tisdag 30 januari 2024



MINA JÄTTEGODA HALLONGROTTOR , 30 ST .

 


                     HEJSAN  !


"  ATT GÖRA HALLONGROTTOR  OCH  BJUDA  PÅ 

ÄR  ALLTID  ETT  SÄKERT  KORT !

JAG BRUKAR  VARIERA  MINA  GENOM ATT ANVÄNDA 

RÅRÖRDA HALLON .  MEN DU KAN LIKA GÄRNA  HA 
HALLONSYLT ."


HÄR ÄR RECEPTET :

Smör eller Margarin

1 1/2  dl Socker

1 1/2  tsk  Bakpulver

4 1/2  dl  Vetemjöl

1 dl  Vaniljsås - pulver

200 g Hallon 

1 msk Socker 

ca 100 g  Choklad 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  ARBETA ihop  smör , socker, bakpulver och mjöl .

Rör sist i vaniljsås-pulvret .  Rör ihop hallon och socker .

2,  GÖR  runda bollar av kakdegen och lägg i formar ,

de jäser ganska mycket så gör inte alltför stora .

3,  GÖR  en fördjupning i varje  boll med hjälp av 

pekfingret .

Fyll  hålrummet  med de rårörda hallonen,  det får gärna 

rinna över lite, det skall synas att de är hemgjorda !

4,  GRÄDDA  i ca 15 minuter  i 175 graders värme .

Medan grottorna  gräddas,  hacka chokladen och strö

den sedan över hälften  av de varma,  nygräddade hallongrottorna.


LYCKA TILL !




HAVREKAKOR CA 25 ST.

 


                         HEJSAN  !  


FÖR ATT GÖRA DE HÄR HAVREKAKORNA EXTRA LYXIGA ,

RINGLA LITE SMÄLT  APELSIN - CHOKLAD OVANPÅ DEM .

mm...!

ANNARS KAN DU BJUDA DEM SOM DE ÄR !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör eller margarin

2 dl socker

3 dl havregryn

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g choklad- apelsin smak


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR  i  smör och socker poröst .

2,  BLANDA i  havregryn, mjöl  och  bakpulver .

3,  FINHACKA  chokladen och rör i den  .

4,  FORMA  degen  till  bollar  och  lägg  på

en  plåt  med  bakplåtspapper .

5,  GRÄDDA  i  175  grader  i  20  minuter .

Ruskigt  goda även utan choklad  på .



måndag 29 januari 2024

HALLONSTÄNGER , ca 40 ST .

 


                  HEJSAN  !

" DE här kakorna är perfekta att göra när skafferiet 

inte är så välfyllt , då ingredienserna är få .

Variera gärna kakorna genom att byta ut hallonsylten

mot blåbärssylt . "


HÄR ÄR RECEPTET :

3 msk socker

100 g smör/margarin

2 1/2 dl vetemjöl

2 dl hallonsylt eller rårörda hallon .

GLASYR :

2 dl florsocker

2 msk vatten 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR  socker och smör poröst .

2,  BLANDA i vetemjölet och forma till två längder.

Skåra i mitten där hallonsylten ska ligga .

3,  FYLL skåran med hallonsylten och grädda i 

200 grader i 15 minuter .

4,  BLANDA  florsocker med vatten till en glasyr

och ringla detta över de färdiggräddade längderna.

5,  SKÄR längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar .

Så himla goda !


LYCKA TILL !

söndag 28 januari 2024

CHOKLADCOOKIES 32 ST , TILL KAFFET - EFTERRÄTT !


                   HEJSAN  !

DE HÄR CHOKLADCOOKIES -EN HAR JAG GJORT ,SOM
EFTERRÄTT TILL (föregående recept , - KOKOSGRÄDDIG....

