torsdag 16 oktober 2014

ELISABETHS KAKA . med vaniljfyllning .

Den här kakan fick jag smaka på ett symöte
för 25 år sen, kanske det var .
Nu idag stack det ut ur en pärm som jag inte
använt på ett tag .
Så nu bjuder jag på denna !

3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl socker
1 dl kokhett vatten

Blanda ihop vetemjöl , bakpulver  å socker .
Rör ner äggen och häll på det kokta vattnet
rör ihop .
Häll smeten i en smord och bröad form
in i ugnen på 175 grader i  35 min .

NÄR kakan har KALLNAT  dela den på mitten.

Tag fram en kastrull lägg i
125 g  smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
och låt smälta, för att sedan koka ihop .
HÄLL fyllningen över den ena kakhalvan
och tryck på den andra halvan .
Tryck ihop och strö på florsocker .

STÄLL in i kylskåpet en stund.

LYCKA TILL !

söndag 12 oktober 2014

EWAS KAKA .

Jättegod !

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör
RÖRES ihop och tryckes ut i en pajform.

FYLLNING:
2 dl CREME FRAICHE
1 liten burk ananas - krossad
2 dessert skedar (=2 DSK) Vaniljsocker
1/2 dl socker
1 ägg

BLANDA ihop fyllningen och häll
över pajdegen.
GRÄDDA  i 200 grader i 30 minuter .

Smakar gott med vispad grädde till !

RÅDAS OFÖRGLÖMLIGA BULLAR . 20 ST.

Hej igen !

mmm.... de här bullarna glömmer  Du aldrig !
så himla goda .

50 g jäst (torrjäst)
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
(gärna ekologiskt)

FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg mandelmassa

PENSLING :
1 söndervispat ägg

HÄLL 7 dl av mjölet i en bunke och häll i jästen
Smält smöret , häll i grädde och vatten, blanda ner
socker och ägg  och sist resterande mjöl .
ARBETA samman till en deg .
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Kavla ut till en avlång kaka .
Stryk smöret och grovriven mandelmassa över .
VIK DEGEN ÖVER OCH SKÄR I 2 CM BREDA REMSOR .
SNURRA REMSORNA
och lägg i  bullformar .
Låt jäsa i 30 minuter .
PENSLA med ägg och grädda i 250 grader 8- 10 min.
När bullarna är klara ,  pensla med lite smält smör
och vänd dem i mandelspån eller strösocker .

TREVLIG KAFFESTUND !

onsdag 8 oktober 2014

CHOKLADTOSCA MED KNÄCKIGT SKAL .

Hej igen !

Det här är en syndigt god kaka
för gottegisar !

175 g mörk blockchoklad
175 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

TOSCASMET:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk mjölk
1 msk kakao

UGN: 200 GRADER.

Så här gör DU:
SKÅLLA och skala mandeln till Tosca glasyren.
Rosta nötterna i ugnen i 200 grader ca 8 minuter .
Gnugga av skalen .
Hacka hälften av mandeln och nötterna och låt
resten vara hela .
SMÄLT blockchokladen till kakan över vattenbad .
Smält smöret i en kastrull på svag värme .
Tag kastrullen från värmen och tillsätt sockret .
Rör ner äggen ett i sänder .
TILLSÄTT chokladen och sist vaniljsocker blandat
med mjöl och bakpulver .
Rör om och häll smeten i en smord och bröad form
med löstagbar  botten 24 cm i diameter .
GRÄDDA på nedersta falsen i ca 35 minuter .
Gör under tiden Toscaglasyren .
Blanda smör , socker , mjöl , sirap , mjölk och kakao
i en kastrull och sjud blandningen några minuter .
Tillsätt mandel och nötterna.
BRED glasyren över kakan då ca 10 minuter återstår
av gräddningstiden .
Sätt in och grädda färdigt .
Låt kakan svalna .
SERVERA , kakan som den är eller med en klick
kylskåpskall  vispad grädde .

LYCKA TILL och NJUT !

lördag 4 oktober 2014

CHOKLADBULLAR CA 35 ST .

Hej igen !

Idag är det Kanelbullens Dag 
tänkte göra dessa supergoda bullar ,
med en annan typ av fyllning .
Häng med !

50 g jäst för söta degar
100 g smör
4 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

FYLLNING:
1/2dl Nötchokladkräm
100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

ägg till pensling.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader .
Rör ut jästen i lite av degspadet.
TILLSÄTT resten av degspadet,socker,
salt , ägg och det mesta a mjölet .
Arbeta väl till en smidig deg .
LÅT jäsa övertäckt i 30 minuter.
RÖR ihop fyllningen .
TAG upp degen på mjölat bakbord
och knåda den .
Dela i två bitar och kavla ut varje
till 20 x 40 cm .
BRED  på fyllningen och rulla ihop från långsidan .
Skär i 2 cm breda bitar och ställ med snittytan
upp på bakpapper .
Låt jäsa i 10 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda
mitt i ugnen i  250 grader ca 8-10 minuter.

LYCKA TILL !

tisdag 23 september 2014

PIGGIG KAKA.

Hej igen !

Det här är en saftig Apelsinkaka
som är överdragen med en ljuvlig
chokladglasyr .

175 g smör /margarin
2 dl socker
3 ägg
rivet skal och saft av
1 stor apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GLASYR:
1 dl vispgrädde
150 g blockchoklad
GARNERING :
CA 1/2 dl flisad mandel
UGN : 175 GRADER

Så här gör Du:

RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder under
kraftig omrörning .
Blanda ner skal och saft från
apelsinen , samt mjöl blandat
med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och
bröad 1 1/2 liters form -AVLÅNG.
GRÄDDA  på nedersta falsen
ca 35 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
KOKA upp grädden till glasyren
i en kastrull.
Bryt ner blockchokladen i den .
Rör tills chokladen smält.
BRED den jämt över kakan .
Skålla och flisa mandeln .

DEKORERA kakan till en
IGELKOTT MED  PIGGAR PÅ !
KUL ATT SERVERA TILL BARNKALASET !

LYCKA TILL!

söndag 7 september 2014

GAMMELDAGS MUFFINS 20 ST.

Extra festliga blir de om DU glaserar
dem med florsocker utrört i lite vatten .

250 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1/2 dl mald sötmandel
3 st malda bittermandlar
1 1/2 dl vatten
aprikosmarmelad
GLASYR :
Florsocker utrört i lite aprikosmarmelad
UGN: 200 GRADER

Så här gör DU:
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt ägg .
Blanda ströbröd , vetemjöl , bak -
pulver och mald mandel.
RÖR ner blandningen i smeten
omväxlande med vattnet .
KLICKA  ut hälften av smeten i
smorda och bröade muffinsformar.
Lägg i en klick marmelad
(1 1/2 tsk i vardera)
och fördela resterande smet över
marmeladen .
GRÄDDA  ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna helt om DU
vill glasera dem .
GLASYR:
RÖR  florsocker och aprikosmarmelad
(proportionerna  beror på hur lös marmeladen är)
till bredbar konsistens.
Bred glasyren över muffinsen .

LYCKA TILL !