söndag 4 oktober 2009

LINGONBRÖD MED HASSELNÖTTER OCH SOLROSKÄRNOR. 2 ST .

Gott o´nyttigt bröd
o´kul att göra.

UGN:175 GRADER.

7 dl fil
1 dl vetekross
200 g hasselnötter
5 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
300 g lingon
eller röda vinbär
1 1/2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap

Så här gör DU:
Sätt på ugnen.
Ta fram 2 avlånga bakformar,
täck med bakplåtspapper
(smöra lite lätt på undersidan pappret)
(så ligger pappret still i formen)
Blanda alla ingredienserna
noga till en smet.
Fördela smeten i formarna.
Och baka mitt i ugnen
ca 1 TIMMA.
Ev.lite till.
Ta upp brödet ur formarna o´ta
bort bakplåtspappret.
Knacka på brödets baksida
låter det ihåligt är brödet klart.

Detta var jättegott bröd.
Smaka själv.

LYCKA TILL.

MIN GODA LINSSOPPA 4 PORT.

Denna är inte dum,soppan håller
i flera dagar.
Den blir godare för varje dag
DU har den i kylen.
Bara att ta fram o´värma.

2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri
1 burk krossade tomater
10-12 dl vatten
2 dl röda linser
2 buljongtärningar
(1 grönsaks+1 köttbuljong)
1/2 tsk oregano
salt o´peppar
1 knippa bladpersilja.
Koka i 20 minuter.

Så här gör DU;
Skala och dela morötter,lök,
vitlök,o´rotselleri.
Lägg ner det i en kastrull.
Häll på krossade tomater,vatten
och buljongtärningarna.
Låt det koka i 10 min (med bra bubblor)
Tillsätt linserna och låt dem
koka med resterande 10 minuter.
Smaksätt med oregano,salt o´peppar.
Klipp bladpersilja över,när DU serverar.

SMAKLIG MÅLTID!

lördag 3 oktober 2009

MUSSELSOPPA 4 PORT.

Visst är det väl tråkigt att
äta burkmat.
Men ibland kan det vara bra
att ha en burk hemma när det
ska gå undan och DU är vrålhungrig.
Man får "snygga till"den.

1 burk konc.champinjonsoppa
1 burk konc.tomatsoppa
mjölk till spädning
ev majsstärkelse(majsena)
2 burkar musslor med spad.(300g)
klippt gräslök.

Så här gör DU:
Blanda de båda sopporna i en kastrull
och späd enl.anvisn.på burkarna med
musselspad och mjölk.
Red ev.av med majsstärkelse
till en lite krämigare konsistens.
Lägg i och värm musslorna.
Klipp gräslök över soppan
och servera.
KLART!

Ät gärna en hård macka till
med ost.
Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

MAUDS CITRONSÅS.

mmm... till LAX,KUMMEL,TORSK.

1 burk creme fraiche
1 tärning fiskbuljong
skalet av 1 citron-rivet
2 kläm på citronen

Så här gör DU;
Ta fram en kastrull.
Häll i creme fraichen.
Lägg i 1 fiskbuljongtärning.
Skalet av den rivna citronen
och 2 kläm på citronen.
Rör om och låt allt koka upp.
KLART.

LYCKA TILL
OCH SMAKLIG MÅLTID!

MARITAS TÅRTA - TILL MÅNGA .

Det här är den godaste tårta
jag någonsin smakat.
Så har NI kalas i familjen,
är det bara att prova.

125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
TILL MARÄNGSMET:
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g hackade nötter
3 dl vispad grädde
och
2 grovrivna äpplen
eller clementiner
(hackade)
smort smörpapper till
långpannan.

Så här gör DU:
Rör ägg och socker pösigt.
Och sätt sedan till äggulorna
en i taget,omväxlande med
mjölken.
Rör till sist ner vetemjölet
blandat med bakpulvret.
Bred med en gummiskrapa
ut smeten i en långpanna
klädd med smort smörpapper.

Vispa äggvitorna till hårt skum
och blanda med socker o´vanilj.

Bred äggvitesmeten ovanpå
sockerkakssmeten och strö
grovt hackade nötteröverst.

GRÄDDA kakan i 175-180 graders
ugnsvärme i 20 min tills
marängen har fått färg.

Låt kakan kallna.
Dela den sedan mitt itu
och lägg ihop tårtan med
vispad grädde och grovt
rivna äpplen eller hackade
clementiner emellan.

Denna tårta glömmer NI aldrig.
Tro mej !

LYCKA TILL!
Och trevlig samvaro.

TOMATSALSA. 4 PORT.

Hur gör man det?
Jo - så här .

500 g kvisttomater
3 vårlökar -eller
späd purjolök(gå efter säsong)
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
1 tsk socker
salt -smaka
nymalen peppar.

så här gör DU:
Skålla,skala och kärna ur
tomaterna,finhacka fruktköttet.
Ansa och skär löken i fina strimlor.
Skala och finhacka vitlöken.
Rör ihop vinäger,olja,socker,
salt och peppar.
Blanda med tomater,vårlök
och vitlök.
Låt salsan stå och dra några timmar.

Så mycket godare med hemlagad.

LYCKA TILL.

fredag 2 oktober 2009

PLOMMONPAJ MED FRASIG MARÄNG. 8-10 BITAR.

Har DU tillgång till plommon
bjud på denna jättegoda paj.

MÖRDEG:
150 g smör
1/2 dl socker
1 litet ägg
4 dl vetemjöl.
FYLLNING:
CA 15 fasta plommon
1 msk smör
saften av 1/2 citron
1 dl socker
några rosmarinblad
MARÄNG:
2äggvitor
1 dl socker.

Så här gör DU:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägget och rör ner
vetemjöl.
Låt degen vila kallt i 30 min.
Tryck ut i pajformca 26 cm i
diameter och nagga bottnen.
Tryck en dubbelvikt
aluminiumfolieremsa mot pajkanten,
så att den inte glider ner
under gräddningen.
GRÄDDA:i 200 grader i 10 min.
Täck pajens botten med
plommonklyftor.
Pensla plommonen med en
blandning av smält smör
och citronsaft.
Strö över socker och några
rosmarinblad.
Grädda i ytterligare 10 min.
Eller tills plommonen mjuknat.
Vispa äggvita och socker till
en fast seg maräng som klickas
eller spritsas på pajen.
Låt marängen få fin färg
i ugn ca 5 minuter.
SERVERAS:
avsvalnd eller kall.

LYCKA TILL!