fredag 23 november 2018

GOTT GROVT ROSTE-BRÖD, 3 ST.



                 HEJSAN !

Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta ett riktigt
grovt bröd som är gott att rosta .  Det här är mitt favorit-
recept sen lång tid och jag okynnestäter minst 3-4 skivor.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
2 msk rapsolja / matolja
4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk anis+ 1 tsk fänkål
2 dl  KRUSKAKLI (grovt vetekli)
15 dl grahamsmjöl
10 - 12 dl vetemjöl= BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG jästen i en stor degbunke och lös upp den i en
del av vattnet .  Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet,
sockret  och anisen och fänkålen ,  som först ska krossas
i en mortel . Rör så ner kliet och grahamsmjölet och låt
det få svälla ett par minuter .
ARBETA in vetemjölet så att det blir en fin deg.
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme .Degen kan också
kall-jäsa i kylskåp under dagen eller natten .
DELA degen i 3 delar och knåda till avlånga limpor
som läggs i smorda 2 liters formar .
Låt jäsa 60 minuter .
GRÄDDA i  30 - 35  minuter i 200 graders ugn på
nedersta  falsen.
Låt svalna på galler under bakduk . Bröden går bra att frysa .

LYCKA TILL !

Inga kommentarer: