tisdag 20 april 2021

VARM FRUKTSALLAD , 3-4 PORT.



                                           HEJSAN  !

VISST  är  det  skönt  när  solen  skiner, 
men  det  kan  ändå  vara  lite  kyligt .
Igår  gjorde jag  denna underbart goda fruktsallad
så  nu  vill jag  dela  med  mig  till  Er !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
1  äpple
1 1/2  banan
5 - 10 jordgubbar
1  msk  smör/margarin
50  g  mörk  choklad ,  70 %

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  150  graders ugnsvärme .
TVÄTTA,  skala  och  skär  frukt  och  bär
i bitar  som  läggs  i  en  smord  ugnsfast  form .
FLISA chokladen  över  och  ställ  in  i  ugnen 
tills  chokladen  smält.

SERVERA  med  en  gång  -  smaken  blir  rikare  
när  frukt  och  bär  är  lätt  varma  .

LYCKA  TILL !     mmm.. himla  gott !

                                   

FRUKOST-TIPS ! 2 PERSONER.





                                        HEJSAN  !

SMÖRGÅS  &  MANGODRINK.
TOPPA  2 skivor  (40 g )  rågbröd   med
40  g  kokt  skinka ,
2  skivor paprika  och
rikligt  med  klippt  krasse.
MIXA  4  dl  färskpressad  apelsinjuice
med  100  g  tärnad  fryst eller  färsk  mango.

LYCKA  TILL !


HÄR ÄR RECEPTET :
TOPPA 

FRUKOST-TIPS ! 1 PERSON.





                                  HEJSAN !

HÄLSOGRÖT ;
BLANDA  1  dl  fiberhavregryn,
1/2  msk  pumpafrön,
1/2  msk  solrosfrön,
1/2  msk  linfrön,
2  torkade   aprikoser  i  bitar,
1  msk  torkade  tranbär 
1  krm  salt  och
2 1/2  dl  vatten  i  en  kastrull.

SÅ HÄR GÖR  DU :
KOKA i  5  minuter .
SERVERA med  lättmjölk   eller  mellanmjölk.

LYCKA TILL ! 

måndag 19 april 2021

TIPS ! GLASSIG FRUKTDRINK .1 PORT.


TIPS !

                                        HESAN !

mmm...så  gott !
MIXA  1/2  dl  frysta  hallon  och  1/2 dl  fryst  mango
med  1 1/2  dl  lätt  vaniljyoghurt .
HÄLL   upp  på  glas  och  servera  med  sugrör .

TACK !

MAMMAS FAVORIT, 12 BITAR.




                                        HEJSAN  !

SAFTIG,  SÖT  OCH  SITRUSSYRLIG !
Den  här  kakan  gillade  våran  Mamma 
Mamma  sken  alltid  upp, när  hon såg  att 
jag hade  bakat den .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  smör/margarin
3  ägg
2 1/2  dl  strösocker
2 1/2  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver

GLASYR :
3  dl  florsocker
2  msk  pressad  apelsin
50  g  syltat  apelsinskal
UGN :  175  Grader

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna .
Spänn  fast  ett  bakplåtspapper  över  bottnen 
i  en  form  med  löstagbar  kant ,  ca  24  cm i  diameter .
Pensla  papper  och  kant  med  smör  och  bröa  formen .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Vänd  ner  mjöl,  bakpulver  och  smör  och  rör  varsamt
till  en  jämn  smet .
Häll  smeten  i  formen  .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen  tills  den  är
genomgräddad  och  ytan  har  fått  fin  färg,  30-40 min .
LÅT  KAKAN  svalna  lite.
Stjälp  upp  den  på  galler  och  låt  kallna  under  bakduk .
Dra  av  pappret  och  placera  kakan  på  serveringsfatet ,
eller  förpacka  lufttätt  om  kakan  ska  frysas  in .
GLASYR  :
Blanda  florsocker  och  saft  till  en  slät  glasyr .
BRED  glasyren  på  kakan  och  strö  på  de  syltade apelsinskalen .
LÅT STELNA .

LYCKA  TILL !


FRUKOST- TIPS !





         
                           HEJSAN  !

SMÖRGÅS & MANGODRINK 

TOPPA  2 skivor (40 g)  rågbröd  med 
40 g  kokt  skinka 
2 skivor  paprika  och 
rikligt  med  klippt  krasse.
MIXA  4  dl  färskpressad  apelsinjuice
med  100 g  tärnad  
fryst eller  färsk   mango .

SMAKLIG MÅLTID !



söndag 18 april 2021

UGNSBAKADE ÄPPLEN MED VANILJSÅS , 7 ST.




         

                            HEJSAN  !

Det  här  måste  NI  göra ,  Det  var  fest  när  Farmor  gjorde det förr om  åren .
Men  då  var  fyllningen  malen  kanel  och  strösocker .
I dag  har jag gjort med  mandelmassa  och  kokos .

HÄR ÄR  RECEPTET :
7 äpplen
FYLLNING :
25 g  mjukt smör/margarin
1 1/2 msk  rörsocker
150  g  riven  mandelmassa
1  dl  kokosflingor
VANILJSÅS :
3 1/2  dl  mjölk
4  äggulor
1/2  dl  strösocker
1  msk  vaniljsocker
med äkta  vanilj
2  dl  vispgrädde
UGN  : 175  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA  äpplena  och  kärna  ur .
STÄLL dem  i  en  ugnsfast  form .
FYLLNING :
RÖR ihop  ingredienserna  och  fördela  fyllningen  i  äpplena .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  20-30 min.
Tiden  varierar  beroende  på  vilken  sorts  äpplen  DU  använder
och  hur  mogna  äpplena  är .(Royal Gala , brukar vara bra )
eller  vilket  äpple DU  gillar.
VANILJSÅS :
BLANDA  mjölk,  äggulor och  socker  i  en  kastrull .
Låt  sjuda  under  omrörning  tills  det  tjocknar .
Ta bort kastrullen och tillsätt  vaniljsocker  .
Låt  såsen  svalna .

LYCKA  TILL  !