måndag 18 december 2023

DAGENS MIDDAG - DRAGONKYCKLING , 4 PORT . 225 GRADER .

 


                           HEJSAN  !

Inte visste jag vad det skulle bli till middag idag ?

In i frysen å kika , -  det blev kycklingfile  idag !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile

1 skivad zucchini 

250 g cocktailtomater ,  på kvist .

SENAPS -  OCH  DRAGONSÅS :
2 dl  kräm fraiche

1 dl vatten

3 finhackade schalottenlökar

1 msk vitvinsvinäger

1 msk senap

2 tsk torkad dragon

1/2 tsk salt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar 

TILL SERVERING :
3 dl ris .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  KOKA  riset enligt anvisningen

på förpackningen .

2)  DELA kycklingfileerna i 3 bitar 

och lägg dem i en ugnssäker form .

Fördela zucchini och tomater 

mellan kycklingbitarna .

3)  BLANDA  alla  ingredienserna 

till såsen och häll över kycklingen .

GRATINERA i ugnen  ca  20 minuter .

i 225  grader .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

   

onsdag 13 december 2023

GAFFELKAKOR , 30 ST.

 


                          HEJSAN  !


Här är ett recept på lättbakade småkakor 

som innehåller få ingredienser .

Jättegoda  passar till både JUL och NYÅR ,

På kaffebordet,  spröda och mm...jättegoda !


HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör rumsvarmt

1/2 dl farinsocker

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Rör ihop smör och farinsocker

i en bunke .

2)  TILLSÄTT havregrynen och 

mjölet och blanda ihop till en deg .

3)  FORMA  degen till bollar .

Lägg dem på en plåt med 

bakplåtspapper och platta till lite 

med handen .

Tryck till ytan med en gaffel .

4)   GRÄDDA kakorna mitt i ugnen

i 10 - 15 minuter.

Låt dem svalna på plåten .

(så himla goa) 

GOD- JUL och LYCKA TILL ! 


tisdag 12 december 2023

FARMORS, GAMMALDAGS FRUKTKAKA , - TILL JULEN .


        HEJSAN  !

FARMOR sa alltid,  det är bäst att  att göra fruktkakan i tid ,

så den hinner ligga till sig .

Så alltid varje år,  4 dagar före julafton, då är det  dags att baka !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör /margarin

2 1/2 dl strösocker

4 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

rivet skal av 1/2 citron

1/2 dl finhackade fikon

1/2 dl finhackad Sukat

1/2 dl finhackade  apelsinskal

1/2 dl finhackad sötmandel 

1 dl russin

UGN: 150 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .

TILLSÄTT äggen ett i taget - rör kraftigt 

mellan varje ägg .

BLANDA  mjöl, bakpulver + alla smaktillsatser väl .

RÖR ner i äggsmeten , blanda väl .

HÄLL smeten i en smord och bröad avlång form .

GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen , ca 60 min.

LÅT svalna innan den stjälps upp .

VÄNTA 1 dygn innan Du skär upp kakan ,  mm.... så god  !

KAKAN är väldigt hållbar , när den står kallt .


GOD JUL och LYCKA TILL !




                     


.


söndag 10 december 2023

DOPP I GRYTAN , DOPPE- PLATTOR MED FÄNKÅL , 5 ST .


                    HEJSAN !


Förr om åren doppades det alltid i skinkspadet som blev över .

Smaka om spadet behöver spädas , i så fall med vatten , smaka

Dig fram .

Det  här speciella brödet bakades i nästan varje hushåll ....  .



HÄR ÄR RECEPTET :

 25 g jäst

1 msk smör

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk socker  

1 msk fänkål

1/2 liter rågsikt

2 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)   SMULA  jästen i en bunke .

2)  SMÄLT  matfettet , tillsätt 

vattnet och värm till fingervarmt 37 grader .

3)  RÖR UT jästen i en del av degvätskan, 

tillsätt resten av degvätskan,  salt socker, 

 fänkål, rågsikt och det mesta av vetemjölet .

4)  ARBETA  degen smidig och låt den jäsa

övertäckt till dubbel storlek .

5)  BAKA ut degen till 5 runda plattor .

Nagga och grädda i 225 grader i 10 - 15 min .

GOD JUL och LYCKA TILL !       

lördag 9 december 2023

VÖRTBULLAR 24 ST , TILL JULAFTON .

        

                        HEJSAN  !


Lika gärna som att baka bröd, tycker jag 

 att det är roligare att baka bullar ,

då kan ju barnen hjälpa till ?


Låt smakrika vört-bullar sätta tonen 

för Julens måltider .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

1 flaska julmust (33 cl)

50 g smör/margarin

2 msk mörk sirap

2 msk honung

2 tsk mald ingefära 

1 msk malda pomeransskal 

1/2 tsk malda kryddnejlikor

2 tsk salt 

1 dl russin

10 dl rågsikt 

PENSLING :  Vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en bunke  och 

rör ut den med lite av  julmusten .

2)  SMÄLT smöret , häll i resten av 

julmusten och slå blandningen över jästen.

Rör ner sirap och honung .

3)  TILLSÄTT  kryddor, salt, russin och 

det mesta av rågsikten .

Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand

så att den blir blank och smidig .

Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter .

4)  TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och 

dela den i 24 delar .

Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem

på plåtar med bakplåtspapper .

Låt bröden jäsa under i 60 minuter.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

5)  GRÄDDA  bröden mitt i ugnen i ca 20 min.

Pensla bullarna med vatten direkt när de 

kommit ut ur ugnen .

Låt dem svalna på galler .


LYCKA TILL och GOD JUL !


MINA PEPPARKAKSDRÖMMAR , CA 30 ST . i väntan på Lucia & Lussekatter .

 


                       HEJSAN  !


Dessa  kakor  riktigt  smälter  i  munnen !

Och  så  lätta  att göra .

Bara att rulla till  30 bollar .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/ margarin 

3 dl strösocker

2 tsk mald kanel

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl rapsolja

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 150 grader .

Rör ihop  smör och strösocker .

2)   TILLSÄTT alla kryddor och

ringla ner oljan under omrörning .

Blanda hjorthornssaltet med vetemjöl

och rör ner det i smeten .

3)   RULLA  ca 30 bollar och lägg dem

på en plåt med bakplåtspapper .

Grädda  kakorna mitt i ugnen i ca 20 min .

Låt dem svalna på plåten .


GOD JUL och LYCKA TILL !




torsdag 7 december 2023

TIPS ! ÄGG - OCH SILLFRUKOST 1 PORT.

             


                    HEJSAN !


Om DU  börjar frukosten med 1 kokt ägg 

och 1 smörgås  + 1-2 sillbitar ,  kan DU stå 

Dig  bra  bra fram till lunch .

Om Du inte äter ägg på mackan  ,  

ta med Dig ägget  till arbetet ...!

mm...! 

TACK !