onsdag 23 september 2009

INKOKT STRÖMMING. 4 PORT.

Det var länge´sen jag gjorde detta.
Men har tänkt på det ofta.
Så nu är det dags.

500 g strömmingsfilee
rensad
1 tsk salt
3 msk finhackad dill

LAG:0,75 dl ättikssprit
4 dl vatten
1/2 dl socker
2 tsk salt
1 liten skalad skivad
gul lök.
5-6 vitpepparkorn
6-8 kryddpepparkorn
1 lagerbärsblad

TILLBEHÖR:
Kokt potatis,sallad,bröd,dryck.

Så här gör DU:
Lägg strömmingsfileerna med
köttsidan upp och strö på
salt och dill.
Rulla ihop och lägg rulladerna
med skarven ner i en låg vid
kastrull.
Koka upp alla ingredienserna
till lagen i en annan kastrull.
Häll den heta lagen över strömminingen.
Låt det koka upp och sedan sjuda
under lock ca 8 minuter.
Låt strömmingen svalna i spadet.
Garnera med dill.
Servera med kokt potatis, bröd
och dryck.

SMAKLIG MÅLTID!

KALVSYLTA MED RÖDBETSPOTATISSALLAD 1 PORT.

Det här kan DU göra bara till DIG,
innan barna ska hämtas på dagis
och innan middagen ska stå på bordet.

100 g kalvsylta
SALLAD:
1 litet äpple, 2 små inlagda rödbetor
1 kokt kall medelstor potatia
1/4 -1/2 tsk riven pepparrot
ev. lite salt

TILLBEHÖR:färsk gurka,bröd,o´dryck.

Så här gör DU:
Kärna ur äpplet och skär det
och rödbetorna i små tärningar.
Tärna potatisen.
Blanda potatis,rödbetor,
äpple och pepparrot.
Salta ev. lätt.
SERVERA kalvsyltan med salladen,
gurka,bröd, o´dryck.

SMAKLIG MÅLTID!
Denna gillar jag.

tisdag 22 september 2009

OSTBRICKA .

Gör din egen OSTBRICKA.
Här är ett litet förslag.

Herrgårdsost eller Greve
och Ädelost.

Camembert,Gorgonzola
och Emmenthaler.

Cheddarost och Camembert
eller Brie.

Kryddost,Tilciter -mild o syrlig
och Ädelost.

En ost-
Cheddar eller Brie.

Gott att bjuda till: oliver,rädisor
rå blomkål i små buketter,
färsk gurka,paprikaringar,
blekselleri päron,druvor,
pain rich,kavring, pumpernickel
Finn Crisp och osötade kex.

LYCKA TILL.

STORA PANNBIFFEN. 4 PORT.

Denna är käck att göra.

4 hg köttfärs
1 tsk salt
1 krm vit eller sv. peppar
2 dl vispgrädde
1 äggula
smör
1/2 dl hackade rödbetor
1/2 dl hackad ättiksgurka

Så här gör DU:
Blanda färsen med salt,
peppar,grädde och äggula.
Bryn smöret i stekpannan
och lägg ner färsen.
Tryck ut färsen med en
stekspade så den täcker
hela bottnen.
Stek på medelstark
värme ca 5 min.
Dela "kakan"i 4-delar
och vänd dem.
Stek ytterligare i 5 min.
Strö över rödbetor och gurka.
Servera direkt ur pannan
tillsammans med kokt
potatis och en sallad.

Snabbt o`gott.
LYCKA TILL!

STRÖMMING PÅ POTATISBÄDD. 4 PORT.

6 hg strömmingsfileer
6-8 kokta kalla potatisar
1 1/2 tsk salt
2 dl vispgrädde
3 msk kaviar
1 krm vit eller sv.peppar
1/2 dl finklippt dill

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj strömmingsfileerna.
Skär potatisen i skivor.
Lägg dem i en smörad
ugnssäker form.
Salta strömmingsfileerna
och rulla ihop dem.
Lägg rullarna på potatisbädden.
Blanda grädden med kaviar
och peppar.
Häll blandningen över strömmingen.
Strö över dillen.
Grädda i ugn ca 30 min.
Servera med rivna morötter
och ett rivet äpple i.
jättegott.

LYCKA TILL!

måndag 21 september 2009

KIKÄRTSBURGARE MED KORIANDER. 4 PERS.

Detta är jättegott.

2 burkar avrunna kikärter
2 ägg
1 msk mjöl
1 knippe färsk koriander
1 pressad vitlök
1 tsk salt
2 krm sv.peppar
olja till stekning
gärna RAPSOLJA.

Så här gör DU;
Mixa kikärtorna ihop med äggen.
Rör ner mjöl,koriander,
vitlök,salt,sv.peppar.
Hetta upp oljan i pannan.
Forma till biffar (färsen är lite lös)
Kanske är det lättare att
klicka i färsen i pannan.

TILLBEHÖR:
Sallad
böngroddar
färsk chili
yoghurt med 1 pressad
vitlöksklyfta.
SERVERA : I PITABRÖD.

mmmm,så gott.

GYLLENE KORVPANNA. 6 PORT.

Återigen ett korvrecept.
71 % kött är det i denna korv
den är verkligen god.

600 g korv
1-2 purjolökar
2 burkar majskorn(340g)
1 krm mejram
peppar
1/2 dl vatten eller buljong
hackad persilja.

Så här gör DU:
Ta av skinnet på korven (falukorv)
och skär den i cm-tjocka skivor.
Skölj purjolöken och skär den i
tunna strimlor.
Fräs purjolöken i lite fett i
en stekpanna.
Häll i majskornen.
Krydda,rör om och späd med vätskan.
Lägg korven överst och sätt på pannan.
Låt alltsammans sjuda ca 5 minuter
eller tills korven blivit varm.
Strö över persilja.
Servera med kokt potatis.

SMAKLIG MÅLTID!