söndag 12 december 2010

JULPEPPARKAKA.

Att baka pepparkakor hör JULEN till!
Det är verklig julstämmning när doften
från pepparkaksbaket sprider sig i huset.
När DU ändå bakar kan DU passa på att
göra några DEKORATIONS-PEPPARKAKOR också.
Att hänga i julgranen eller i köksfönstret.
Festligt blir det om DU garnerar kakorna med
KRISTYR.
Låt fantasin flöda, ev.ett pepparkakshjärta
med namn åt var o en av familjemedlemmarna.

Ha så kul!

KRISTYR.
2 dl florsocker
1/2 äggvita
några droppar ättikssprit(12%)

Så här gör DU:
Blanda florsocker,äggvita och ättika.
Rör kristyren blank och jämn.
(kristyren ska vara så tjock
att den håller formen när man
ringlar ut den)
Fyll kristyren i en liten plast-
påse,gör ett nålfint hål i ena
hörnet.
Spritsa ut kristyren.

ALL LYCKA TILL!
jätteroligt.

lördag 4 december 2010

VITA PEPPARKAKOR. CA 80 ST.

Det här är kul!
Jag tror att ALLA BARN
gillar detta.

1/2 kg socker
3 dl vatten
1 msk hjorthornssalt
löses i lite vatten
1 kg vetemjöl
2 st ägg
SMAKSÄTTNING:
Vaniljsocker (här får DU smaka DIG fram)

Så här gör DU:
Koka socker och vatten.
Låt svalna.
Blanda samman alla de andra
ingredienserna,
smaksätt med vaniljsocker.

Kavlas ut efter att degen
vilat i kyl ett dygn,till
3-4 mm tjocklek.
Ta ut kakorna med vanliga
pepparkaksmått eller hitta på
egna figurer,som DU skär ut
med vass kniv på fri hand
eller efter en mall.

Det ska vara SVAG Ugnsvärme
125-150 grader.
Ca 80 st.

De vita kakorna målas med
karamellfärg.
Släpp loss fantasin-något man
kan samlas kring och sitta
en stund i skön gemenskap.

Jättefina att hänga i julgran
och också gott för ungarna
när det blir JULGRANSPLUNDRING

ALL LYCKA TILL!

MINTKYSSAR.

Här är ett riktigt gammaldags recept.
Det åt jag när jag var liten tös.
Och vi hade det bara till JUL.

200g florsocker
3 droppar pepparmynts-olja
2 msk vatten
mörk blockchoklad.

Så här gör DU:
Sockret röres tillsammans
med pepparmyntsoljan och
vattnet i 5-10 minuter.
I en kastrull.

Sätt det på svag värme
lite mera vatten tillsättes
om det behövs,men bara några
droppar i sänder.

Då blandningen är ljum och
halvflytande klickas den ut
på smörpapper.
Den smälta blockchokladen
klickas ovanpå.

mmmm....gott!
LYCKA TILL!

WIENERKULOR. 30 ST.

JUL-KONFEKT.

100g nougatmassa
150g mandelmassa
200g blockchoklad
100g kokosfett

Så här gör DU:
Rulla ut nougaten till en rulle
och dela den i 30 bitar.
Rulla bitarna till runda kulor.
Rulla ut mandelmassan på samma sätt.
Gör en tunn platta av varje mandelmassebit
och svep den runt nougaten.
Smält blockchoklad och kokosfett
i vattenbad.
Doppa kulorna,en och en i chokladblandningen.
Låt Wienerkulorna stelna i kylskåp.

Njuut!
LYCKA TILL.

onsdag 1 december 2010

JUL-KRINGLA MED ÄPPLEMOS. 2 ST.

I denna kringla har jag
CANDEREL-STRÖ sötningsmedel.

Jättegott med lite mindre socker ibland.

7,5 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 tsk salt
1/2 dl CANDEREL-STRÖ
50 g jäst
1 dl kall mjölk
2 ägg

FYLLNING:
1 1/2 dl osötat äpplemos.

PENSLING OCH GARNERING:
uppvispat ägg
hackad mandel

UGN: 200 GRADER.

Så här gör DU:
Häll det mesta av mjölet i en
degbunke och finfördela smöret
i det.
Tillsätt salt,CANDEREL-STRÖ,
jästen utrörd i mjölken
och äggen.
Arbeta allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord
och dela den i två bitar.
Kavla ut varje del till en avlång
kaka ca 15x60cm.
Bred på äpplemoset och rulla ihop
kakan som en rulltårta med skarven
nedåt.
Forma varje rulle till en stor
kringla,lägg dem på smord plåt
och låt dem jäsa under duk ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och
strö på mandeln.
GRÄDDA kringlorna i mitten av
ugnen ca 20 minuter.
Kringlorna går bra att frysa.

Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

MOCKAMAKRONER. 12 ST.

ååå.. så himla go'a.
DU måste prova!

JUL-KAKA.

500g mandelmassa
1 ägg
1 apelsin
FYLLNING:
60 g smör
1 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk kaffepulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin.

Så här gör DU:
Riv mandelmassan på råkostjärn.
Blanda ner ägg och rivet
skal av 1 apelsin.

Rulla små bollar av degen,
lägg dem på klädd plåt,
platta till dem lätt med handen.
GRÄDDA:
kakorna i 175 grader ca 12 minuter.
Låt dem svalna.

FYLLNING:
Rör samman smör,florsocker,kakao,
kaffepulver,vaniljsocker och
finrivet skal av 1/2 apelsin.

Lägg samman kakorna två o' två
med en klick fyllning mellan.

å' så gott kaffe till .
mmm...
LYCKA TILL.

fredag 26 november 2010

MOCKAMOUSSE. 6 PERS.

Nu får det bli något ätbart.

3 dl vispgrädde
200 g choklad (72%)
1/2 dl varmt bryggt kaffe
3 msk pressad apelsin

Så här gör DU:
Vispa grädden lätt.
Finhacka chokladen och
smält den i vattenbad.
Blanda chokladen med kaffet
och rör till en slät
chokladsmet.
Rör ut den rumstempererade
apelsinsaften med chokladen
och tillsätt en klick vispad grädde.
Häll chokladsmeten i resten av
grädden och rör om.
Fördela i små koppar=portionsglas.

SERVERA: med att strö på silverkulor.

Festligt o'fint!

LYCKA TILL!