fredag 8 oktober 2021

PEPPARFILE', 4 personer .

 


                                            HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !  

Man  kan  inte  tro  att  det  är  sant !

Enkelt  att  göra ,  inte tusen ingredienser,  för  att  få  ihop  en  middag .

Och  med  den  jättegoda  potatisen  till - då kan  det  inte  bli  annat  än ..

mm...!   SÅ  VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  fläsk-file'

2 msk  Fem  peppar eller pepparmix

2 msk sesamfrön

1 msk smör / margarin

1/2  gurka

2 dl naturell  yoghurt

2 msk hackad  körvel

1 - 2 vitlöksklyftor, pressade

4 bakpotatisar

2 msk olivolja

salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225 grader .

PUTSA  köttet,  krydda med krossad peppar  och salt .

Strö över sesamfrön .

Bryn  köttet i smöret så den får färg runtom .

Lägg  över i ugnsform och ställ in i ugn ca 15 minuter,

tills köttet är  genomstekt .  Innertemperaturen  ska vara 70 grader.

TVÄTTA  potatisen  och skär i centimetertjocka  skivor.

Lägg  i en långpanna  med  bakplåtspapper,  ringla över  olivolja

och strö över lite salt .

Ställ in  i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills potatisen är klar.

RIV  gurkan  grovt  och blanda  med yoghurt,  hackad körvel  och

pressad  vitlök .

SERVERA  köttet med  potatisskivorna  i ett torn ,  lite sallad  och

en  rejäl  klick  av  såsen .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !


onsdag 6 oktober 2021

UGNSOMELETT MED POTATIS ; RÄKOR OCH DILL . 4 - 5 port.

 


                                                   HEJSAN !

Detta är ett recept , jag fick stucket i min hand 

när jag skulle gå in i en affär .

Det var gårdagens  middag , - så himla gott !

VARSÅGODA  Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :

6 potatisar,  skalade och tunt skivade 

1 zucchini , skivad

1 rödlök , skivad

2 msk smör/margarin

1 kryddmått - krm salt

1 krm svartpeppar eller pepparmix

8 ägg

4  msk  mjölk

2 krm svartpeppar eller pepparmix

SERVERING :

200 g räkor ,  skalade

2 msk dill , finhackad 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  potatis  och  grönsaker mjuka  i  

hälften av  smöret i en stekpanna .

Salta och peppra .

Smöra en ugnsfast form med resten av 

smöret och lägg i grönsakerna .

VISPA  samman ägg, mjölk, salt och peppar 

och häll smeten över grönsakerna .

GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 25 minuter 

tills  omeletten  har  stelnat .

Strö  över räkor och finhackad dill  och

servera  genast .

LYCKA TILL !




tisdag 5 oktober 2021

KARDEMUMMAKAKA .

 


                                           HEJSAN !

DETTA  är  ett  gammaldags  recept ,  som  gjordes  mycket  

förr  om  åren ,  receptet  kommer  från  min  mormor ,  då  använde  

man sur grädde  i receptet , men på nyare tid  tar jag  gräddfil  .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g  smör /margarin

2 1/2  dl  strösocker

3  ägg

4  dl  vetemjöl

2  tsk  bakpulver

1 1/2  msk  kardemumma 

2  dl  gräddfil 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR  smör och socker krämigt .

Tillsätt  äggen  ett i  taget .

Blanda  mjöl ,bakpulver + kardemumma .

Rör ner i smeten ,  Rör ner  gräddfilen 

Häll  i  formen , en 2 liters form 

smörad och bröad .

GRÄDDA  i 50  minuter  i  175 grader .

LYCKA TILL !

måndag 4 oktober 2021

KANELBULLENS DAG , -IDAG 4 OKTOBER .

 


                                          HEJSAN !


IDAG  SKA VI FIRA  KANELBULLENS DAG !

DET  blir  48  stycken  bullar .   Så himla goda mm...!

Mycket  smör är knepet med det hela , (margarin ) .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst,  4 1/2  dl  kall  mjölk,   1 dl  strösocker,  

1  tsk  stött  kardemumma,  12- 13  dl  vetemjöl

175 g  smör , rumstempererat ,  3/4 tsk salt

FYLLNING :

200 g  rumstempererat  smör,   1 1/4  dl  strösocker,  2 1/2  msk malen kanel.

PENSLING  & GARNERING :

1 uppvispat  ägg ,  1 1/2  dl  pärlsocker .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ut jästen i mjölken .

Blanda socker, kardemumma och det mesta av mjölet + salt .

KLICKA  i smöret och arbeta samman tills degen lossnar 

från kanten på skålen .

Låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timme.  Sätt ugnen på  225 grader.

FYLLNING :

DELA  degen på mitten .

Kavla ut varje del till en rektangel ca 35 x 45 cm .

Blanda och bred på fyllningen .

RULLA samman från långsidorna .

Skär i bitar och lägg i pappersformar .

Låt jäsa under bakduk 30 - 40 minuter .

PENSLA  bullarna med uppvispat ägg .

Strö på pärlsocker .  GRÄDDA  i mitten av ugnen 8 - 10 min.

LYCKA TILL på Kanelbullens dag !


söndag 3 oktober 2021

PASTA MED KYCKLING; GORGONZOLA & PÄRON 4 PORTIONER:

 


                                             HEJSAN !

HÄR ÄR EN GODING SOM GÅR HEM I ALLA LÄGEN .  VARDAG SOM FEST .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl valnötter

2 kyckling - FILE'ER

2 1/2 dl matlagningsgrädde

100 g gorgonzola

2 mogna päron

salt och svartpeppar

300 g spagetti

timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  valnötterna  i  en  stekpanna  ett  par  minuter.

STRIMLA  kycklingfile'erna  och  stek  dem  i  smör/margarin i  en  stekpanna .

KOKA  upp  grädden  och  smula  ner  osten .

DRA  kastrullen  från  värmen  och  rör  tills  osten  smält .

KRYDDA  med  salt  och  peppar,  gärna pepparmix .

KOKA  spagettin  och  lägg  upp  i  djupa  tallrikar .

FÖRDELA  kycklingstrimlor,  nötter,  sås  och  finskuret  päron  över pastan.

KRYDDA  ett  extra  varv  med  svartpeppar  eller  pepparmix, 

garnera  med  timjan  och  servera  direkt .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !







torsdag 30 september 2021

VARMA BÄR MED VISPAD GRÄDDE , 4 PORTIONER .

 


                                         HEJSAN !

Kanske har DU  lagt in, bären från sommar och  höst i frysen ?

Så DU har att ta fram  lite då och då , som till denna  supergoda dessert .

HÄR ÄR RECEPTET :

225 g frysta hallon och blåbär

225 g frysta  björnbär

strösocker

2 dl vispgrädde

mandelbiskvier 

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp bären i en kastrull .  Smaka  av med socker.

SERVERA  bären med iskall vispad grädde och strö över mandelbiskvier.

VARSÅGODA  och LYCKA TILL !

OKTOBERGRYTA FÖR 2 PERSONER .

 


                                   HEJSAN !

När  hösten  kommer  är  det  gott  med  lite  mer  varm  mat  än  tidigare .

Smaka  på  denna  goda  gryta .  Allt i ett !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g vitkål

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

300 g nötfärs

1/2 msk smör /margarin  till stekning

1 msk tomat - PURE'

2 tsk kinesisk soja 

1 tsk strösocker

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk hela kummin-frön

salt och pepparmix

2 dl vatten 

150 g små tomater

TILLBEHÖR ,  grönsallad och 100 g bröd .


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA  kålen .  Skölj och skiva purjolöken .

Skala och finhacka vitlöken .  Stek färsen smulig i smör .

Tillsätt  kål, purjolök och vitlök och stek  tills kålen  fått färg .

TILLSÄTT  tomat- PURE' , soja, socker och kryddor .

Häll på  vatten och låt puttra i 5 minuter .

DELA  tomaterna och lägg i . Låt allt bli  varmt .

SERVERA  med  sallad  och  bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !