torsdag 1 november 2018

ÖCKERÖKAKOR , 8 ST.



                             HEJSAN !

Från Öckerö i  Göteborgs skärgård  kommer  detta  recept ,
på  de  mjuka,  lätta brödkakorna .
Kardemumma  ger  brödet  dess  speciella  smak .
mmm...så himla goda !
Jag fick vara med och baka dessa underbara brödkakor,
hemma  hos min goda vän Jill, i hennes kök .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
5 dl vatten
1 paket torrjäst
1/2  dl socker
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 msk    finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret ,  häll på vattnet och värm till ca 45 grader.
Blanda torrjäst, socker, salt, mjöl, vetekli  och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta  samman till en smidig deg .
Låt  degen jäsa i ca 1 timme.
ARBETA  sedan upp degen  på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera formas till en rund bulle  och
kavlas ut till en 1/2 - centimeters tjock kaka .
NAGGA  kakan på båda sidor  och låt jäsa i ca 30 minuter.
GRÄDDA  i  275  grader ,  ca  5 minuter.

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: