torsdag 7 november 2019

KORVPYTT MED BÖNOR, 4 PERS.



                         HEJSAN !

Det här var riktigt gott - smaka själva !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 paprika
300 g chorizokorv
1 burk röda  bönor, ca 400 g
matfett
salt, peppar
TILLBEHÖR :
2 dl matlagningsyoghurt
2 - 3 msk chiliketchup

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis, lök, paprika och korv
i små tärningar .
Låt bönorna rinna av .
BRYN potatis och lök i lite matfett i
en stekpanna på medelstark värme .
LÄGG i paprika och korv och stek allt
under omrörning .Blanda till sist ner bönorna
och låt dem bli varma .
Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
SMAKSÄTT yoghurten med chiliketchup
eller vanlig ketchup med chilipulver.
SERVERA pytten med såsen .

LYCKA TILL !



onsdag 6 november 2019

SNABBA HAVREKAKOR, 45 ST.



                      HEJSAN !

Bara 3 ingredienser till dessa underbart goda
frasiga havrekakor.
Enklare kan det inte bli .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 g smör / margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn och socker i en skål .
Smält matfettet och häll det  hett över
blandningen och rör samman .
Klicka ut smeten i småbrödsformar
av papper .  Ställ dem på en plåt .
GRÄDDA  mitt i ugnen ca 10 min.

LYCKA TILL !

tisdag 5 november 2019

GRILLAT LANTBRÖD MED SMÖRSTEKTA PÄRON OCH ÄDELOST, 1 ST .




                        HEJSAN !

Vilken lyx och ändå så enkelt.
Bjud på en sådan här smörgås med  ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lunch eller lättare kvällsrätt.
SERVERA med grönsalladsblad + lite god nötolja på
är gott till .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 smörgås
1 stor skiva lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4  grovhackade valnötter
1/2 msk smör /margarin
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost

SÅ HÄR GÖR DU :
GRILLA eller rosta brödet gyllene.
Stek päronklyftorna och valnötterna lätt i
smöret och salta och peppra.
LÄGG över dem på det varma brödet  och
smula ädelosten över .
Äts  direkt .

LYCKA TILL !

måndag 4 november 2019

FARMORS MANDELKUBBAR, CA 20 ST.




                       HEJSAN !

Det  här  är  bullar  som  väcker  barndomsminnen !
Eftersom  de  är  gjorda  på bakpulver  är  de
SNABB-BAKADE .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
7 dl  vetemjöl,  BERTE QVARN
1 1/2 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
6 rivna bittermandlar
125 g smör eller margarin
1 ägg
1 1/2 dl  mjölk
PENSLING :
1 ägg
Till Garnering :
Pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 225 grader .

BLANDA alla  torra  ingredienser  i  en  bunke.
Fördela  fettet  med  hjälp  av  en  gaffel,
tillsätt  ägg  och  mjölk  och  arbeta  snabbt  ihop
degen .  Rulla  den  till  en  längd  på  mjölat  bak-
bord ,  skär  den  i  20  bitar  och lägg dem  på
bakpappersklädd plåt .
PENSLA  med uppvispat ägg ,  strö över
pärlsocker och grädda i ca 12 minuter .
LÅT SVALNA ORDENTLIGT , INNAN DU SMAKAR.

LYCKA TILL !


söndag 3 november 2019

KRISTINAS VALNÖTSFILE' 4 PORT.




                         HEJSAN !

Ibland räcker det med ett fåtal ingredienser
för att nå ett gott resultat .
Kruxet är bara att välja de rätta ingredienserna !
Så här blev det;  -och himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  KYCKLINGLÅRFILE'
50 g valnötter
salt, citronpeppar
2 tsk fransk senap
3 msk sesamfrön
SERVERING :
kokt ris,  sallad,  tomater i flera färger.
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA nötterna .  Blanda dem  med salt
och citronpeppar .
Fyll LÅRFILE'ERNA  med hacket och lägg
dem i en smord ugnssäker form .
Bred på senap och strö över sesamfrön .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 30 minuter .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


lördag 2 november 2019

FRESTANDE NÖTGIFFLAR, 16 ST. utan jäst.




                         HEJSAN !

mmm...! Gifflarna fylls med färdig NÖTMASSA
perfekt om Du får oväntat besök.
De är allra godast direkt.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
175 g smör /margarin
1 dl mjölk
FYLLNING :
100 g hasselnötsmassa
1/2 dl grovhackade nötter
PENSLING och GARNERING :
1 ägg
30 g mörk choklad
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, bakpulver och socker i en skål .
SKÄR det kylskåpskalla matfettet i tärningar
och finfördela det i mjöl-blandningen.
Tillsätt  mjölken och arbeta snabbt samman till
en deg, gärna i matberedare .
DELA degen i två delar .
Kavla ut varje del till en rund kaka , ca 30 cm i
diameter .
Dela den i åtta lika stora snibbar .
FYLLNING :
KLICKA eller bred på lite nötmassa och strö på
lite grovt hackade nötter på varje snibb.
Rulla ihop.  Lägg  gifflarna med  spetsen neråt på
en plåt med bakplåtspapper.
PENSLING & GARNERING :
PENSLA med lätt uppvispat ägg och GRÄDDA  i
mitten av ugnen  12 - 15 minuter .
DEKORERA  med smält choklad.

LYCKA TILL !


APELSINDRINK , 2 PERS.




                              HEJSAN !

Smaka på det här !

MIXA saften av 1 apelsin,  2 dl  mjölk
1 banan och 1 tsk färsk riven ingefära.
HÄLL upp i glas med isbitar .
SERVERA  med 2 riskakor  med 2 tsk smör
och  2 msk kaviar .

Som mellanmål eller ?