torsdag 16 mars 2023

ÄGG OCH GRÖNSAKSTALLRIK, 1 PERSON . LUNCH .

 


                      HEJSAN !  


HÄR HAR JAG GJORT  MÄTTANDE LUNCHMAT 

SOM PASSAR ATT TA MED i LUNCHLÅDAN .

mm...!  ELLER ÄTA HEMMA :


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kokta ägg 

isbergssallad i önskad mängd

1/4 gurka

1/2 paprika 

DRESSING:

1 dl fil

eller naturell yoghurt

2 tsk orökt kaviar

hackad persilja och / eller gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  äggen och dela dem i halvor .

Skölj och ansa grönsakerna .

STRIMLA  sallat och paprika och skiva gurkan .

BLANDA  fil / yoghurt med kaviar och kryddgrönt.

LÄGG upp grönsaker och ägg på en tallrik och häll

dressingen över .

SERVERA med ett gott bröd och ost .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


                      

VARM SARDINSMÖRGÅS , 1 PORT . (LUNCH ) .

 


                 HEJSAN  !

NÄR MAN LÄNGTAR EFTER VARM MAT 

ÄR DENNA SMÖRGÅS ETT SNABBLAGAT

ALTERNATIV .

TILLSAMMANS MED GRÖNSAKER BLIR 

DET EN BRA MÅLTID .


HÄR ÄR RECEPTET :
30 g vitt bröd

1 tsk bordsmargarin /smör

45 g sardiner inlagda i tomatsås 

2 msk riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :

BRED  smör / margarin på brödet och placera det 

på en bit bakplåtspapper på en ugnsplåt .

LÄGG  sardinerna på brödet och strö över riven ost .

GRATINERA  högt upp i  ugnen tills ytan fått fin färg,

8 -10 min i 225 grader .

SERVERA  med  t ex  strimlad isbergssallad, tomat

och  riven morot / riven gurka .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

onsdag 15 mars 2023

TIPS ! KVÄLLSMÅL , RIS , FRUKT OCH EN KOPP TE . 1 PERSON .

 


                  HEJSAN !


Ibland på kvällarna kan jag bli så sugen 

på något att äta , men ändå något bra 

tänker jag !


SÅ HÄR BLEV DET :

3 tunna riskakor 

1 banan 

1 kiwi 

ett gott örtte 


Skiva bananen och lägg på riskakorna 

eller ät bananen vid sidan om + kiwin 

och örtte .


TACK !


tisdag 14 mars 2023

MIN GODA SALLAD, MED MORÖTTER; APELSINER OCH VATTENKRASSE .

 


                           HEJSAN ! 


Emellanåt kan jag känna " vad ska jag ha för sallad till " .

då  har jag tröttnat på de som jag brukar ha .

Så nu får det bli denna ,  mm...!


VATTENKRASSE  är ett superlivsmedel .

Vattenkrasse innehåller mer kalcium per gram än mjölk,

mer järn än spenat och lika mycket C-vitamin som apelsiner .

UTMÄRKT mat för skelettet ,blodet och immunförsvaret .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 knippe vattenkrasse , putsat

2 morötter,  skalade och rivna

1 apelsin ,  skalad och hackad

1 avokado , skalad,  urkärnad och hackad 

1 näve valnötter 

1 msk hackad oregano

1 msk hackad persilja

2 msk kallpressad  solrosolja

saften av 1/2 citron

havssalt och malen svartpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) LÄGG vattenkrassen, morötterna, apelsinen,

avokadon, valnötterna  och örterna  i en 

stor skål .

2)  TILLSÄTT  solrosoljan, citronsaften, salt

och peppar och blanda väl .

3)  SERVERA  DIREKT .


LYCKA  TILL !



söndag 12 mars 2023

MIN GODA LINGONLIMPA , 1 BRÖD .

 


                          HEJSAN !

Vi gillar grova bröd som är bra för kroppen .

Det gör oss starka och välmående .


VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2 dl havregryn

2 dl fullkornsmjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetegroddar

1/2 dl majsmjöl

2 dl russin

1/2 dl hela  linfrö

1 tsk salt

1 1/2 tsk bikarbonat

4 dl filmjölk

1/2 dl sirap

1 1/2 dl lingonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader.

2)  SMÖRJ  en  avlång  bakform  (1 1/2 liter)

3)  BLANDA alla ingredienser  i en bunke .

Rör ner filmjölk,  sirap och lingonsylt och

blanda till en deg .

Häll degen i formen .

4)  GRÄDDA  i  nedre  delen av ugnen ca 1 timme .

Pensla brödet  med ljummet  vatten .

Stjälp  upp det  på  ett  galler  och  låt  det svalna .

mm...himla gott och saftigt !


LYCKA TILL ! 



lördag 11 mars 2023

MIN , FRAS - ÖVERBAKADE FISK , 4 PORT . (middag/ lunchlåda ) . + EFTERRÄTT .

 


                  HEJSAN  !


FISK  kan  DU variera med vad DU känner för ....

Här ville jag ha ett frasigt täcke  ,  jag blandade 

lite hej vilt,  och det blev väldigt gott .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g  fisk- file  ,  t ex lax , gös eller sej  (jag har använt sej)

3/4 tsk salt

1 kryddmått nymald vitpeppar

****

FRAS -TÄCKE :

2 skivor vitt bröd ,  typ rostebröd

1 kruka basilika

2 msk olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl riven parmesan

1 kryddmått nymald svartpeppar

1  kryddmått salt 

TILLBEHÖR :

1 påse klyftpotatis, 600 g

kokt fänkål+ riven morot med 1/2 äpple -rivet .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER .

Stek klyftpotatisen ca 20 minuter .

2)  TORKA  brödet  en  kort  stund  i  ugnen .

3)  OM  DU har  ett  fiskblock  skär ,  i  portionsbitar .

Salta  och  peppra  fisken  runt  om .

Lägg  dem  på på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

4)  FINHACKA  basilikabladen  i matberedaren 

eller med mixerstav .

Tillsätt olivolja , vitlök  och smulat  bröd .

Tillsätt osten .

Kör ihop till en smulig massa .

Smaka av med salt och peppar .

Finfördela blandningen  över fisken .

* Hit kan rätten förberedas .*

5)  ANSA och skär fänkålen i klyftor .

Koka den i saltat vatten  ca 8 minuter eller tills den 

är mjuk .

6)  GRATINERA  FISKEN  mitt i ugnen 5 - 10 minuter,

tiden varierar beroende på fiskens  tjocklek .

SERVERAS , med  klyftpotatis ,   en klyfta  citron 


+  EFTERRÄTT :

SNABBGLASS  PÅ YOGHURT OCH BÄR .  4 port )

200 g frysta jordgubbar 

1/2 dl florsocker

2 dl turkisk yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINFÖRDELA  de frysta  bären i matberedare

eller mixer ,  tillsammans  med  sockret .

2)   TILLSÄTT  yoghurt  och kör ihop till en massa .

SERVERA   med delade  jordgubbar och  1-2  glass-skopor

glass- yoghurt ,  DIREKT .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



fredag 10 mars 2023

MOSTER GRETAS , CITRONKAKOR , 25 ST.

 


                   HEJSAN  !

ÅTERIGEN en klassiker bland våra småkakor ,

lätta att baka .

Små torra kakor....mm...himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör/margarin 

SMAKSÄTTNING :

Skalet från 1 citron

UGN :200 GRADER 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KÖR samtliga ingredienser i en matberedare 

(eller rör ihop för hand ) 

och tillsätt det rivna citronskalet .

2)  RULLA till små kulor, tryck till med gaffel .

Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och

GRÄDDA i ca 10 minuter .


LYCKA TILL !