måndag 18 november 2019

HEMGJORD MUSLI .



       
                   HEJSAN !

En stor burk hemgjord MUSLI .
Inte så dumt eller hur ?
Så himla gott på turkisk yoghurt.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 msk kanel
2 msk honung
UGN :  175 grader i 15 minuter.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  havregryn,  kokosflingor, solrosfrön
och  pumpakärnor i en skål .
TILLSÄTT  kanel och honung och rör runt med
en gaffel .
Lägg på en bakplåt och rosta i ugnen ca 15 min.
LÅT svalna och häll sedan upp i en burk .

SERVERA  muslin med fet yoghurt  och kiwi
och äpple skurna i tärningar eller hallon och blåbär.

LYCKA TILL !

                     
             

FARMORS SOCKERRINGAR, 45 KAKOR .



                  HEJSAN !

De här kakorna var också goda,
det är inget socker i degsmeten ,
-bara  pärlsocker på ringarna.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g kallt smör / margarin
5 dl vetemjöl
1/2 paket jäst, 25 g
1 1/2 dl kaffegrädde
GARNERING :
1 äggvita
pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  smöret  i  mjölet  till  en
grynig  massa .
Rör ut jästen i grädden .
Tillsätt  grädden  och  arbeta  ihop
till  en  deg .  KNÅDA DEN INTE !
KAVLA  ut  till  en  1/2  cm  tjock
kaka  och  ta  ut  kakor  med  ringmått
ca  5  cm i diameter .
PENSLA  med hopvispad  äggvita och
strö  över  med  pärlsocker .
Lägg  på  bakpappersklädd  plåt och
låt  jäsa  långsamt  i  30  minuter .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  250  grader
tills  de  fått  lite  färg .
Låt  kallna  på  galler .

LYCKATILL !


FARMORS RÅGKAKOR, 75 KAKOR.



                      HEJSAN !

Dessa  kakor  tyckte  jag  var  godast  av dem  alla,
som  farmor  bakade  inför  Advent, och  Julens
ankommande.
Allt  luktade  så  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
1 1/3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 1/3 dl rågsikt
1/2 tsk bakpulver
40 mandlar till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  allt  på  bakbordet .
Baka  ihop  till  en  deg .
Forma  degen  till  två  eller  tre  rullar .
Forma  varje  rulle  till  en  trekantig  längd.
(ungefär som Tobleronechoklad- form ).
SKÄR längderna  i  1/2 cm  tjocka  bitar.
Lägg dem  på  bakpappersklädd  plåt  och
dekorera  med  en  halv  skållad  mandel.
GRÄDDA dem  rostgula  ca  10  minuter
mitt i ugnen  i  175  grader .

LYCKA TILL !

söndag 17 november 2019

FARMORS UNDERBARA NÖTKAKOR, 20 ST .





                                   HEJSAN !

Fantastiskt  goda  och  dessutom  ganska  nyttiga  kakor !
Men tänk på att det att det också finns en del kalorier i
nötkakor, så ät dem bara vid festliga tillfällen , - som
till 1: ADVENT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/4 dl socker
1 ägg
100 g malda nötter
1 msk smält smör/margarin
20 nötter

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop socker och ägg och tillsätt  malda nötter  och  smör.
Klicka  ut  smeten  på  bakplåtspapper .
GARNERA varje  kaka  med  en  hel  nöt.
Grädda i  200  grader  i 6 -7 minuter .

LYCKA TILL !

lördag 16 november 2019

SÖNDAGSLÅDA , 4 - 6 PERS.



                 HEJSAN !

mmm...!
Riktigt gott ! Men lite ovanligt på ett flick-kalas !
i ungdomens dagar !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl SOY-makaroner
2 dl finhackad svamp
2 dl finhackad gul lök
2 dl finhackad blomkål
2 dl skalade råa bondbönor (kan uteslutas)
6 dl grönsaksbuljong eller vatten
2 dl hirs
smaksätt med vegetabilisk buljong.

SÅ HÄR GÖR DU :
Bred ut de okokta SOYA-makaronerna i en eldfastform.
Blanda  noggrant de övriga ingredienserna till en
redning, som hälls över de torra makaronerna.
Grädda lådan i god ugnsvärme i 20 - 30 minuter.
SERVERAS  med kokta brytbönor och kokta rödbetor.

BOVETE SÅS : 1/2 liter grönsaksbuljong, bovetemjöl , vegetabilisk
buljong, Kryddor dill, persilja och grönkål.
VISPA ned redningen i den kokande grönsaksbuljongen .
Koka några minuter och smaksätt med kryddorna.
REDNING : vispa i bovetemjölet i lite kallt vatten, så det blir
en tunn redning .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



PÖLSA , 4 PERS.



                     HEJSAN !

När jag gick i grundskolan , fick vi äta i "bamba",
då serverades denna rätt .
Hur ska jag få ner detta,-tänkte jag ,- i början var det
inte lätt, men allteftersom tiden gick , så smakade det
riktigt gott .  Tänk vad man kan vänja sig ändå !
MENYN serveras även idag på  en del matställen !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl krossade korngryn
1 liter vatten eller grönsaksbuljong
2 ST finhackade råa gula lökar
2 dl finhackad rå blomkål
3 ST lagerbärsblad
1 tsk mejram
1 ST finhackad vitlöksklyfta
Buljongextrakt efter smak

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG korngrynen i blöt i hett vatten över natten.
Kokas nästa dag, tills kornen är mjuka .
Ta av grynen från värmen , lägg i löken, blomkålen
och kryddorna .Får sjuda upp .
Låt det hela dra i 10 minuter .
SERVERA  med kokta eller inlagda rödbetor och persilja.

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 14 november 2019

ITALIENSK KYCKLINGSOPPA , 4 PORT .




                HEJSAN !

Denna soppa är lättlagad och himla god .
Väl värd att smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
450 g KYCKLINGBRÖSTFILEER
utan skinn, tunt strimlade
1 1/4 liter hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
115 g torkad  VERMICELLI
(trådtunn spaghetti)
salt och peppar
1 msk majsmjöl
3 msk mjölk
175 g konserverade majskorn, avrunna

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kycklingstrimlorna i en stor kastrull
och häll på  hönsbuljong och grädde.
Koka upp, sänk värmen och sjud i 20 minuter.
KOKA under tiden upp en stor, tjockbottnad
kastrull med lättsaltat vatten .
Lägg i pastan, låt vattnet koka upp igen och
koka i 10 - 12 minuter eller tills pastan är
al DENTE.
Låt den rinna av ordentligt och håll den varm.
KRYDDA soppan med salt och peppar.
Blanda majsmjöl och mjölk till en slät pasta
och rör ner den i soppan.
Tillsätt majskorn, pasta och kycklingstrimlor
och värm .
ÖS upp soppan i varma sopptallrikar och servera .

LYCKA TILL !