onsdag 24 augusti 2022

FREDAGS-GOTT ! MED ÖRTDOFTANDE FRIKADELLER , 4 port. ( middag ) .

   


                           HEJSAN  !

Vem kan väl motstå ett stort  fat eller skål

med härlig pasta och smakrika frikadeller ?

mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 liten gul lök 

1 vitlöksklyfta

1 dl havregryn

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl grädde

1 ägg 

500 g blandfärs

1 dl blandade hackade örter

t ex persilja, basilika och timjan

rivet skal av 1 liten citron, 1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 liter kalvbuljong =

 ( 1 liter vatten + 3 msk koncentrerad kalvfond )

smör / margarin till stekning.

SERVERING :

500 g spagetti ,  140 g soltorkad tomatkräm t ex Zeta .

riven parmesanost,  basilika .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA lök och vitlök .

Blanda med havregryn, potatismjöl, mjölk och ägg.

Låt stå i 10 minuter .

2)  VÄND ner färs, örter, citronskal, salt och peppar .

Blanda ordentligt .

3)  KOKA upp buljongen .

Forma små köttbullar av färsen och släpp ner dem 

försiktigt i den kokande buljongen .

Låt sjuda 8 -10 minuter.  Lyft upp frikadellerna 

med hålslev .

4)  KOKA spagettin enligt anvisningar på förpackningen .

Lägg tillbaka i kastrullen och blanda med tomatkrämen .

5)  STEK frikadellerna i lite smör precis före servering

så att de blir vackert gyllenbruna .( det är en smaksak, eftersom de redan är tillagade)

6)  SERVERA spagettin med frikadellerna, toppa med 

parmesanost och basilika . + en sallad med blad, delade tomater

 och   fetaost -kuber i glasburk med kryddor .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !

tisdag 23 augusti 2022

KESOPLÄTTAR MED RÄKOR GRÄDDFIL OCH ROM , 4 port (lunch)

 


                              HEJSAN  !


Den här lunchen har vi  ätit idag ,  mm....Himla gott !


VARSÅGODA  NI  OCKSÅ  !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

1 stor burk naturell keso

2 msk  fibrer , -  Husk eller psylliumfrön 

lite salt

1 dl gräddfil 

200 g räkor  utan skal

1/2 dl ishavsrom

1/2 finhackad rödlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA ägg, keso, fiberhusk och salt .

2)  HETTA upp en plättlagg med smör/margarin

och grädda plättarna några minuter på var sida .

Lägg upp på ett stort serveringsfat .

3)  LÄGG på en klick gräddfil på varje plätt .

Fördela räkorna över .

Toppa med lite rom och finhackad rödlök .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

måndag 22 augusti 2022

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA, 2 port, (lunch/middag) .

 


                              HEJSAN  !


DEN här soppan kan du ha till ost - rullen ... (i föregående recept)

det passar alldeles  utmärkt .  mm....!   eller 1 glas öl till ... 

Så himla go soppa,  med ost-rullen till !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 potatisar,  skalade och skivade

1 purjolök,  skivad

1 vitlöksklyfta,  hackad

1 msk olivolja

6 dl grönsaksbuljong

1 krm salt

1 krm vitpeppar

DEKORATION :

1 dl mini fraiche

2 msk gräslök

2 msk purjolök, skivad

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS potatis, purjolök

och vitlök i olivolja i en gryta.

2)  SPÄD  med grönsaksbuljongen 

och koka under lock tills potatisen

är riktigt mjuk .

3)  MIXA soppan med en mixerstav 

eller vispa den med en ballongvisp

tills potatisen går sönder .

Smaksätt med salt och peppar .

4)  RINGLA  minifraiche i soppan 

vid serveringen och dekorera med 

gräslök och purjolök .


SMAKLIG MÅLTID

och 

LYCKA TILL !




söndag 21 augusti 2022

OST- RULLE 2 port, (frukost / lunch eller kväll) , med 1 mugg te .

