onsdag 16 juli 2008

KORV PÅ UNGERSKA 4 PORT.

Det här gillar jag ,detta är gott!

400 g kabanossen
3 stora gula lökar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
2 msk chilisås
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl gräddfil

Så här gör Du:
Skär korven i skivor och hacka löken.
Låt löken fräsa mjuk i fett utanatt den tar färg.
Lägg i korven, paprikapulver och chilisås.
Tillsätt gräddfilen rör om och låt det bli genomvarmt.
(om Du kokar för länge kan det skära sig)
Salta o peppra och servera korven till ris eller pasta.
Skivade tomater är gott till.

det här är en snabbrätt tycker jag.
prova får Du se.

STRYKANDE ÅTGÅNG CA 75 ST.

100 g sötmandel
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
200 g mörk blockchoklad

Så här gör Du:
Skålla och skala mandeln.
Rosta den i ugn och hacka den grovt.
Blanda i en tjockbottnad kastrull
socker,grädde o´smör.
Koka på svag värme under omrörning ca 5 min.
Blanda ner blockchokladen och mandeln.
Låt blockchokladen smälta.
Olja en liten långpanna ca 25x35 cm .
Häll i smeten.
Låt stelna i kylen under natten.
Skär konfekten i bitar.

något för oss gottegrisar.

tisdag 15 juli 2008

CITRONFILE 4 PORT.

500 g grisfile
smör
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
3 dl vispgrädde
ca 1,5 msk pressad citron
1 tsk dragon
1/2 dl hackad persilja

Så här gör Du:
Skär köttet i 2 cmtjocka skivor.
Bryn lite i taget av köttet i smör
i en stekpanna .
Salta o´peppra.
Ta upp köttet. (skölj inte ur pannan.)
Häll grädden i pannan.
tillsätt citronsaft,dragon och persilja.
Lägg i köttet och låt det eftersteka
några minuter.

SERVERA: med pressad potatis och sallad.

ANETTES GRÖNSALLAD 4 PERS.

Här får Ni blanda o´ge som Ni tycker.

Röd och grön paprika
tomater
färsk gurka
äpple
gul lök
pepparmix
svartpeppar
vitpeppar
salt
10 droppar vinäger

Denna sallad fick jag vid ett tillfälle av min syster.
en stark och härlig sallad.

prova själva!

söndag 13 juli 2008

BLANDAD FRUKTKRÄM. 4 PERSONER.

Det här är barndomsminnen som jag gör ibland.
Jag tycker det är gott ,och dessutom bra för magen.

2,5 hg torkad blandfrukt(finns i färdiga påsar)
6 dl vatten
3/4 dl socker
1,5-2 msk potatismjöl

Så här gör Du:
Frukten sköljer Du , sockra
och lägg i blöt,i ca 20 min.
Koka upp och låt frukten koka mjuk.
Rör i potatismjölet utrört i lite kallt vatten
och låt krämen koka upp igen under
försiktig omrörning.
Tag bort kastrullen från plattan
och låt svalna lite innan Du äter.
SERVERA : GÄRNA MED GRÄDDMJÖLK.

mmm.

NALLEKAKA.

Till dockkalaset eller?

Denna gjorde vi, när vi hade dockkalas
fram med alla nallar o´dockor.
Så fikade vi barna o´jag.

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
2 tsk kanel
1,5 dl mjölk
100 g smör

Så här gör Du:
Vispa ägg o´socker vitt o´pösigt.
Blanda samman mjölet med bakpulver
och kryddor och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och det smälta smöret.
Grädda i smord och mjölad form
i 175 grader ca 30 minuter.

NALLEKAKAN är lika mjuk o´go´
i smaken som NALLE själv.

Trevligt kalas en regnig dag.

RÅKOSTSOPPA 1 PERSON.

denna gillar jag .

vikten på grönsakerna är i skalat skick

2 persiljestjälkar
40 g morot
25 g purjolök
25 g rotselleri
2-3 dl varm grönsaksbuljong
2 msk matlagningsgrädde
salt o´peppar

Så här gör Du:
Skär grönsakerna i bitar och
lägg dem i en mixer /matberedare.
Mixa tills de är finhackade.
Häll i buljong och grädde o´mixa lite till.
Hetta upp , krydda och servera.

Ta gärna en fullkornssmörgås
med ost till.
Jättegott.