, havregryn,

socker och vaniljsocker till en smuldeg .

Tillsätt  grovt hackade nötter .

3,  SMULA  degen  över  bären  och

grädda  mitt  i  ugnen i 20  minuter .

LYCKA  TILL !

                                 

söndag 13 juli 2025

PENNE - GRATÄNG MED SKINKA, TOMAT OCH PURJO 4 PORT.



              HEJSAN !


DET var ett tag sen jag gjorde denna supergoda gratäng .

Men idag av alla varma dagar gjorde jag den,

Det var ändå för varmt för mig att gå ut !

SÅ doften av gudomlig gratäng  sprider sig i köket .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 purjolök

1 msk olivolja

1 hönsbuljongtärning

150 g strimlad rökt skinka

1 dl strimlade soltorkade tomater

eller cocktailtomater

4 portioner kokt pasta 

(300 g okokt)

1 msk smör till formen


ÄGGSTANNING :

3 dl matlagningsgrädde

3 ägg

1 burk ricotta ,  italiensk färskost 

eller kesella, 250 g 

3 dl riven lagrad prästost

1/4 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  ANSA,  dela, skölj och strimla purjon .

Fräs den i oljan ca 1 minut .

Blanda i smulad  buljongtärning .

2,  BLANDA  ingredienserna till 

äggstanningen i en bunke .

Vänd ner purjon, skinkan och pastan ,

blanda väl .

Häll blandningen  i en smord ugnssäker form .

Sätt den i nedre delen av ugnen och grädda

ca 40 minuter i 200 grader .

Täck gärna formen med smort aluminiumfolie

efter halva tiden , så att inte pastan blir bränd.


MEDAN gratängen sköter sig själv i ugnen 

kan man både duka och förbereda en fräsch sallad .

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

       


lördag 12 juli 2025

CHOKLADTRYFFEL MED MYNTA . NÅGOT SÖTT EFTER MATEN ! ca 25 st .

 


                             HEJSAN  !

VISST  är det väl gott ibland, efter middagen 

med en bit av en chokladtryffel .

Dessutom lätt att göra !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  mörk  choklad

100 g vit choklad

3/4 dl vispgrädde

1 msk finhackad färsk mynta

1 nypa flingsalt

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HACKA  den mörka och 

den vita chokladen grovt .

2,  KOKA  upp grädde i en 

kastrull och ta av den från 

värmen .

Lägg den vita och den mörka

chokladen i grädden och låt den

smälta under omrörning .

När den är smält , rör snabbt i mynta 

och flingsalt .

3,  HÄLL blandningen i en form 

ca 10 x 20 cm och låt  stelna i 

kylskåp över natten .

Ta ut chokladen och skär i små

bitar vid servering .


LYCKA TILL !   mm...!