 


                           HEJSAN  !

Det här är väldans gott , särskilt på kvällen 

med en mugg te till .

Eller ett glas öl ...!  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 skivor mjukt tunnbröd,

rektangulärt

1 1/2  dl keso 

2 tsk röd spansk peppar ,

fint hackad

2 msk gräslök , 

fint skuren 

1 krm salt 

1 krm svartpeppar,

nymald

4 skivor rökt kalkonbröst 


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  samman keso, spansk peppar,

gräslök, salt och peppar till en röra .

BRED  blandningen på tunnbröden .

LÄGG  på  kalkonköttet .

RULLA  samman bröden och dela dem

på mitten .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

PASTA MED GRÖNSAKSFRÄS , 1 port , (lunch / middag) .

 


                       HEJSAN  !


VÄLJ DEN PASTA SOM DU TYCKER MEST OM 
OCH LAGA GÄRNA DUBBEL SATS AV SÅSEN .

FRYS IN TILL EN SENARE LUNCH/MIDDAG .

mm....himla gott  !


HÄR ÄR RECEPTET :
10 cm purjolök

10 cm bladselleri

75 g squash

1/4 röd paprika

1/4 gul paprika

1 tsk flytande smör/margarin

1 grönsaksbuljong (tärning)

1 krm örtsalt 

1 krm basilika

1/2 klyfta vitlök (kan uteslutas)

2 msk creme fraiche

 70 g  pasta


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  ANSA  och skölj alla grönsakerna .

Skär dem i små tärningar .

2)  FRÄS  tärningarna i smör på svag 

värme några minuter .

3)  HÄLL  på buljongen och sjud tills 

det blir en lite simmig konsistens .

4)  KRYDDA  med örtsalt, basilika 

och eventuellt pressad vitlök .

Tillsätt  creme fraiche, värm och 

servera till nykokt pasta .


SMAKLIG MÅLTID !

och LYCKA TILL !

                          

lördag 20 augusti 2022

TIPS !



TIPS !

VAD GÖR MAN AV GRÖN GURKA ? !

Några funderingar jag haft då och då !

Några dagar senare kommer MONAS med ett recept 

på GRÖN GURKA, SOPPA !!  

MONAS hade ett recept från sin mamma ! !


GRÖN GURKA -SOPPA  

SKÄR en gul lök och en purjo i strimlor .

SKÄR  en gurka i skivor .

FRÄS   löken i lite rapsolja ,  tillsätt gurkan , 

1  tsk timjan , salt och peppar .

HÄLL  över  6 dl grönsaksbuljong .

LÅT   det hela puttra i 5 minuter .

MIXA  lök och gurka med lite av spadet 

(spara resten) .

HÄLL  tillbaka grönsaksmixet i grytan .

SPÄD  med  buljongen till önskad konsistens .

SMAKA av soppan med 1 - 2 vitlöksklyftor, pressade ,

1  dl  lätt creme fraiche , salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID !

och 

LYCKA TILL !




torsdag 18 augusti 2022

KRÄMIG PESTO - PASTA MED LAX OCH RÄKOR , 4 PORT. (lunch/middag) .

 


                              HEJSAN !


MED  FÄRDIG  PESTO  PÅ  BURK GÖR DU SNABBT 

OCH LÄTT DEN HÄR GODA  PASTARÄTTEN .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g pasta

2 dl creme fraiche

1/2 burk pesto

svartpeppar

50 g pinjenötter


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA pastan enligt förpackningens anvisningar .

2)  LÄGG  creme fraiche i en kastrull  och  låt  det 

koka upp under omrörning .

Tillsätt peston  och rör om .

Smaka av med svartpeppar .

3)  ROSTA pinjekärnorna i en torr stekpanna någon minut.

4)  BLANDA  samman  den  nykokta  pastan med pestosåsen

och strö över pinjekärnorna .

Servera genast .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !