måndag 9 mars 2020

RASKA LISAS APRIKOSKAKA , 10 - 12 BITAR .



                            HEJSAN !

Kolla här då !
Detta har jag väl aldrig gjort  någon gång, men var hemma hos en bekant
och fick till kaffet denna jättegoda aprikos kaka, jag frågade om jag kunde
få receptet och det fick jag .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket  KAKMIX för sockerkaka
1 burk aprikoser
lite flagad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
TILLRED smeten enligt anvisning på
förpackningen .
HÄLL av vätskan från aprikoserna och
skär dem i klyftor .
HÄLL smeten i en smord bakform  med
löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
STICK ner aprikoserna i smeten  och strö
över flagad mandel .
GRÄDDA enligt anvisning på förpackningen .

SERVERAS MED VISPAD GRÄDDE  BREDVID .
så himla god !
Jättebra att ha en paket i skåpet ifall om  att
någon dyker upp !

LYCKA TILL !

söndag 8 mars 2020

FALUKORVSGRATÄNG MED GNOCCHI, 4 PERS, 30 MIN.




                          HEJSAN !

mmm... det här är himla gott !
Prova den här rätten med en trotjänare
från det italienska köket - gnocchi .
En maträtt för STORA och små !
HÄR ÄR RECEPTET:
500 g potatisgnocchi / gnocchi
200 g falukorv
1 purjolök, bara det vita
2 msk olja till stekning
salt och peppar
smör till formen
2 dl riven västerbottenost
1 dl brödsmulor
av vitt bröd
SÅS :
2 dl CREME Fraiche
1 dl grädde
1 msk DIJONSENAP
1 dl finhackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
TÄRNA falukorven i 1x1x1cm stora bitar
och skär löken i tunna skivor .
HETTA upp 2 msk olja i en stekpanna.
Fräs korven och löken tills löken känns mjuk.
Rör i gnocchin och låt den fräsa med  i 2-3 min.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt
sidan .
VISPA ihop alla ingredienserna till såsen
i en skål .
SMÖRJ en gratängform .
Lägg i gnocchin och korvfräset .
Ringla över såsen, täck med osten och strö
brödsmulorna överst .
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

UGNSSTEKTA KYCKLINGBEN, MED TRE SORTERS LÖK i,,,,, 4 PERS.




                                  HEJSAN !

 ..... KRÄMIG OSTSÅS .

LAGA  kycklinggratäng  på ett trevligt sätt .
Tre sorters lök i en krämig ostsås, gratineras
med  stekta kycklingben, söta minitomater
och oliver på toppen . mmm,,, !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kycklingben
salt och peppar
olivolja till stekning
1 liten purjolök
2 färska gula lökar
3 vitlöksklyftor
3/4 dl vitt vin / matlagningsvin
3 dl grädde / matlagningsgrädde
2 dl riven parmesanost
ca 20 blad färsk basilika
500 g cocktailtomater på kvist -även in i ugnen .)
ca 20 svarta oliver

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Krydda kycklingbenen med salt och peppar
och stek i olivolja i en stekpanna tills de får
lite färg runtom .  TA pannan från värmen .
SKÖLJ  purjolöken och skär i bitar, ca 5 cm
långa .  DELA  den gula löken i klyftor .
Stek lök och purjo i olivolja på svag värme
tills det mjuknar något .
Lägg över i en lättsmord eldfast form .
HACKA vitlöken och lägg i en kastrull
tillsammans  med vinet och grädden .
Låt småputtra  i ca 10 minuter .
Ta kastrullen från värmen  och blanda ner
parmesanen.
Smaksätt såsen med salt och peppar .
HACKA basilikan och vänd ner i såsen .
HÄLL såsen över lökblandningen i formen .
Fördela kycklingbenen ovanpå och toppa med
tomaterna och oliverna .
GRATINERA i ugnen i 25 - 30 minuter.

SERVERA  gärna med kokt ris eller pressad potatis.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 6 mars 2020

HAVREKAKOR MED CHOKLAD, ca 40 ST



                              HEJSAN !

Inte undra på att klick- kakor är så populärt !
Rör ihop och klicka ut smeten på plåten -
sen är det bara att grädda .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g RUMSTEMPERERAT SMÖR/MARG.
1 dl strösocker
2 1/2 dl mörkt MUSCOVADOSOCKER,
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl russin
100 g mörk hackad choklad
UGN :175 GRADER CA 15 MIN.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  RUMSTEPERERAT smör
med strösocker och mörkt
MUSCOVADOSOCKER poröst .
Tillsätt ägg och vatten .
Blanda i vetemjöl,  vaniljsocker, salt
och bikarbonat .
TILLSÄTT blandningen i äggsmeten .
Blanda havregryn, russin och mörk choklad.
KLICKA ut degen på bakpappersklädda plåtar.
GRÄDDA  mitt i ugnen på 175 grader, CA 15 min.
Låt kakorna svalna på plåtarna .
SMÄLT  50 g  mörk choklad och ringla över .

LYCKA TILL !

torsdag 5 mars 2020

KNAPRIGA COOKIES 50 ST.




                           HEJSAN !

SMAKA ....mmm !  Lättbakad !


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g matfett
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
150 g mörk choklad
1 1/2 dl sötmandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggen ett  i taget, under
omrörning .
HACKA  choklad  och  mandel  grovt .
Blanda choklad, mandel, mjöl och
bakpulver och rör ner i smeten .
RULLA små bollar av degen och lägg
dem glest på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA  i 200 grader , ca 10 minuter .
När de har svalnat - ett glas kall mjölk till !

mmm...LYCKA  TILL !


FARMORS, UNDERBARA NÖTKAKOR , CA 20 ST




                                   HEJSAN !

Dessa kakor får bara bjudas vid festliga tillfällen !

mmm... himla goda  .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/4 dl socker
1 ägg
100 g malda nötter - hasselnötter
1 msk smält smör
20 nötter.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop socker och ägg och tillsätt
malda nötter och smör .
KLICKA ut smeten på bakplåtspapper.
GARNERA varje kaka med en hel nöt .
GRÄDDA  i 200 grader i 6 - 7 minuter.

LYCKA TILL !

MANGOMANI, 2 SHOTS.



                     HESAN !

Namnet säger sig själv !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 mango
1/2 citron
5 isbitar - isande kallt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA mangon och skär i bitar .
Pressa citronen .
Mixa mango, citron och is i mixern .
(känner sig som en NY människa inuti kroppen)
           
NJUUT !