måndag 14 oktober 2019

TIPS !



                HEJSAN !
Mumsigt  mellanmål .

ÄPPELKESO,
Blanda 1/2 dl keso med 1 rivet äpple.
Fördela på 1 skiva grovt knäckebröd
och pudra över kanel .
Mums !

TACK !

GAMMALDAGS " LÅDA", 4 PERS.




                    HEJSAN !

Farmor gjorde det ,  mormor  gjorde det  mamma kanske också :
Gömde rester i en äggstanning av bara  hopvispade ägg, riven ost
och mjölk, som gräddas i ugnen , i 175-200  grader, 25 - 30 min.
Allt från  strömming, skinkrester till korv. Lätt som en plätt !

LYCKA TILL !

söndag 13 oktober 2019

KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD , 4 PORT.



                      HEJSAN !
Detta var himla gott och smaskigt !
Grovt riven potatis och rotselleri blir krämigt
och fint när det gratineras .
Sparris och parmesanost på toppen ger festkänsla.
Detta blev vi bjudna på  hemma hos  en kollega ,
på tjej-kväll...  mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis och rotselleri
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15 %
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
400 g kassler
200 g djupfryst grön sparris
15 - 20 g parmesanost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

SKALA och riv grovt potatis och rotselleri .
Lägg rivet i en smord ugnssäker form och
häll över grädde .
Krydda med salt och peppar.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
SKÄR kasslern i skivor och lägg dem ovanpå
gratängen .  Gratinera ytterligare  10 minuter.
FÖRVÄLL  sparrisen enligt anvisning på för-
packningen .
Lägg den ovanpå kassler och riv grovt eller
hyvla över parmesanost .

LYCKA TILL !

lördag 12 oktober 2019

MANGOLD i FORM , 4 PERS.



                  HEJSAN !

Huvudrätter  med  grönsaker  och  rotfrukter
blir  alltmer  vanliga  på  middagsborden .
Kanske  vill   Ni  smaka på den här !
Smält smör ska det vara till ...mmm!

HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg  mangold
25 g smör/margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
2 dl riven ost,  t ex  Greve'
salt
1 krm svartpeppar
1/2  krm riven muskot

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200  grader .

RIV  av  det  gröna  från  mangoldstjälkarna.
Skölj  allt  väl  i  kallt  vatten  och  låt  rinna  av .
KOKA  upp i  lättsaltat  vatten ( 1 tsk salt/5 dl vatten ).
Lägg i stjälkarna .  Koka ca 5 minuter .Lägg i det gröna
och  låt  koka  ytterligare  ca 3  minuter.
Låt mangolden  rinna  av  väl.
HACKA  stjälkar  och  blad  grovt.
SMÄLT fettet.  Rör  ner  mjölet,  späd  med  mjölken.
Koka 3 - 5 min.
TAG kastrullen från värmen .  Rör ner ägg, ost och
till sist mangold .
SMAKA av med salt, peppar och muskot .
Häll blandningen i en smord ugnssäker form .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 35 - 40 min.
SERVERA  omedelbart med smält smör och gott bröd .
+  rester eller korv med smak .

LYCKA TILL !

fredag 11 oktober 2019

SAFTIGA BLÅBÄRSMUFFINS , 12 ST.




                       HEJSAN !

De  här  muffinsen smälter i munnen
och blir snabbt färdiga .
mmm...så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /marg
1 dl socker
2 ägg
några droppar citronsaft
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3 dl blåbär

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 225 grader .

RÖR smör och socker vitt.
Tillsätt  ägg och citronsaft och blanda
till en jämn smet .
RÖR i mjöl, bakpulver och mjölk .
FÖRDELA  smeten i 12 smorda
muffinsformar  och lägg 1 msk blåbär
i varje  muffins.
GRÄDDA  dem  mitt i ugnen  i 15 - 20 min.

LYCKA TILL !

SYRLIG RÖDBETSSALLAD, 4 PERS.



                     HEJSAN !

HÖSTSALLAD,  en fräsch  och  vacker  sallad
som  är  godast  utan  dressing .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 rödbetor
3 syrliga äpplen
3 msk sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  de råa rödbetorna och riv dem fint .
SKALA  och  kärna  ur  äpplena  och  riv
dem  grovt .
BLANDA  ihop  och  strö  över  sesamfrön.

LYCKA TILL !

torsdag 10 oktober 2019

KATRINPLOMMONKAKA, 4 - 6 PERS. Farmors)




                      HEJSAN !

Nu har jag kommit in i ett stim av farmors recept.
De är ju så goda !
Smaka Ni också , några av Er kanske känner igen  sig !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria Katrinplommon
20 - 50 g sötmandel
4 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör eller margarin
4 äggvitor

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .

Lägg Katrinplommonen i en smord ugnssäker form.
Skålla  mandeln.  Hacka den grovt .
Strö den över katrinplommonen .
VISPA  äggulor och socker poröst .
KOKA upp  grädden  med vaniljstången  snittad på
längden .
TAG  upp vaniljstången och häll den kokande grädden
över äggulorna under kraftig vispning .  Tillsätt  fettet .
Rör om  tills det  smält .  Låt krämen svalna .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
HÄLL smeten över Katrinplommonen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av  ugnen ca 30 min.

SERVERA kakan varm eller ljummen med vispad  grädde.

LYCKA TILL !