onsdag 1 maj 2019
KARDEMUMMABULLAR, 26- 28 ST.
HEJSAN !
Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150 g smör /margarin
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling.
GARNERING : Pärlsocker
KARDEMUMMASMÖR :
200 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker strö
1 msk kardemumma
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke
eller assistentbunken. Rör ut jästen i lite av mjölken.
Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli finger-
varmt, ca 37 grader. Häll resterande deg-spad över jästen
och rör om .
TILLSÄTT salt, socker, ägg och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget och kör degen i maskin 7-8 minuter
tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Gör till längder och dela varje längd i 13-14 delar.
Forma varje del till bollar som Du placerar i aluminiumformar.
RÖR ihop ingredienserna till kardemummasmöret.
Lägg smöret i en spritspåse och spritsa fyllning i mitten på varje
bulle. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg .
Garnera sist med pärlsocker.
PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper låt jäsa över-
täckta ca 30 minuter. Grädda bullarna strax under ugnens mitt
i 10 - 11 minuter .
LYCKA TILL !
HALLONRUTOR, ca 40 ST .
HEJSAN !
mmm...Smaka på de här godingarna till eftermiddags-fikat !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g rumsvarmt smör /margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
GARNERING :
4 dl hallon
30 g mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
BLANDA ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker
och sikta ner i smeten.
Tillsätt gräddfil och rör om.
FÖRDELA smeten i en bakpappersklädd långpanna,
ca 25 x 35 cm stor, jämna till .
STRÖ över bären. Du behöver inte trycka ner dem i
smeten . Strö över mandelspån.
GRÄDDA strax under ugnens mitt i 35-40 minuter,
känn med sticka . Ta ut, låt svalna och skär i rutor.
LYCKA TILL !
KORVSALLAD , 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
Mat för stor och liten - alla gillar den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk smör/margarin
1 tsk curry
2 dl långkorniga risgryn
4 dl vatten
1 tsk salt
1 litet paket djupfrysta ärter, ca 125 g
ca 3 hg grillkorv
1/3 färsk gurka, ca 150 g
2 tomater
GRÄDDFILSSÅS :
3 dl gräddfil
1/2 dl fin- klippt kryddgrönt, t ex persilja och dill
2 msk senap
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
riven ingefära + ett eller två tryck på Akacia honungen .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner curryn.
Tillsätt riset, vattnet och saltet.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock
ca 20 minuter. Låt riset kallna. Tina ärterna.
SKÖLJ grönsakerna. Skär korven i strimlor, gurkan
i tärningar och tomaterna i klyftor.
Blanda alltsammans med riset i en salladsskål.
BLANDA gräddfil, kryddgrönt, senap, salt och peppar.
SERVERA salladen med såsen.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 30 april 2019
LÄCKER MANDELTÅRTA , till många.
HEJSAN !
Den här tårtan är riktigt smarrig, - svårt att bara ta en bit !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 äggvitor
1 dl strösocker
150 g sötmandel
KRÄM
4 äggulor
1 dl vispgrädde
100 g smör / margarin
1 tsk vaniljsocker
GARNERING
2 dl vispgrädde
hackade hasselnötter eller rostade mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och skala mandeln. Vispa vitorna hårt och vänd
ner strösocker och mandel. Bred ut smeten i en välsmord
och bröad liten långpanna.
Grädda i 200 grader i 15 - 20 min.
BLANDA äggulor, grädde och socker i en kastrull.
Sjud krämen tjock och pösig.
Vispa hela tiden tills krämen tjocknat.
Blanda i det smälta och avsvalnade smöret.
Smaka av med vaniljsocker.
Låt krämen kallna .
BRED ut den kalla krämen över tårtan .
VISPA grädde och bred på .
GARNERA med nötter eller mandelspån.
LYCKA TILL !
måndag 29 april 2019
FARMORS MINUTBITAR , 30 ST.
HEJSAN !
Namnet talar sitt tydliga språk
- här går det undan... Och gott blir det !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
UGN 200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
Tillsätt de andra ingredienserna och blanda till en
jämn smet . Klä en ugnssäker form med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen.
GRÄDDA mitt i ugnen 10 - 15 minuter.
Skär den varma kakan i rutor. Låt dem svalna på plåt.
LYCKA TILL !
KARDEMUMSIGA RUTOR, 40 ST.
HEJSAN !
Känner Du någon som är svag för kardemumma ?
Fyll en fin burk med rutor och överraska !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
31/2 - 4 dl vetemjöl- BERTE QVARN
GLASYR :
2 dl florsocker
1 - 2 msk vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt kardemumma och mjöl, rör
till en jämn smet.
Klä en långpanna, 26x35 cm, med
bakplåtspapper.
Bred ut smeten i långpannan .
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Skär den varma kakan i rutor . Låt svalna.
GLASYR :
RÖR ut vattnet droppvis i florsockret till
en trögflytande glasyr .
Ringla den över kakorna .
mmm...himla goda !
LYCKA TILL !
lördag 27 april 2019
SILLTÅRTA FÖR NATTVICKNINGEN, 6 PERS.
HEJSAN !
Den här längden är god kan Ni tro ?
Passar bra fram på nattkröken .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 skivor längdskuret grovt bröd, ca 30 cm
FYLLNING :
2 burkar ansjovis a' 100 g
1 stor gul lök
1 dl lättmajonnäs
1 1/2 dl CREME fraiche
eventuellt lite ansjovisspad
GARNERING:
1 dl lättmajonnäs
2 hårdkokta ägg
2 dl klippt gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA ANSJOVISFILE'ERNA och finhacka löken.
Blanda detta med majonnäs och CREME fraiche.
Smaksätt eventuellt med lite ansjovisspad.
FÖRDELA hälften av fyllningen på en lång brödskiva.
Täck med en ny lång brödskiva och bred ut resterande
mängd fyllning . Lägg på sista brödskivan och bred ett
tunt lager majonnäs ovanpå och på kanterna .
SKILJ äggulorna från äggvitorna och hacka det var för sig.
GARNERA tårtan med ägghacket och gräslök och gärna
gräslök runt om tårtan .
SMAKLIG SPIS och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)