torsdag 14 mars 2019
GRÄDDE MED GRAPE OCH VINBÄR, DESSERT , 4 port.
HEJSAN !
Den här desserten glömmer jag aldrig ! ... så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 grapefrukt
2 dl vispad grädde
4 klasar vinbär
4 bitar mörk choklad
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av skalet på grapefrukten med en vass kniv.
Skär sedan ut fina grapefrukt-FILE'ER .
LÄGG en klick grädde i 4 glas och fördela
grapefrukts-FILE'ER och vinbär i glasen.
Toppa med en bit mörk choklad .
LYCKA TILL !
SESAMPANERAD KYCKLING MED PARMESANSMÖR , 4 PORT
HEJSAN !
mmm... så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 kyckling- FILEER
1 knippe sparris
4 msk sesamfrön
4 citronklyftor
PARMESANSMÖRET :
100 g mjukt smör
1 dl riven parmesan
FLINGSALT
SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRBERED parmesansmöret genom att blanda ingredienserna
och rulla in i gladpack och låt stelna i kyl eller frys någon
timme innan servering .
PANERA kycklingen i sesamfrön och stek i smör i en stekpanna
tills den är helt genomstekt .
SERVERA kycklingen uppskivad med smörstekt sparris och
parmesansmöret .
LYCKA TILL !
FARINSOCKERKAKA, CA 12 - 15 BITAR.
HEJSAN !
Smaka på den här ovanliga kakan, - riktigt god .
Det är en annan smak än vanlig sockerkaka ,
bara mersmak.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
1 tsk pepparkakskrydda
1 msk vaniljsocker
75 g smält smör/margarin
1/2 dl mjölk+ 1 dl filmjölk
GARNERING: Struken, vispad grädde över kakan,
hallon och lätt florsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 180 grader.
Vispa ägg , farinsocker och strösocker pösigt i en bunke.
BLANDA ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och pepparkakskrydda och rör ner det i äggblandningen
tillsammans med smält smör och mjölk och filmjölk.
Rör snabbt ihop till en slät smet.
HÄLL smeten i en smord och mjölad rund form med
löstagbar kant.
GRÄDDA kakan längst ner i ugnen i 40 - 45 minuter.
LÅT kakan svalna i formen . Stjälp upp kakan på en
tallrik och stryk över lite vispad grädde, lägg på tinade
tinade hallon och lätt med florsocker över.
LYCKA TILL !
onsdag 13 mars 2019
ÄPPLEKAKA ,
HEJSAN !
Ett mellanting mellan kaka och paj är denna äpplekaka.
Har man inte lingonsylt hemma kan man ta frysta
björnbär. Den är lika god med vilket som helst .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn.
en kakform ca 22 cm i diameter
med löstagbar botten
FYLLNING :
4 röda äpplen
50 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt eller
1 1/2 dl frysta tinade björnbär
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skiva ner smöret i en bunke tillsammans med sockret .
Rör det poröst med en elvisp.
Blanda ner vetemjöl och havregryn.
TRYCK med fingrarna ut degen i kakformen .
Gör en jämn botten och ca 3 cm höga kanter .
FÖRGRÄDDA kakan i 15 min på första falsen
nerifrån i ugnen.
SKALA och kärna ur äpplena.
Dela dem mitt itu och skär sedan tunna klyftor.
SMÄLT smör i en vid kastrull. Lägg i äpple-
klyftorna, hälften av sockret samt kanelen .
Låt det småkoka 15 minuter under försiktig
omrörning. Låt äpplebitarna svalna något .
BRED ett tunt lager lingonsylt på kakans botten.
Lägg äppelklyftorna i ett jämt lager.
Strö över resten av sockret och grädda kakan
mitt i ugnen 25 minuter. Låt kakan svalna i sin form.
LYCKA TILL !
PAJ med RÖDA VINBÄR, 4 PERS.
HEJSAN !
Vinbärspaj med glass , låter väl inte dumt !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
5 dl rensade vinbär
1 - 2 dl socker
2 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjölet, smöret och vaniljsockret till en
smulig deg och lägg i OSMORD pajform.
Blanda sockret och potatismjölet i en bunke .
Varva bären och sockerblandningen över pajdegen.
Avsluta med sockerblandningen.
Grädda pajen i ugnen, 200 grader i 30- 35 minuter.
SERVERA pajen ljummen eller kall med glass
eller lättvispad grädde .
LYCKA TILL !
tisdag 12 mars 2019
BJÖRNES MARMELAD .
HEJSAN !
Smaka på den här, ...mmm...himla god !
i denna marmelad samsas björnbär och apelsin
vilket ger en fin smakbrytning .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 L björnbär
1 apelsin
5 dl syltsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
Rör samman björnbär, rivet skal från en tvättad
apelsin, apelsinsaft och grovt hackat fruktkött
med syltsocker .
Låt alltsammans koka i 3 minuter.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Häll sedan upp på väl rengjorda burkar .
LYCKA TILL !
HAVREKAKOR, med INGEFÄRA ...ca 20 ST.
HEJSAN !
Prov-kaka ! - de är jättegoda, så det fick bli en hel sats.
HÄR ÄR RECEPTET :
Blanda;
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 msk sötningsmedel
1 tsk malen ingefära
SÅ HÄR GÖR DU :
Forma bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till med en gaffel .
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8 minuter .
LYCKA TILL !
SÅ HÄR GÖR DU :
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)