tisdag 26 november 2019

TANT FRIDAS, ADVENTSKAKA .1 ST. *


                 HEJSAN !

Detta är en gammaldags mjuk pepparkaka
som bakades till Advent och till Julafton,
förr om åren, saftig och lagom mustig i
smaken, dessutom är det lingonsylt i .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör / margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen , kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten . Blanda om .
Rör sist ner det smälta smöret  och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord och bröad, rund form , rymd
ca 1 liter,  grädda i 175 grader ca 45 minuter eller
tills kakan känns torr .
Du kan lätt göra dubbel sats , om Du tycker .

LYCKA TILL !

söndag 24 november 2019

FULLKORNSBRÖD I KORG , 2 ST.



                        HEJSAN !

Lätt och enkelt  bröd att baka !
Dessutom jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
2 dl vetekross
1/2 dl linfrö, helt
50 g jäst
1/2 dl olja
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och slå det över
vetekross och linfrön.
Låt svalna till 37 grader .
BLANDA ihop resten av ingredienserna
i en annan skål - bunke.
Tillsätt krosset . Låt jäsa 45 minuter.
DEGEN är ganska lös .
Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
Dela degen i 2 delar ,  mjöla korgarna
och lägg i degen , Låt jäsa i 30 minuter .
TA BRÖDET UR KORGEN  FÖRSIKTIGT
och lägg på bakpappersklädd plåt , med
mönstersidan uppåt , (från korgen ).
GRÄDDA i 200 grader  45 minuter.
Låt svalna under bakduk .

När brödet är klart, lägg brödet helt , på tallrik
och låt var och en beskåda och dela själv .
Så fint så !
LYCKA TILL !

MINA TUNNA KAKOR - 16 BRÖDKAKOR.




                                HEJSAN !

Tunna, lätta kakor av vetemjöl och rågsikt.
Brödkakorna lämpar sig fint för frysning .
Är ett bra mellanmålsbröd och behändigt
för matsäcken .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
250 g margarin/smör
1 liter mjölk
1 1/2 dl sirap
2 tsk salt
3 dl rågsikt
1 1/2 kg vetemjöl- BERTE QVARN
+ mjöl till utbakning

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en bunke .
Smält margarinet , tillsätt mjölken och
låt blandningen bli fingervarm , 37 grader.
HÄLL lite av degspadet över jästen och
rör om så att den löser sig .
TILLSÄTT resten av degspadet , sirap,
rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa
övertäckt ca 1 timme .
DELA degen i 16 lika stora bitar, som
kavlas ut med kruskavel till ca 1 cm tjocklek.
Lägg dem på smorda plåtar  2 ST. 8 på varje plåt,
låt brödkakorna jäsa övertäckta till knappt
dubbel storlek .
NAGGA och grädda i  300 grader nederst
i ugnen  3 - 5 minuter .

LYCKA TILL !

torsdag 21 november 2019

JANSSONS FRESTELSE, 4 PORT.



                        HEJSAN !

När DU gör  denna låda ,  så kanske barnen också kan få en låda!
Då kan DU göra  MOAS FRESTELSE , med köttfärs -
till  barnens förtjusning.
 Receptet på MOAS FRESTELSE, finns i min receptblogg.

HÄR ÄR RECEPTET :

JANSSONS   FRESTELSE
1 burk Ansjovis-FILE' 125 g
2 gula lökar
8 potatisar
3 dl grädde
ansjovisspad
1/2 dl ströbröd
2 msk smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA löken och skär den i tunna skivor.
Skala och skär potatisen i fina strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis i en väl smord form.
ÖVERSTA lagret ska vara potatis .
Häll på grädde och lite ansjovisspad .
GRÄDDA Jansson i 225 grader i 60 minuter, eller
tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg.
SERVERA med knäckebröd med en bit lagrad ost .
 GRÄDDNINGS TID  45 - 60 MINUTER .

LYCKA TILL !

onsdag 20 november 2019

FYLLDA RÖDBETOR, 4 PERS.



                       HEJSAN !

Vad sägs om det här ?
Väl värt att göra - och smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
Holka  ur  små  kokta  rödbetor,
skär  botten  plan  så  de  kan  stå.
FYLLNING :
2 dl solroskärnor
1/2 tsk riven pepparrot
några kvistar dill eller gräslöksstrån
saften av 1/2 citron

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA först solrosfröna torra  och späd sedan
med  vatten till önskad konsistens .
Lägg slutligen i de övriga ingredienserna.
Blanda alltsammans .
FYLL rödbetorna, garnera med gräslöksstrån
eller dillkvistar .
SÄTT dem på ett stort fat på en bädd av små
salladsblad .

LYCKA TILL !

LAXFYLLD RAVIOLIGRATÄNG, 4 PERS.




                         HEJSAN !

Den här får Ni inte missa,  så ...mmm...njut !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g ravioli med spenatfyllning
200 g spenat
200 g varmrökt lax
1 tärnad squash
100 g riven västerbottenost
eller gratängost
2 dl vispgrädde
1 dl hackad dill

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA raviolin i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet .
Hacka spenaten, låt smälta i en
kastrull med några matskedar
vatten .
Varva  ravioli, spenat, lax i bitar
och squash i en smord ugnsform.
BLANDA  ost och vispgrädde,
häll över gratängen och gratinera
i 200 grader i ca 25 minuter .
Strö över dill.  SKÄR upp i bitar .

LYCKA TILL !

TIPS !
Täck formen med folie mot slutet
av gräddningstiden om ytan börjar
bli bränd .
Tack !

tisdag 19 november 2019

KORVGOTT MED STING, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Ett  riktigt gott sting  är det i denna goda korvrätt ,
som kommer sig  av den goda korven.
Stora och små unga och gamla gillade den !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tomater
2 gula paprikor
1 bukett broccoli
1 rödlök
10 cm purjolök
250 g kryddstark korv
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
200 g riven prästost
färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  tomater och paprikor i tärningar .
Skär broccolin i buketter, förväll i lättsaltat vatten.
Blanda med skalad och klyftad rödlök,
slantad purjolök och korv i slantar .
Lägg allt i en smord ugnsform .
BLANDA  ägg, grädde och ost, häll över gratängen
och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 35 minuter .
Klipp timjan över och servera .
+
 TIPS !
HÄLL inte gratängsås ända upp till kanten
på formen - då kokar den lätt över .

SMAKLIG MÅLTID !