söndag 6 mars 2016

HEMGJORDA GODA VÅFFLOR 12 ST .



HEJSAN!
Förr  bakade  jag  bara  våfflor  till   Marie  bebådelsedag  men numera
gör jag  det  året  runt  -  himla  gott  till  kaffet !
VARSÅGODA ,   HÄR ÄR RECEPTET :
2  ÄGG ,
4  DL  MJÖLK ,
1  TSK  BAKPULVER ,
4 1/2  DL  VETEMJÖL ,
1  DL  SMÄLT  SMÖR ,
(1-2  msk  socker) ,
SMÖR  TILL  GRÄDDNING ,
SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
VISPA  äggulorna  med  hälften  av  mjölken .
BLANDA  bakpulver  med  mjöl  och  rör  ner  i  smeten  tillsammans  med
det  smälta  smöret  och  resten  av  mjölken  .
TILLSÄTT  salt , ( socker)  .
VISPA  vitorna  till  hårt  skum   och  vänd  ner  i  smeten .
SMÄLT  lite  smör  i  våffeljärnet  och  grädda .
LÄGG  våfflorna  på  ugnsgallret  efter  hand som  de  blir  färdiga  och  håll
dem  varma  i  100 graders  ugn .
SERVERA   MED  VISPAD  GRÄDDE  OCH  SYLT .
HOPPAS ATT DET SMAKAR .  LYCKA TILL !

måndag 29 februari 2016

MOROTS- & KANELMUFFINS 16 ST .


HEJSAN!
Morot- & kanelmuffins,  är  gott  till både kakao och kaffe .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ÄGG ,
2 DL SOCKER ,
1/2 DL SMÄLT SMÖR , ELLER FLYTANDE MARGARIN,
1 DL FILMJÖLK , GÄRNA LÄTTFIL ,
3 DL VETEMJÖL ,
1 TSK KANEL ,
1 1/2 TSK  BAKPULVER ,
1 DL  FINRIVNA  MORÖTTER ,
GARNERING :
1 TSK  FLORSOCKER ,
0,5 TSK  KANEL .
SÅ  HÄR  GÖR  DU:
VISPA  ägg  och  socker  i  en  bunke. HÄLL i  smör  och  fil .RÖR  i  mjölet
blandat  med  kanel  och  bakpulver .   BLANDA  i  morötterna  .
STÄLL  muffinsformar  på  en  plåt .  FÖRDELA  smeten  i  dem .  SÄTT  in 
plåten  i  mitten  av  ugnen  och  GRÄDDA  10 - 12  minuter .  BLANDA  flor-
socker  och  kanel  och  sikta  över  muffinsen  när  den  svalnat .
 HOPPAS  ATT  NI  GILLAR  DEM !    LYCKA  TILL !

söndag 28 februari 2016

FRISKUSMACKA 1 SMÖRGÅS .



HEJSAN!
Den här mackan blev till   när vi  kom  hem , efter att ha varit ute och stav-gått
i 1 timma och lite till.
HÄR  ÄR  RECEPTET  : 
1 LITEN GROV BAGUETTE ,  ELLER  ANNAT  PORTIONSBRÖD  .
1  morot ,  grovriven ,
1 äpple  ,  grovrivet  .
3 msk   ost  ,  grovriven ,
2 msk   majonnäs , gärna  med  citronsmak ,(lätt om Du vill)
isbergssallad ,  strimlad sådan.
DELA  brödet  på  längden .  BLANDA  det  rivna  med  majonnäs  .
FÖRDELA  blandningen  och  salladen  mellan  bröden .
GÄRNA   EN  MUGG KAKAO  TILL .
LYCKA  TILL !

POTATISGRATÄNG MED FÄRSTÄCKE 4 PORT.


