fredag 2 november 2018
HAVREPAJ MED ÄPPLEN .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 7 äpplen
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär äpplena i klyftor .
Lägg dem i en smord form och strö över kanel .
BLANDA ihop smör, socker och havregryn
och bred smeten över äpplena .
GRÄDDA i 200 grader i ca 20 minuter .
SERVERA med vispad grädde blandad med
lite marsankräm gjord på pulver .
Hoppas att det smakar ! LYCKA TILL !
FESTLIG KAKA ,
HEJSAN !
Den här kakan är frisk i smaken - påminner om CHEESE - KAKE.
Lämplig som efterrättskaka till kaffet.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl potatismjöl
1 dl kokosflingor
1 / 2 tsk bakpulver
2 msk socker
200 g smör / margarin
1 ägg
1 / 2 msk florsocker
att sikta över kakan
KRÄM :
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 citron
(saft å skal)
75 g socker
UGN : 225 grader, 20 min. nedersta falsen
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna i en skål och
hyvla det kylskåpskalla fettet över .
TILLSÄTT ägget och blanda ihop till en smidig deg .
SMÖRJ en form med löstagbar botten (24 cm DIAM)
och klä botten och kanter med degen .
Picka i degbottnen .
VISPA ihop ägg och socker medan grädden visps separat .
Riv citronskalet och pressa ut citronsaften.
BLANDA ihop till en fluffig kräm och häll över degbottnen.
GRÄDDA till lagom färg och sikta över florsockret när kakan
kallnat .
Hoppas att Ni gillar den ! LYCKA TILL !
torsdag 1 november 2018
BAGAR - OLLES VALNÖTSBRÖD.
HEJSAN !
Från en kollega som också gillar att baka bröd ,
fick jag det här receptet . Det kommer från gamla
svenska mattraditioner .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör / margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
100 g hackade valnötter
350 g rågmjöl
400 - 500 g vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen, smält smöret, häll i vattnet att bli fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om .
Tillsätt salt, valnötter, rågmjöl och största delen av vetemjölet.
ARBETA degen smidig och ta upp den på bakbordet .
Dela den i 2 delar och forma 2 limpor, som läggs på smord
plåt eller på bakplåtspapper .
Snitta med vass kniv och låt brödet jäsa övertäckt till knappt
dubbel storlek 40 - 50 minuter .
GRÄDDA i 175 grader ca 40 minuter , pensla limporna med
kallt vatten när de kommer ut ur ugnen .
DETTA bröd kan DU med fördel baka till Advent och Julen .
LYCKA TILL !
ÖCKERÖKAKOR , 8 ST.
HEJSAN !
Från Öckerö i Göteborgs skärgård kommer detta recept ,
på de mjuka, lätta brödkakorna .
Kardemumma ger brödet dess speciella smak .
mmm...så himla goda !
Jag fick vara med och baka dessa underbara brödkakor,
hemma hos min goda vän Jill, i hennes kök .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
5 dl vatten
1 paket torrjäst
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 msk finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret , häll på vattnet och värm till ca 45 grader.
Blanda torrjäst, socker, salt, mjöl, vetekli och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta samman till en smidig deg .
Låt degen jäsa i ca 1 timme.
ARBETA sedan upp degen på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera formas till en rund bulle och
kavlas ut till en 1/2 - centimeters tjock kaka .
NAGGA kakan på båda sidor och låt jäsa i ca 30 minuter.
GRÄDDA i 275 grader , ca 5 minuter.
LYCKA TILL !
onsdag 31 oktober 2018
TORSDAGSBULLAR MED CURRY, 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på detta ! mmm....så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk finriven rå lök
1 stor pressad vitlöksklyfta
CURRYSÅS :
5 dl köttbuljong
2 klyftade gula lökar
1 msk curry
1- 2 dl CREME FRAICHE
salt å peppar
GARNERING :
röd paprika, persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT ströbrödet svälla i mjölken . Rör ner salt, peppar, lök och pressad
vitlök i färsen och tillsätt sedan ströbröds-blandningen .
Forma till ganska stora köttbullar och lägg upp dem på vattensköljd skärbräda.
KOKA buljong , lök, och curry i 10 minuter .
Lägg sedan ner köttbullarna och låt dem sjuda ca 5 minuter .
KONTROLLERA att köttbullarna är genomkokta, lägg över dem i en
serveringsgryta . Koka ihop buljongen tills 2 dl återstår .
Vispa i CREME FRAICHE och smaka av . Slå såsen över köttbullarna
och garnera med paprikastrimlor och persilja . SERVERA med kokt ris .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
POTATIS- & PUMPAMOS, 4 PERS.
HEJSAN !
Nu är det dags ! Ett förslag till halloween .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
600 g pumpa
grönsaksbuljong eller fond
50 g smör/margarin
salt, peppar
3 msk hackad gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och pumpan och tärna dem .
Lägg potatis och pumpa i en kastrull och täck med buljong .
Lägg på ett lock och sjud tills de är mjuka .
Häll av buljongen men spara någon deciliter .
MOSA potatis och pumpa med en elvisp . Tillsätt smör och lite
av buljongen i omgångar . Krydda och strö på gräslöken .
SERVERA som tillbehör istället för potatismos .
tisdag 30 oktober 2018
KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER. 8 ST...
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rums- tempererat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 PECANNÖTTER
8 muffinsformar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
VISPA smör och socker till en kräm.
Vispa äggen .
BLANDA mjöl, bakpulver och kokos .
Vänd in smör- blandningen .
FÖRDELA smeten i muffinsformarna .
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka.
BAKA muffinsen gyllene mitt i ugnen ca 20 min.
Låt dem svalna på galler .
(ha varm choklad till )
LYCKA TILL ! Givetvis kan Du ta bitar av frukt att toppa med
eller hela bär , hallon , blåbär .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)