Bjud på en sån här smörgås med ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lättare kvällsrätt .
1 smörgås
1 stor skiva Lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4 grovhackade valnötter
1/2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost
Så här gör DU:
Grilla eller rosta brödet gyllene.
Stek päronklyftorna och valnötterna lätt
i smöret och salta och peppra .
Lägg över dem på det varma brödet och
smula ädelosten över .
Njut direkt !
Hos en arbetskamrat blev jag bjuden på
denna supergoda smörgås .
LYCKA TILL !
onsdag 16 april 2014
HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT 8 BITAR
Den här är himla smarrig !
Prova att smaka den .
75 g smör /margarin
3 dl havregryn (jag har fiberhavregryn)
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 3/4 dl rörsocker strö
2 droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rabarberkompott
1 1/2 dl syltsocker
1 msk vatten
2 - 3 stjälkar rabarber
Dekoration
florsocker
Ugn 200 grader.
Så här gör DU:
Smält matfettet , låt det svalna .
Mät upp havregrynen i en skål , häll över mjölken
och matfettet , låt stå och svälla i 5 minuter .
Vispa ägg och socker , tillsätt bittermandeloljan
i äggvispet .
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål .
Tillsätt mjölblandning och havregryn i äggvispet
och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform
som rymmer 2 liter .
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 min , känn
efter med sticka att kakan känns torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen .
Rabarberkompott
Mät upp socker och vatten i en kastrull .
Tärna rabarbern fint med vass kniv .
Låt rabarbern sjuda i sockerlagen 5 min på svag värme .
Klyv kakan på mitten och bred ut rabarberkompotten
på underdelen .
Lägg på överdelen .
Pudra över florsocker.
Servera gärna lite vaniljkräm till .
LYCKA TILL !
Prova att smaka den .
75 g smör /margarin
3 dl havregryn (jag har fiberhavregryn)
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 3/4 dl rörsocker strö
2 droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rabarberkompott
1 1/2 dl syltsocker
1 msk vatten
2 - 3 stjälkar rabarber
Dekoration
florsocker
Ugn 200 grader.
Så här gör DU:
Smält matfettet , låt det svalna .
Mät upp havregrynen i en skål , häll över mjölken
och matfettet , låt stå och svälla i 5 minuter .
Vispa ägg och socker , tillsätt bittermandeloljan
i äggvispet .
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål .
Tillsätt mjölblandning och havregryn i äggvispet
och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform
som rymmer 2 liter .
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 min , känn
efter med sticka att kakan känns torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen .
Rabarberkompott
Mät upp socker och vatten i en kastrull .
Tärna rabarbern fint med vass kniv .
Låt rabarbern sjuda i sockerlagen 5 min på svag värme .
Klyv kakan på mitten och bred ut rabarberkompotten
på underdelen .
Lägg på överdelen .
Pudra över florsocker.
Servera gärna lite vaniljkräm till .
LYCKA TILL !
lördag 12 april 2014
KASSLER MED BLOMKÅL OCH PASTA 4 PORT.
Så var det då onsdag igen !
Pytt eller ?
Nä, vi provar detta !
Skär 6 skivor kassler i tärningar.
Bryt blomkåls buketter ur ett blomkålshuvud (så mycket du tycker själv.)
Fräs kassler och blomkål i lite flytande smör/
margarin .
Rör ner 1 msk vetemjöl.
Häll över 4 dl mjölk och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt 2 dl skurna sockerärter, salt vitpeppar
och 2 msk hackad persilja .
Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Servera med pasta .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Pytt eller ?
Nä, vi provar detta !
Skär 6 skivor kassler i tärningar.
Bryt blomkåls buketter ur ett blomkålshuvud (så mycket du tycker själv.)
Fräs kassler och blomkål i lite flytande smör/
margarin .
Rör ner 1 msk vetemjöl.
Häll över 4 dl mjölk och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt 2 dl skurna sockerärter, salt vitpeppar
och 2 msk hackad persilja .
Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Servera med pasta .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
PYTT MED RÖDA BÖNOR OCH SELLERI . 4 PORT.
Hej igen !
Onsdagar ? - Ja, vad gör jag för mat då ?
-ingen aning! Då brukar det faktiskt bli PYTT
av olika slag, så nu blev det denna !
Prova Ni också !
5 potatisar
2 morötter
2 msk flytande margarin/smör
2 stjälkar selleri
1 orange paprika
1 gul paprika
1 bit purjolök
1 tsk oregano
salt , peppar
2 dl röda kidneybönor(burk)
Tillbehör:
bröd
eventuellt ägg.
Så här gör DU:
Tärna potatis och morot fint .
Fräs dem mjuka i margarin /smör
eller( koka dem först i 8-10 min.)
Skär selleri , paprika och purjolök
i små bitar och strimlor .
Tillsätt dessa och låt det hela steka
i ytterligare några minuter.
Smaksätt med oregano , salt och peppar.
Vänd ner bönor och låt allt bli varmt.
Servera med bröd och eventuellt ägg .
SMAKLIG MÅLTID !
Onsdagar ? - Ja, vad gör jag för mat då ?
-ingen aning! Då brukar det faktiskt bli PYTT
av olika slag, så nu blev det denna !
Prova Ni också !
5 potatisar
2 morötter
2 msk flytande margarin/smör
2 stjälkar selleri
1 orange paprika
1 gul paprika
1 bit purjolök
1 tsk oregano
salt , peppar
2 dl röda kidneybönor(burk)
Tillbehör:
bröd
eventuellt ägg.
