tisdag 12 mars 2019
BJÖRNES MARMELAD .
HEJSAN !
Smaka på den här, ...mmm...himla god !
i denna marmelad samsas björnbär och apelsin
vilket ger en fin smakbrytning .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 L björnbär
1 apelsin
5 dl syltsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
Rör samman björnbär, rivet skal från en tvättad
apelsin, apelsinsaft och grovt hackat fruktkött
med syltsocker .
Låt alltsammans koka i 3 minuter.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Häll sedan upp på väl rengjorda burkar .
LYCKA TILL !
HAVREKAKOR, med INGEFÄRA ...ca 20 ST.
HEJSAN !
Prov-kaka ! - de är jättegoda, så det fick bli en hel sats.
HÄR ÄR RECEPTET :
Blanda;
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 msk sötningsmedel
1 tsk malen ingefära
SÅ HÄR GÖR DU :
Forma bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till med en gaffel .
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8 minuter .
LYCKA TILL !
SÅ HÄR GÖR DU :
måndag 11 mars 2019
KÖTTFÄRSSÅS MED LINSER OCH KIDNEYBÖNOR, 4 PORT.
HEJSAN !
Jättegott ! Prova detta, mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
1 morot
1 bit vitkål
400 g blandfärs
1 tsk flytande margarin/smör
1 burk krossade tomater
1/2 dl röda linser
1 dl kidneybönor
3 dl vatten
basilika
kokt pasta för 4 port.
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka lök, strimla eller riv morot och vitkål
på det grövsta på rivjärnet.
Fräs lök, vitkål, morot och färs i margarin/smör.
Tillsätt tomater, linser och vatten .
Låt det småkoka ca 15 minuter, häll i kidneybönorna
när det återstår 7-8 min av kokningen.
Smaka av med salt , peppar och torkad basilika.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
söndag 10 mars 2019
FJÄRILSLAX - PERFEKT BJUDMAT,,, 4 PORT .
HEJSAN !
Det här gillas kan jag lova,- dessutom ser det vackert ut !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor LAXFILE', ca 2 - 3 cm breda
salt
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
ca 50 g physalis
ca 8 cocktailtomater
1 kiwi
1 msk vit balsamvinäger
1 msk olivolja
2 dl CREME Fraiche
GARNERING :
Färsk timjan
SÅ HÄR GÖR DU :
Gör ett djupt snitt mitt i laxskivorna så att Du kan
vika ut dem som fjärilsvingar. Salta lätt .
Smula ner buljongtärningen i en traktörpanna eller
stekpanna med lock. Häll över vinet.
Lägg laxfjärilarna i traktörpannan/stekpannan.
Dela physalisen och cocktailtomaterna i klyftor.
Lägg dem i en skål . Skala och tärna kiwin .
Tillsätt balsamvinäger och olivolja. Rör om försiktigt.
Fördela frukten ovanpå laxen. Koka upp den och låt
den sjuda under lock ca 8 - 10 min eller tills laxen
precis är genomkokt.
Ta upp laxen och håll den varm.
GARNERA med färsk timjan .
Vispa ner CREME Fraiche i skyn . Låt såsen koka upp
och koka någon minut. Smaka av .
Bjud den vackra laxen tillsammans med såsen och kokt
pressad potatis eller kokt gott ris .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 8 mars 2019
GAMMALDAGS SIKTEBRÖD, 2 LIMPOR.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
UGN 225 + 200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
Lös jästen i 1 dl vatten i en bunke .
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl.
Arbeta samman . Låt jäsa 30 min.
Blanda resten av vattnet med margarin
och salt, häll det i bunken. Arbeta samman.
Rör ner rågsikt och resten av mjölet, knåda
till en smidig deg . Låt jäsa ca 1 timma.
Stjälp upp och knåda degen.
Forma 2 limpor. Lägg dem på plåt och låt
jäsa 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader
i 15 minuter.
Sänk till 200 grader och grädda ytterligare
ca 45 minuter.
Pensla bröden med kallt vatten och låt svalna.
LYCKA TILL !
KRISPIGA MANDELSKORPOR, 40 ST.
HEJSAN !
Himla goda !
De här skorporna är nästintill sockerfria -
den lilla sockermängden behövs för att
konsistensen ska bli den rätta !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel
100 g smör/margarin
4 msk strösocker + 3 msk sötningsmedel
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
Skålla, skala och hacka mandeln .
Rör matfettet mjukt med socker och
sötningsmedel. Tillsätt äggen, ett i taget
och sedan mjölet blandat med bakpulver.
Klicka ut smeten till 3 längder på bakplåts-
papper på plåt. Grädda dem mitt i ugnen
tills de har fin färg, ca 12 min.
Låt längderna svalna något och skär dem
sedan sneda, i ca 2 cm breda, bitar.
Sänk ugnsvärmen till 100 grader och torka
skorporna 20 - 30 min.
Öppna gärna ugnsluckan på glänt mot slutet .
LYCKA TILL !
VARJE - DAG - DESSERT, 4 PORT. TIPS !
HEJSAN !
Det här är gott ! Du kan gladeligen äta det varje dag .
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda 4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
med 1 msk vaniljsocker .
Fördela i 4 glas, bred ut en klick äppelmos
i varje och strö över 1/2 dl hackade skalade
pistaschnötter och dofta över lite kanel .
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)