torsdag 29 november 2018

RÅGKAKOR , ca 60 st .




                  HEJSAN !


mmm.... hemma hos farmor bakade  vi  rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla  ut  degen tunt .  Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte  ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel  och  grädda dem  i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så  himla  goda och frasiga !

LYCKA  TILL !


INGAMAJS SUVERÄNT GODA JULKAKA ..



                      HEJSAN !

Denna underbart goda julkaka fick jag receptet på 1993.
Nu vill jag dela detta med ER !
Den är så god -så man glömmer den aldrig.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1 - 1 1/2  dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl  vetemjöl  gärna BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1 -2 tsk kardemumma
mandel
fikon
suckat (55g)
apelsinskal (65 g)
pressad apelsin 1 ST.
all frukten tillsammans ska vara 5 dl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
Tag ett ägg i sänder och rör emellan.
Blanda  ihop  vetemjölet med bakpulvret.
HÄLL  därefter  i den blandade frukten och kardemumman
i mjölet ,  och  rör  ihop .
Smöra och bröa  en rund  soecker-kaka form  med hål i mitten .
HÄLL  smeten i formen .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i 175  grader  ca  45 - 50 minuter.
Låt svalna i formen ca 10 minuter,  innan  Du stjälper upp kakan
på  fat , lägg formen på  och låt kallna.

LYCKA  TILL !


lördag 24 november 2018

TIPS !




             HEJSAN !

Gillar  Ni  inte  mjölk  på  havregrynsgröt ?
Prova  med  Havre  Dryck ,  ICA:S.
Mycket  godare anser jag !

Hinner  Ni  inte  äta  frukost ?
Ta  ett  glas  Havre  Dryck ,  ICA:s !

TACK !

Å  förresten  har  Ni  provat  att  smaka  på  Linschips !
Det  går  inte  att sluta  äta ! ... så vansinnigt goda
spröda och frasiga ,.... mmm.. med vitlök &...!

TACK !

fredag 23 november 2018

TIPS !



                     HEJSAN !
           
 LINGONSHAKE,

Lägg allt i en  burk - och låt barnen  fixa  shaken  själva.

FÖR 1 PERSON  Lägg 2 msk lingonsylt och 3 dl mjölk (3%)
i en glasburk med lock .
Sätt på locket och skaka .

 TACK !

Passar bra när barnen inte vet vad dom vill ,
- då kan Du avleda med detta !

TIPS !



                           HEJSAN !

TIPS !
 HALLONSHOTS,  4 GLAS.
           
Ibland är jag sugen på något, men är inte nöjd med något !
Då gör jag det här !

BLANDA 4 dl äppelmust, 2 dl frysta tinade hallon,
2 msk tranbärspulver och ca 1 msk färsk riven ingefära.
Mixa till en dryck .  Häll upp i små glas och servera .

Nu är suget över !

 TACK !

GOTT GROVT ROSTE-BRÖD, 3 ST.



                 HEJSAN !

Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta ett riktigt
grovt bröd som är gott att rosta .  Det här är mitt favorit-
recept sen lång tid och jag okynnestäter minst 3-4 skivor.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
2 msk rapsolja / matolja
4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk anis+ 1 tsk fänkål
2 dl  KRUSKAKLI (grovt vetekli)
15 dl grahamsmjöl
10 - 12 dl vetemjöl= BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG jästen i en stor degbunke och lös upp den i en
del av vattnet .  Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet,
sockret  och anisen och fänkålen ,  som först ska krossas
i en mortel . Rör så ner kliet och grahamsmjölet och låt
det få svälla ett par minuter .
ARBETA in vetemjölet så att det blir en fin deg.
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme .Degen kan också
kall-jäsa i kylskåp under dagen eller natten .
DELA degen i 3 delar och knåda till avlånga limpor
som läggs i smorda 2 liters formar .
Låt jäsa 60 minuter .
GRÄDDA i  30 - 35  minuter i 200 graders ugn på
nedersta  falsen.
Låt svalna på galler under bakduk . Bröden går bra att frysa .

LYCKA TILL !

VÖRT- KRYDDADE HÖNÖKAKOR, 6 ST.




                      HEJSAN !

Prova de här , de är magiskt goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
5o g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 tsk salt
4 msk mörk sirap
3 msk vörtkrydda
16- 17 dl BERTE QVARN - vetemjöl
UGN :250 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke.  Smält smöret.
Tillsätt mjölken och värm till  37 grader.
Rör ut jästen i degvätskan .
TILLSÄTT salt, sirap, vörtkrydda och nästan
allt mjöl , spara lite till utbakningen  och arbeta
ihop till en smidig deg .  Låt  jäsa  under  duk
i 30 minuter .
TA upp degen på  mjölat  bakbord  och  knåda
den lätt.  Dela degen i  6  bitar  och  rulla  bitarna
till  bullar. Kavla  ut  bullarna till  runda  kakor
ca  25 cm i diameter .
FLYTTA över  kakorna till  plåtar med  bakplåts-
papper ,  enklast  att rulla upp dem  på  kaveln .
NAGGA  kakorna  brödnagg eller  gaffel .
GRÄDDA  genast  mitt  i  ugnen  6-8 minuter.
Låt svalna  mellan  bakdukar på galler .

LYCKA  TILL !