måndag 5 januari 2009

KIR ROYAL

Till 2 drinkar behövs:

1 cl svartvinbärslikör
15 cl champagne
1 limeklyfta som dekoration

Så här gör Du:
Häll svartvinbärslikör
i botten av glasen.
Fyll på med kall champagne.
Garnera med en limeklyfta
på varje glas .

Lite festligt, när alla helger är över.
mys...

FYLLDA APRIKOSER OCH KATRINPLOMMON 4 PERS.

Heej,nu är jag igång igen.
En liten förrätt eller något efter maten
Välj själv .

50 g grönmögelost
50 g mascarpone
100 g torkade aprikoser
100 g kärnfria plommon

Så här gör du:
Blanda osten med mascarpone,
lägg ostmassan mellan två aprikoser
och snitta plommonen och kläm
in en ostklick .

Så gott, man kan nästan inte sluta äta .
Smaka Du också .

tisdag 30 december 2008

NYÅRS - HÄLSNING .

GOTT - NYTT ÅR

ÖNSKAR JAG ER ALLA

VI SES NÄSTA ÅR .

fredag 26 december 2008

PERSIKOMARÄNG. 4 PERS.

HEJ ALLESAMMANS OCH GOD FORTSÄTTNING.......

Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .

4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån

Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .

LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.

måndag 22 december 2008

HERDINNOR SMÅKAKA 35 ST

Återigen en för mej riktigt god
JULKAKA .

125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.

Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.

GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .

Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .

tisdag 16 december 2008

JUL - KAKA MED APRIKOSER.

Här är en god kaka till JUL .



150 g torkade aprikoser

(blötlagda över natten)

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

en nypa salt

(mellan tummen och pekfingret)

1 1/2 - 2 dl socker

rivet skal av en citron

1 krm kardemumma

50 g skållad sötmandel

75 g smält smör

1 ägg

1 1/2 - 2 dl mjölk

GARNERING:

några hela aprikoser

glasyr av florsocker

utrört med lite pressad citron

suckat eller gröna coctailbär.

SÅ HÄR GÖR DU:

Tag undan de aprikoser , som skall

vara till garneringen och koka dem i

blötläggningsvattnet ev. med lite socker .

Hacka resten av aprikoserna

likaså den skållade mandeln .

Blanda mjöl , bakpulver , socker ,

och kryddor och rör ner frukten

i mjölblandningen .
Tillsätt det smälta smöret
samt ägg och mjölk sammanvispat.
Häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda kakan på mellanläge i ugnen 175 grader.
Låt den färdiggräddade kakan kallna och
garnera den därefter med frukt och citronglasyr.

Kakan är god även utan glasyr.
prova på .
GOD - JUL.

söndag 14 december 2008

DOPPEBULLE .

Doppar Ni i grytan ?
Jag gör det inte ,men har ändå
ett gott recept på bröd .

2 st blir det.
25 g smör
5dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter rågsikt
ca 2 - 2 1/2 dl vetemjöl

Så här gör Du :
Smält smöret och tillsättmjölken.
Låt det bli fingervarmt .(37 grader)
Smula ner jästen i en degbunke
och häll degspadet över .
Rör så jästen löser sig .
Tillsätt salt och sirap , rör om.
Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig .
Låt den jäsa under duk ca 40 min .
Ta upp degen på mjölat bakbord
och tillsätt vetemjölet lite i taget
och arbeta degen smidig .
Forma degen till 2 bullar och
lägg dem i mjölade korgar .
Låt dem jäsa under duk ca 30 min .
Vält försiktigt över de korgjästa bröden
på en smord eller bakpappersklädd plåt
så att undersidan kommer uppåt .
Grädda bröden i nedre delen av ugnen
18 - 20 min.
Bröden går bra att frysa .

Jäsa sista jäsningen i korg med fin botten
tycker jag är dekorativt .
Vackert när Du lägger upp hela brödet
på bordet och det skärs upp där .

God Jul .