 HEJSAN !
Prova detta , maten på bordet inom 30 minuter .
HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 KG POTATIS ,
2 1/2 DL GRÄDDE  15 %  ,
400 G KÖTTFÄRS  ,
4 TOMATER ,
50 G HÅRDOST  15-26 %  ,
SÅ HÄR GÖR DU :    Skala och skiva potatisen.  LÄGG potatisen i en ugnssäker
form och krydda med 1 tsk salt.  HÄLL på grädden och täck med  lock .  TILLAGA
i MIKROVÅGSUGNEN   på  full  effekt  (max 800 w), 10-12 minuter .  STEK
färsen  under  tiden  i  1/2  msk  olja.   KRYDDA  med  1/2  tsk  salt ,  1krm  kajennpeppar
och  gärna  1-2 msk  soja.   SKÖLJ  och  skiva  tomaterna .  RIV osten .  FÖRDELA
färsen   på  potatisgratängen .  LÄGG   på  tomatskivorna  och  strö  över  osten  .
TILLAGA  ytterligare 4-6 minuter i MIKROVÅGSUGN,  gärna   med  grillelement .
SERVERA   gratängen   med  någon  grön  sallad  och  ett  gott  bröd  .
HOPPAS   ATT  DET  SMAKAR  ,   LYCKA  TILL !

torsdag 25 februari 2016

LAMMYTTERFILE MED CHEVREGRATÄNG 4 PORT.

HEJSAN! Kan det här smaka tro ? HÄR ÄR RECEPTET : 1 msk smör , 800 g LAMMYTTERFILE , 2 tsk torkade örter, t ex basilika, oregano, timjan , salt å svartpeppar , RÖDBETS- OCH CHEVREGRATÄNG : 1 msk olivolja , 6 rödbetor , 200 g CHEVREOST , 1 dl CREME FRAICHE , 1/2 dl grädde , 1 tsk flytande honung , salt å svartpeppar . SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER . Smörj en ugnsform med olivolja. SKALA och skiva rödbetorna och lägg i formen . MOSA CHEVREOSTEN och blanda med CREME FRAICHE, grädde och honung . SMAKA av med salt å peppar och fördela röran över rödbetorna. GRATINERA I UGN CA 30 MINUTER . HETTA upp en stekpanna med smör . BRYN köttet med örterna tills det fått fin färg runtom . KRYDDA med salt å peppar . LÄGG köttet i en ugnsform och låt eftersteka i ugnen 10-15 min. SERVERA MED EN FRÄSCH SALLAD . SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL!

FISKGRATÄNG MED RÄKOR 4 PORT.

HEJSAN! FISK , är det godaste som finns, så nu tar vi den här mmm... HÄR ÄR RECEPTET : 800 g TORSKFILE, halvtinad , 1 dl gröna ärter , 1 dl skalade räkor , 2 dl grädde , 1/2 msk HUMMERFOND , 1/2 fiskbuljongtärning , 2 msk hackad dill , salt å vitpeppar , 1 dl riven stark ost . SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. HALVTINA TORSKFILEERNA . SMÖRJ en ugnsfast form med smör och lägg i de halvtinade FISKFILEERNA . LÄGG ärter och räkor över fisken . KOKA upp grädde i en kastrull . TILLSÄTT HUMMERFOND och buljongtärning . RÖR ner den hackade dillen och smaka av med salt å peppar . HÄLL såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten . GRATINERA i ugn ca 30 min. SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL !

SAFTIGT DINKELBRÖD , 2 RUNDA BRÖD .

HEJSAN! Prova att baka dessa, Ni ångrar er inte,- jättegoda ! HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 5 DL VATTEN , 2 TSK SIRAP , 2 MSK OLJA , 1 TSK FLINGSALT , 6 DL VETEMJÖL SPECIAL , 5 1/2 DL DINKELMJÖL FULLKORN , 1 DL DINKELFLINGOR , GARNERING : SESAMFRÖ , VALFRI KROSS . SÅ HÄR GÖR DU : Smula ner jästen i en degbunke. VÄRM vattnet till 37 grader. LÖS upp jästen i lite av vattnet. TILLSÄTT resterande mängd vatten, sirap, olja, salt, nästan allt mjöl samt DINKELFLINGOR. Arbeta samman med kraftiga tag till en deg . OM det behövs tillsätt mer mjöl, degen ska släppa från degbunkens kanter . LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 minuter . SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER . DELA degen i två lika stora delar och forma till två runda limpor . STRÖ över det DU önskar garnera med . LÅT bröden jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter . SÄNK ugnstemperaturen till 225 grader, men sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen . GRÄDDA 25-30 MINUTER . LYCKA TILL !