..  LAXGRYTA  MED MANGO )

MEN DU KAN SERVERA DEM NÄR DU VILL)


HÄR ÄR RECEPTET -TILL CHOKLADCOOKIES :

125 g smör/margarin

3 dl strösocker

2 ägg

1 tsk sirap

5 dl vetemjöl

1 1/2 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

strösocker

FYLLNING :

100 g kokosflingor

ca 200 g kondenserad mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :


1,  SÄTT ugnen på 200 grader .

2,  FYLLNING : Blanda kokos och kondenserad mjölk

(den behöver inte kokas)  Låt stå i kylen .

3,  BLANDA rumsvarmt smör/margarin och socker .

Tillsätt ägg och sirap ,  och blanda ordentligt .

Blanda mjöl , kakao, bikarbonat och salt och rör ner i 

smörblandningen .

Arbeta till en smidig , lite kladdig deg .

4,  DELA  degen  i 32 bitar .

Rulla varje bit till en boll .

Gör samma sak med kokossmeten .

Platta ut degbollarna och  lägg  en 

kokoskula i varje .

Vik degen runt kokossmeten och rulla

ihop till en boll .

5,  GARNERING :  RULLA  bollarna i strösocker.

Lägg över på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i 6 - 10 minuter.

Kakorna är klara när de spruckit upp lite .


LYCKA TILL !

torsdag 25 januari 2024

BANANDESSERT, 4 - 5 PORTIONER .

 


           HEJSAN  !


DEN HÄR DESSERTEN  TYCKTE JAG VAR  GOD,

- MEN,  DET VAR NOG BARA JAG !  

OCH BARNEN  SÅKLART !

VAD TYCKER DU ??


HÄR ÄR RECEPTET :

6 - 8 knappt mogna bananer

1 msk pressad  citronsaft

125 g smör eller margarin

1 1/4  dl strösocker

3 äggulor

75 g sötmandel

3 äggvitor


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 200 grader .

2,  RÖR  fett och socker vitt och poröst .

Blanda ner en äggula i taget .

3,  SKÅLLA eventuellt mandlarna och 

hacka dem .  RÖR ner dem i smeten .

4,  SKALA  bananerna och dela dem på

längden i två halvor .

Lägg dem i en smord  ugnssäker form 

och och droppa över citronsaften .

5,  VISPA äggvitorna till  hårt skum .

Rör först ner hälften i smeten och vänd

 därefter försiktigt ner resten .

6,  FÖRDELA  smeten  över bananerna .

7,  GRÄDDA  på galler mitt i ugnen tills

rätten fått fin färg ,  ca 20 minuter .

8,  SERVERA  Banandesserten ljummen 

med vispad grädde eller vaniljglass .


HOPPAS ATT NI GILLAR DET !

LYCKA TILL !



tisdag 23 januari 2024

FARMORS , JÄTTEGODA KATRINPLOMMONKAKA 6 - 8 pers . - efterrätt .

 


                     HEJSAN  !


Den här katrinplommonkakan hade vi som efterrätt ,  mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g kärnfria  katrinplommon 

25 -30 g sötmandel

4 msk strösocker

3 dl vispgrädde

1/2 vaniljstång

75 g smör / margarin

4 äggvitor


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  LÄGG katrinplommon i en smord  ugnssäker form .

3,  SKÅLLA  mandeln .  Hacka den grovt.  

Strö den över katrinplommonen .

4,  VISPA  äggulor och socker poröst .

5,   KOKA upp grädden med vaniljstången snittad 

på längden .

6,  TAG upp vaniljstången  och häll den kokande 

grädden över äggulorna under kraftig vispning .

Tillsätt fettet .  Rör om tills det är smält .

Låt  krämen svalna ..

7,  VISPA  äggvitorna  till hårt skum .

Rör först ner hälften i äggsmeten  och vänd därefter

försiktigt ner resten .

8,  HÄLL smeten över katrinplommonen .

9,  GRÄDDA på galler  i nedre delen av ugnen ca 30 min.

10,  SERVERA KAKAN VARM ELLER  LJUMMEN 

MED VISPAD GRÄDDE .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !