söndag 6 juli 2025

FALUKORVSPLÅT MED OSTKRÄM 4 PORTIONER.

 


                      HEJSAN  !


SMIDIGT MED ALLT PÅ EN PLÅT -

SÅ ENKELT OCH GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  falukorv

400 g  potatis

200 g  morot

200 g palsternacka 

olja ,  salt och  svartpeppar 

OSTKRÄM :

100 g riven ost

2 dl creme fraiche

salt och svartpeppar


SÅ  HÄR GÖR DU :

1,  VÄRM  ugnen till  225  grader.

Skär potatis, morot och palsternacka

i 2- cm stora  bitar .

Lägg  på  en  ugnsplåt och  blanda  med

olja , salt och peppar .

Ugnsbaka i 20 minuter .

2,  TÄRNA  falukorven i lika  stora bitar

och lägg in i  ugnen med rotsakerna och

blanda runt .

Ugnsbaka vidare i 20 minuter , rör då och 

då tills allt har en fin, rostad yta  och 

potatisen är mjuk .

3,  BLANDA  ingredienserna till  

OSTKRÄMEN ,  låt  stå  kallt och 

servera sedan  till  falukorvsplåten .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

KORV MED COLESLAW 4 PORTIONER .

 


HEJSAN  1


Här har jag gjort med korvbröd och  långkorv ,

som vi kallar det här hemma !

Långkorv = rå - korvar  med 95 % kött / SCAN .

(50 g /st )


HÄR ÄR RECEPTET :
4  rå korvar 

1 tsk smör

4 korvbröd

4 salladsblad

ketchup

senap

rostad lök

1 msk hackad gräslök

COLESLAW :

1 liten morot, 75 g

1/2 fänkål , 100 g

1/2 , rödlök 

2 msk majonnäs

2 msk creme fraiche

1 tsk fransk senap

salt och svartpeppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RIV moroten grovt .

Hacka fänkål och lök.

Blanda allt med  majonnäs,

creme fraiche, senap, salt

 och peppar .

2,  STEK korven i smör .

Värm  bröden i ugn på 200 grader

i ca 5 min .

3,  LÄGG ett salladsblad i varje bröd.

Lägg i korv . 

Toppa med ketchup ,  senap,  coleslaw

och rostad lök blandad med gräslök .


SMAKLIG MÅLTID . LYCKA TILL !

fredag 4 juli 2025

TIPS !

 


                   HEJSAN  !


MIN FARMOR , lärde mig mycket  när jag bodde hemma hos farmor och farfar .

MAN skulle inte hälla  ut fettet, från det man stekte  rakt ut i vasken .

DÅ TOG farmor ner en skål från skåpet och hällde riktigt kallt vatten i den,

SEN  hällde farmor eller farfar ner det heta i skålen och lät det stå där tills

FETTET hade  stelnat .

DÅ LYFTE farmor  upp det stelnade fettet och slängde ut det i skräppåsen.

eller la det till småfåglarna under vintern ,

 

TACK !



torsdag 3 juli 2025

MIN GODA PAJ ; MED KOLAKRÄM OCH DAIM . 8 PORTIONER .

 


       HEJSAN  !


DETTA är en Supersmarrig paj  som Du 

enkelt bakar utan ugn .

Toppa med kola, bär och daim 


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

300 g Digestivekex

150 g smör

FYLLNING :

1 burk dulce de leche  397 g - karamelliserande mjölk.

400 g hallon   

3 dl vispgrädde

1 dubbel - daim

SÅ HÄR  GÖR DU :
1,  Krossa kexen  gärna i matberedare.

Smält smöret och blanda med smulorna .

Tryck ut till en botten i en pajform  och 

ställ i kylen i 15 minuter .

2,  RÖR den karamelliserande  mjölken 

krämig och bred ut i pajskalet .

Strö över hälften av hallonen .

3,  VISPA grädden och klicka över fyllningen .

Strö över grovt hackad daim och resterande 

hallon .


HOPPAS DET SMAKAR ; LYCKA TILL !


                

TIPS !



                         HEJSAN  !


SÅR  DU  PERSILJA ,  NÄRA   ROSORNA  i RABATTEN

DÅ SLIPPER DU BLADLÖSS , /

 TACK !    OCH LYCKA TILL ! 

måndag 30 juni 2025

BRIEOSTFYLLD BIFFTOMAT , 4 PERSONER .

 


                       HEJSAN !

 

DETTA ÄR MIN GODA VANA - LÄTTLUNCH  .


HÄR ÄR RECEPTET :

4  BIFFTOMATER ,  

 2 msk franska örter

1 msk  olivolja

2 msk  balsamico 

200 g brieost

4 msk pesto

1 rödlök

några oreganoblad


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175  GRADER :

1,  SKÄR  av toppen  på  tomaten och  gröp ur 

och ställ  dem  på en plåt med bakplåtspapper.

Strö  på  franska örter och ringla  över olivolja

och balsamico .

Ugnsbaka mitt i ugnen  15 -20 minuter .

2,  FÖRDELA  brieost och pesto i tomaterna .

Skala och skiva rödlöken  och lägg på .

Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter .

Toppa med oregano .


SMAKLIG LUNCH , LYCKA TILL !



SUGEN PÅ NÅGOT ?

 


                             HEJSAN !


IBLAND BLIR JAG SÅ SUGEN PÅ NÅGOT 

MEN KAN INTE SÄTTA FINGRET PÅ VAD DET ÄR ?


DÅ GÖR JAG SÅ HÄR !

Välj bär med vispgrädde !

BÄREN ger Dig vitaminer 

och antioxidanter och bara

en liten mängd kolhydrater

FETTET i grädden mättar 

och gör DIG nöjd .

Varför inte prova !

LYCKA TILL !