Så här gör DU:
Tärna potatis och morot fint .
Fräs dem mjuka i margarin /smör
eller( koka dem först i 8-10 min.)
Skär selleri , paprika och purjolök
i små bitar och strimlor .
Tillsätt dessa och låt det hela steka
i ytterligare några minuter.
Smaksätt med oregano , salt och peppar.
Vänd ner bönor och låt allt bli varmt.
Servera med bröd och eventuellt ägg .
SMAKLIG MÅLTID !
onsdag 9 april 2014
CITRONMUFFINS 10 STYCKEN.
Å , de här var goda - glutenfria.
RÖR 100 g rumsvarmt smör smidigt med
1 dl florsocker.
Tillsätt 1 ägg och rivet skal av 1/2 - 1 citron.
Blanda 1 dl potatismjöl med 1/2 tsk bakpulver
och rör ner i smeten .
Klicka ut smeten i små muffinsformar av papper.
Ställ dem på plåt och grädda i 200 grader varm ugn
ca 10 minuter .
Luftiga och jättegoda .
Hoppas på trevlig fika-stund !
RÖR 100 g rumsvarmt smör smidigt med
1 dl florsocker.
Tillsätt 1 ägg och rivet skal av 1/2 - 1 citron.
Blanda 1 dl potatismjöl med 1/2 tsk bakpulver
och rör ner i smeten .
Klicka ut smeten i små muffinsformar av papper.
Ställ dem på plåt och grädda i 200 grader varm ugn
ca 10 minuter .
Luftiga och jättegoda .
Hoppas på trevlig fika-stund !
LAXLASAGNE MED LIME 4 PORT.
Varmrökt lax är smakrik och passar utmärkt till lasagne.
Och dessutom färdig hollandaisesås är ett snabbt och gott
alternativ till ostsås .
mmm... så himla gott !
12 lasagneplattor
400 g varmrökt lax
1 purjolök
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl fisk -& skaldjurssoppa, KELDA
1 tärning fiskbuljong
rivet skal av 1 lime
salt , peppar
SÅS:
2 1/2dl färdig hollandaisesås
1 1/2 dl mjölk
2 dl riven ost
Så här gör DU:
TA SKINNET av laxen och skär köttet i mindre bitar .
Skölj och skär purjo och paprika i tunna skivor .
Hetta upp smöret och fräs grönsakerna .
TA KASTRULLEN från värmen och strö över mjöl .
Tillsätt soppa och buljongtärning .
Låt såsen få ett uppkok .
Blanda ner lax och rivet limeskal .
Smaka av med salt och peppar .
Låt småputtra ytterligare 2 minuter.
SÅS:
BLANDA i en skål samman hollandaisesås , mjölk
och riven ost .
SMÖRJ 4 portionsformar eller en större form med smör .
Varva pastaplattor med lax-sås och hollandaisesås .
TILLAGA mitt i ugnen tills pastaplattorna är mjuka 25-30 min.
ALL LYCKA TILL !
Och dessutom färdig hollandaisesås är ett snabbt och gott
alternativ till ostsås .
mmm... så himla gott !
12 lasagneplattor
400 g varmrökt lax
1 purjolök
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl fisk -& skaldjurssoppa, KELDA
1 tärning fiskbuljong
rivet skal av 1 lime
salt , peppar
SÅS:
2 1/2dl färdig hollandaisesås
1 1/2 dl mjölk
2 dl riven ost
Så här gör DU:
TA SKINNET av laxen och skär köttet i mindre bitar .
Skölj och skär purjo och paprika i tunna skivor .
Hetta upp smöret och fräs grönsakerna .
TA KASTRULLEN från värmen och strö över mjöl .
Tillsätt soppa och buljongtärning .
Låt såsen få ett uppkok .
Blanda ner lax och rivet limeskal .
Smaka av med salt och peppar .
Låt småputtra ytterligare 2 minuter.
SÅS:
BLANDA i en skål samman hollandaisesås , mjölk
och riven ost .
SMÖRJ 4 portionsformar eller en större form med smör .
Varva pastaplattor med lax-sås och hollandaisesås .
TILLAGA mitt i ugnen tills pastaplattorna är mjuka 25-30 min.
ALL LYCKA TILL !
onsdag 2 april 2014
VITLÖKSKOLJA MED TIMJAN 2 PERSONER.
mmm... Kolja, det är smaskens .
300 g KOLJAFILE
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt , peppar
2 tsk pressad citron
4 msk hackad färsk timjan
TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris
200 g förvälld bladspenat
Så här gör DU:
SKALA och skiva vitlöken och fräs den
mjuk i oljan i en stekpanna .
Salta och peppra KOLJAFILEERNA
och vik ihop dem.
LÄGG fisken i stekpannan , häll över
citron och timjan.
Lägg på lock , och låt eftersteka på svag
värme ca 5 minuter.
SERVERA med ris och spenat .
LYCKA TILL !
300 g KOLJAFILE
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt , peppar
2 tsk pressad citron
4 msk hackad färsk timjan
TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris
200 g förvälld bladspenat
Så här gör DU:
SKALA och skiva vitlöken och fräs den
mjuk i oljan i en stekpanna .
Salta och peppra KOLJAFILEERNA
och vik ihop dem.
LÄGG fisken i stekpannan , häll över
citron och timjan.
Lägg på lock , och låt eftersteka på svag
värme ca 5 minuter.
SERVERA med ris och spenat .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)