lördag 30 november 2019
JULTRÄD - GRAN ,+ TIPS !
HEJSAN !
Detta är en Bulle- JULGRAN som jag gör varje år .
Har gjort den sen barnen var små.
Lite JUL-PYSSEL för stora och små !
Det är obetalbart att se ljuset i barnens ögon och vuxnas också .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1 påse saffran 0,5 g + 1 tsk kardemummakärnor
+ 1 sockerbit eller 1tsk strösocker = stöt tillsammans.
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
12 - 15 dl vetemjöl
DEKOR :
pärlsocker eller flagad mandel
UGN : JULGRAN i 200 grader, 20 - 25 minuter
i mitten av ugnen.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli
fingervarm ca 37 - 40 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills allt är löst .
Stöt saffran, hel kardemumma, socker , salt. Och ägg.
Tillsätt detta i degspadet och rör tills allt har löst sig.
Blanda i nästan allt mjöl och arbeta degen smidig .
JÄS 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i
22 bitar .
FORMA till bullar och lägg en bulle på toppen, -på
bakpappersklädd plåt,
två därunder , tre därunder, osv tills en bulle återstår
som får bli fot - stam, - lite oval .
LÅT jäsa ytterligare , 30 minuter.
PENSLA med ägg och strö på pärlsocker eller flagad mandel.
GRÄDDA i 200 graders ugn , 20 - 25 minuter
i mitten av ugnen .
Låt JULGRANEN svalna under duk .
LÄGG JULGRANEN på en stor bricka med tårtpapper på.
När julgranen svalnat , sätter DU i små födelsedagsljus
i varje bulle, precis innan DU ska servera den tänder DU
LJUSEN i granen och ställer den på bordet .
ALLA får begrunda och titta !
OBS !
INGEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN ÄR TÄNDA !
NÅGON VUXEN PERSON FÅR BLÅSA UT LJUSEN
UNDER STOR FÖRSIKTIGHET.
TREVLIG ADVENT och JULAFTON !
TIPS !
Lussekatter gör DU också av denna deg, men tillsätter bara russin!
Om DU vill ha det . UGN, 250 grader för lussekatter, 6- 8 min, i mitten av ugnen.
225 grader för större bröd , 12-15 min, nedre delen av ugnen.
GOD - JUL !
tisdag 26 november 2019
TANT FRIDAS, ADVENTSKAKA .1 ST. *
HEJSAN !
Detta är en gammaldags mjuk pepparkaka
som bakades till Advent och till Julafton,
förr om åren, saftig och lagom mustig i
smaken, dessutom är det lingonsylt i .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör / margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen , kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten . Blanda om .
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord och bröad, rund form , rymd
ca 1 liter, grädda i 175 grader ca 45 minuter eller
tills kakan känns torr .
Du kan lätt göra dubbel sats , om Du tycker .
LYCKA TILL !
söndag 24 november 2019
FULLKORNSBRÖD I KORG , 2 ST.
HEJSAN !
Lätt och enkelt bröd att baka !
Dessutom jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
2 dl vetekross
1/2 dl linfrö, helt
50 g jäst
1/2 dl olja
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och slå det över
vetekross och linfrön.
Låt svalna till 37 grader .
BLANDA ihop resten av ingredienserna
i en annan skål - bunke.
Tillsätt krosset . Låt jäsa 45 minuter.
DEGEN är ganska lös .
Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
Dela degen i 2 delar , mjöla korgarna
och lägg i degen , Låt jäsa i 30 minuter .
TA BRÖDET UR KORGEN FÖRSIKTIGT
och lägg på bakpappersklädd plåt , med
mönstersidan uppåt , (från korgen ).
GRÄDDA i 200 grader 45 minuter.
Låt svalna under bakduk .
När brödet är klart, lägg brödet helt , på tallrik
och låt var och en beskåda och dela själv .
Så fint så !
LYCKA TILL !
MINA TUNNA KAKOR - 16 BRÖDKAKOR.
HEJSAN !
Tunna, lätta kakor av vetemjöl och rågsikt.
Brödkakorna lämpar sig fint för frysning .
Är ett bra mellanmålsbröd och behändigt
för matsäcken .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
250 g margarin/smör
1 liter mjölk
1 1/2 dl sirap
2 tsk salt
3 dl rågsikt
1 1/2 kg vetemjöl- BERTE QVARN
+ mjöl till utbakning
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält margarinet , tillsätt mjölken och
låt blandningen bli fingervarm , 37 grader.
HÄLL lite av degspadet över jästen och
rör om så att den löser sig .
TILLSÄTT resten av degspadet , sirap,
rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa
övertäckt ca 1 timme .
DELA degen i 16 lika stora bitar, som
kavlas ut med kruskavel till ca 1 cm tjocklek.
Lägg dem på smorda plåtar 2 ST. 8 på varje plåt,
låt brödkakorna jäsa övertäckta till knappt
dubbel storlek .
NAGGA och grädda i 300 grader nederst
i ugnen 3 - 5 minuter .
LYCKA TILL !
torsdag 21 november 2019
JANSSONS FRESTELSE, 4 PORT.
HEJSAN !
När DU gör denna låda , så kanske barnen också kan få en låda!
Då kan DU göra MOAS FRESTELSE , med köttfärs -
till barnens förtjusning.
Receptet på MOAS FRESTELSE, finns i min receptblogg.
HÄR ÄR RECEPTET :
JANSSONS FRESTELSE
1 burk Ansjovis-FILE' 125 g
2 gula lökar
8 potatisar
3 dl grädde
ansjovisspad
1/2 dl ströbröd
2 msk smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA löken och skär den i tunna skivor.
Skala och skär potatisen i fina strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis i en väl smord form.
ÖVERSTA lagret ska vara potatis .
Häll på grädde och lite ansjovisspad .
GRÄDDA Jansson i 225 grader i 60 minuter, eller
tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg.
SERVERA med knäckebröd med en bit lagrad ost .
GRÄDDNINGS TID 45 - 60 MINUTER .
LYCKA TILL !
onsdag 20 november 2019
FYLLDA RÖDBETOR, 4 PERS.
HEJSAN !
Vad sägs om det här ?
Väl värt att göra - och smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
Holka ur små kokta rödbetor,
skär botten plan så de kan stå.
FYLLNING :
2 dl solroskärnor
1/2 tsk riven pepparrot
några kvistar dill eller gräslöksstrån
saften av 1/2 citron
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA först solrosfröna torra och späd sedan
med vatten till önskad konsistens .
Lägg slutligen i de övriga ingredienserna.
Blanda alltsammans .
FYLL rödbetorna, garnera med gräslöksstrån
eller dillkvistar .
SÄTT dem på ett stort fat på en bädd av små
salladsblad .
LYCKA TILL !
LAXFYLLD RAVIOLIGRATÄNG, 4 PERS.
HEJSAN !
Den här får Ni inte missa, så ...mmm...njut !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g ravioli med spenatfyllning
200 g spenat
200 g varmrökt lax
1 tärnad squash
100 g riven västerbottenost
eller gratängost
2 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA raviolin i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet .
Hacka spenaten, låt smälta i en
kastrull med några matskedar
vatten .
Varva ravioli, spenat, lax i bitar
och squash i en smord ugnsform.
BLANDA ost och vispgrädde,
häll över gratängen och gratinera
i 200 grader i ca 25 minuter .
Strö över dill. SKÄR upp i bitar .
LYCKA TILL !
TIPS !
Täck formen med folie mot slutet
av gräddningstiden om ytan börjar
bli bränd .
Tack !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)