Kanske en ny favorit på Julkaffebordet?
150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 paket saffran =0,5 g
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl drickfärdig
apelsinjuice
3 päron
TOSCA:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 msk mjölk
100 g flagad mandel
UGN:175 och 225 grader.
Så här gör DU:
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,saffran
och bakpulver.
Rör mjölblandning och apelsinjuice
till en jämn smet.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
24 cm i diam.
Skala och kärna ur päronen,skär dem i tunna
skivor.
Tryck ner päronskivorna i smeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40-45 min.
Känn efter med en sticka att kakan är
genomgräddad.
TOSCA:
BLANDA ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Värm under omrörning och låt smeten få ett uppkok.
BRED ut toscasmeten över kakan.
Höj ugnstemperaturen och grädda kakan i övre delen
av ugnen ca 10 min. tills toscan fått fin färg.
LYCKA TILL!
måndag 3 december 2012
MUMSIGA FIKONKNYTEN. 20 ST.
JULENS GODA VETEBRÖD.
150 gsmör
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg
9 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1 dl hackade Fikon
PENSLING:
Uppvispat ägg
GLASYR:
florsocker
vatten
UGN: 225 grader.
Så här gör DU:
SMÄLT smöret, tillsätt mjölken och
låt degspadet bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den
med degspadet.
Tillsätt socker,salt,ägg och nästan allt
mjöl.
Arbeta samman till en smidig deg och
låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.
TA upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den lätt.
Kavla ut degen till en rektange,45x36 cm ,
och skär i mindre rutor 9x9 cm.
FYLLNING:
RIV eller hacka mandelmassan så att den
blir finfördelad.
Hacka fikonen grovt.
Lägg en matskedsstor klick mandelmassa
och lite fikon i mitten av varje fyrkant.
Vik upp de fyra hörnen och knip samman.
LÄGG knytena i pappersformar och ställ
dessa på en plåt .
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
PENSLING & GLASYR:
Pensla knytena med uppvispat ägg och
grädda dem sedan i mitten av ugnen 10-15 min.
Rör samman florsocker och vatten till en
trögflytande glasyr och ringla över.
Vänta med att glasera om bullarna ska frysas.
Hoppas att DU gillar Fikon
LYCKA TILL!
150 gsmör
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg
9 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1 dl hackade Fikon
PENSLING:
Uppvispat ägg
GLASYR:
florsocker
vatten
UGN: 225 grader.
Så här gör DU:
SMÄLT smöret, tillsätt mjölken och
låt degspadet bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den
med degspadet.
Tillsätt socker,salt,ägg och nästan allt
mjöl.
Arbeta samman till en smidig deg och
låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.
TA upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den lätt.
Kavla ut degen till en rektange,45x36 cm ,
och skär i mindre rutor 9x9 cm.
FYLLNING:
RIV eller hacka mandelmassan så att den
blir finfördelad.
Hacka fikonen grovt.
Lägg en matskedsstor klick mandelmassa
och lite fikon i mitten av varje fyrkant.
Vik upp de fyra hörnen och knip samman.
LÄGG knytena i pappersformar och ställ
dessa på en plåt .
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
PENSLING & GLASYR:
Pensla knytena med uppvispat ägg och
grädda dem sedan i mitten av ugnen 10-15 min.
Rör samman florsocker och vatten till en
trögflytande glasyr och ringla över.
Vänta med att glasera om bullarna ska frysas.
Hoppas att DU gillar Fikon
LYCKA TILL!
söndag 2 december 2012
PUNSCH-BOLLAR. 40 ST.
mmm... jättego´a.
200g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa,färdigköpt
5 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl punsch
PENSLING OCH GARNERING:
äggvita och mandelspån.
UGN 175 grader.
RÖR smöret poröst.
Riv mandelmassan på råkostjärn .
Rör ner den tillsammans med puschen
i smöret.
ARBETA in mjölet i smeten.
FORMA små bollar ca 40 st.
Pensla dem med lätt uppvispad äggvita.
Doppa bollarna i mandelspån.
LÄGG kakorna på bakpappersklädd plåt
och grädda dem mitt ugnen ca 10-12 min.
Låt kakorna svalna på galler .
De går att frysa.
LYCKA TILL!
200g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa,färdigköpt
5 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl punsch
PENSLING OCH GARNERING:
äggvita och mandelspån.
UGN 175 grader.
RÖR smöret poröst.
Riv mandelmassan på råkostjärn .
Rör ner den tillsammans med puschen
i smöret.
ARBETA in mjölet i smeten.
FORMA små bollar ca 40 st.
Pensla dem med lätt uppvispad äggvita.
Doppa bollarna i mandelspån.
LÄGG kakorna på bakpappersklädd plåt
och grädda dem mitt ugnen ca 10-12 min.
Låt kakorna svalna på galler .
De går att frysa.
LYCKA TILL!
INGEFÄRSKAKA.
Den här kakan är en typisk Jul-kaka,
med en härlig smak av syltad ingefära.
200g smör
2 dl brunt farinsocker
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1/2 -1 dl syltad ingefära
1 tsk malen ingefära
GARNERING:
florsocker
UGN:170 grader.
Så här gör DU:
RÖR smör och farinsocker ljust och poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder under fortsatt
kraftig omrörning.
Rör ytterligare en stund.
TILLSÄTT syltad ingefära.
BLANDA samman vetemjöl med bakpulver
och malen ingefära.
Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
HÄLL smeten i en smord och bröad ca
1 1/2 liters,form.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50-55 minuter
eller tills kakan har fått fin färg och känns torr.
LÅT kakan vila några minuter i sin form
innan den stjälpes upp och får svalna.
DU kan frysa kakan.
LYCKA TILL MED BAKET!
med en härlig smak av syltad ingefära.
200g smör
2 dl brunt farinsocker
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1/2 -1 dl syltad ingefära
1 tsk malen ingefära
GARNERING:
florsocker
UGN:170 grader.
Så här gör DU:
RÖR smör och farinsocker ljust och poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder under fortsatt
kraftig omrörning.
Rör ytterligare en stund.
TILLSÄTT syltad ingefära.
BLANDA samman vetemjöl med bakpulver
och malen ingefära.
Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
HÄLL smeten i en smord och bröad ca
1 1/2 liters,form.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50-55 minuter
eller tills kakan har fått fin färg och känns torr.
LÅT kakan vila några minuter i sin form
innan den stjälpes upp och får svalna.
DU kan frysa kakan.
LYCKA TILL MED BAKET!
VALNÖTSKAKA.
Det här är en läcker kaka,ett av mina
allra bästa recept.
Så prova DU med och säg vad DU tycker.
250 g smör
3 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g hackad mörk blockchoklad
2 påsar grovhackade valnötter
(40 g /påse)
UGN:175 GRADER
GLASYR:
2 dl florsocker+1 1/2-2 msk mjölk
GARNERING:
hela valnötter
Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 2 -liters form.
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt under omrörning äggen,
ett i taget.
BLANDA mjöl,bakpulver,choklad
och nötter.
Rör ner det i äggsmeten.
HÄLL smeten i formen och grädda ca 1 timme
i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
GLASERA kakan och garnera med några valnötter.
LYCKA TILL!
allra bästa recept.
Så prova DU med och säg vad DU tycker.
250 g smör
3 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g hackad mörk blockchoklad
2 påsar grovhackade valnötter
(40 g /påse)
UGN:175 GRADER
GLASYR:
2 dl florsocker+1 1/2-2 msk mjölk
GARNERING:
hela valnötter
Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 2 -liters form.
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt under omrörning äggen,
ett i taget.
BLANDA mjöl,bakpulver,choklad
och nötter.
Rör ner det i äggsmeten.
HÄLL smeten i formen och grädda ca 1 timme
i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
GLASERA kakan och garnera med några valnötter.
LYCKA TILL!
lördag 1 december 2012
INGAS CITRONKAKA .
Smaka på denna mmm...
150 g smält smör el. margarin
3 ägg
2 dl socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
UGN:175 grader.
GLASYR:
2dl florsocker
1 1/2 -2 msk pressad citron
Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 2 - litersform
VISPA ägg,socker ,salt och citronskal
pösigt.
BLANDA mjöl och bakpulver väl och
rör ner det tillsammans med det avsvalnade
smöret i smeten .
Blanda väl.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 45 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
BLANDA glasyren och bred den på kakan.
Ett litet avbrott i bestyren, med kaffe å citronkaka.
LYCKA TILL!
150 g smält smör el. margarin
3 ägg
2 dl socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
UGN:175 grader.
GLASYR:
2dl florsocker
1 1/2 -2 msk pressad citron
Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 2 - litersform
VISPA ägg,socker ,salt och citronskal
pösigt.
BLANDA mjöl och bakpulver väl och
rör ner det tillsammans med det avsvalnade
smöret i smeten .
Blanda väl.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 45 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
BLANDA glasyren och bred den på kakan.
Ett litet avbrott i bestyren, med kaffe å citronkaka.
LYCKA TILL!
fredag 30 november 2012
DANSKT RÅGBRÖD 3 LIMPOR.
mmm... det här är gott å saftigt.
50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten 37 grader
3 dl vetekross
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
17-19 dl grovt rågmjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke och rör
ut den i det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet , vetekross,salt
och brödsirap.
ARBETA in vetemjölet och sist rågmjölet,
lite i taget ,tills degen är smidig och släpper kanten.
Låt jäsa 60-90 minuter.
KNÅDA degen ordentligt på bakbordet så att alla
gasblåsor försvinner.
Dela degen i 3 delar och kavla ut till avlånga limpor.
LÄGG i smorda bakformar ca 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa under duk ca 60 minuter.
PENSLA med smält matfett.
GRÄDDA i 175 grader på nedersta falsen ca 75 min.
LÅT bröden svalna övertäckta på galler.
Det tar lite lång tid att göra, men det är det värt,
sen finns det alltid något man kan göra under tiden
det jäser el står i ugnen.
ALL LYCKA TILL!
50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten 37 grader
3 dl vetekross
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
17-19 dl grovt rågmjöl
Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke och rör
ut den i det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet , vetekross,salt
och brödsirap.
ARBETA in vetemjölet och sist rågmjölet,
lite i taget ,tills degen är smidig och släpper kanten.
Låt jäsa 60-90 minuter.
KNÅDA degen ordentligt på bakbordet så att alla
gasblåsor försvinner.
Dela degen i 3 delar och kavla ut till avlånga limpor.
LÄGG i smorda bakformar ca 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa under duk ca 60 minuter.
PENSLA med smält matfett.
GRÄDDA i 175 grader på nedersta falsen ca 75 min.
LÅT bröden svalna övertäckta på galler.
Det tar lite lång tid att göra, men det är det värt,
sen finns det alltid något man kan göra under tiden
det jäser el står i ugnen.
ALL LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)