lördag 9 december 2023

VÖRTBULLAR 24 ST , TILL JULAFTON .

        

                        HEJSAN  !


Lika gärna som att baka bröd, tycker jag 

 att det är roligare att baka bullar ,

då kan ju barnen hjälpa till ?


Låt smakrika vört-bullar sätta tonen 

för Julens måltider .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

1 flaska julmust (33 cl)

50 g smör/margarin

2 msk mörk sirap

2 msk honung

2 tsk mald ingefära 

1 msk malda pomeransskal 

1/2 tsk malda kryddnejlikor

2 tsk salt 

1 dl russin

10 dl rågsikt 

PENSLING :  Vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en bunke  och 

rör ut den med lite av  julmusten .

2)  SMÄLT smöret , häll i resten av 

julmusten och slå blandningen över jästen.

Rör ner sirap och honung .

3)  TILLSÄTT  kryddor, salt, russin och 

det mesta av rågsikten .

Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand

så att den blir blank och smidig .

Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter .

4)  TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och 

dela den i 24 delar .

Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem

på plåtar med bakplåtspapper .

Låt bröden jäsa under i 60 minuter.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

5)  GRÄDDA  bröden mitt i ugnen i ca 20 min.

Pensla bullarna med vatten direkt när de 

kommit ut ur ugnen .

Låt dem svalna på galler .


LYCKA TILL och GOD JUL !


Inga kommentarer: