Prova detta då´.
300 g fläskkött
2 gula lökar
1/4 litet vitkålshuvud
2 syrliga äpplen
smör
1 tsk salt
1 1/2 dl buljong
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2 tsk ingefära
1 1/2 msk japansk soja
eller kinesisk
1 msk vetemjöl
rikligt med hackad persilja
Så här gör DU:
Strimla köttet.
Skala löken och skär den i klyftor.
och finstrimla vitkålen.
Skala och kärna ur äpplena och
skär dem i små tärningar.
Bryn allt , först köttet och
sedan det övriga i omgångar
i en stekpanna.
Flytta efter hand över det
brynta i en gryta.
Slå på buljong och smaksätt
med kryddor och soja.
Låt det koka upp och sedan
småputtra under lock, ca 25 min.
Red då av med mjölet som rörts ut
i lite kallt vatten.
Låt det koka ytterligare i 4-5 min.
Servera grytan överströdd med
hackad persilja och kokt potatis.
Gärna en grönsallad till.
HOPPAS ATT DET SMAKAR.
LYCKA TILL!
lördag 19 september 2009
torsdag 17 september 2009
LEVERGRYTA 4 PORT.
Gillar DU lever?
mmm,så gott tycker jag.
Prova .
6 skivor bacon
500 g lever
1 msk smör
1 stor gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 lagerbärsblad
1krm timjan
2 dl vatten
2 tsk potatis eller maizenamjöl
2 msk gräddfil
klippt persilja
Så här gör DU:
Strimla baconskivorna och skär
levern i mindre bitar.
Fräs baconstrimlorna i en stekpanna.
Tillsätt leverbitarna och bryn dem
på svag värme,så att de får fin färg.
Tillsätt ev. lite matfett.
Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg över lever,bacon och lök i
en gryta.
Tillsätt kryddorna.
Skölj ur stekpannan med lite vatten
och häll skyn i grytan.
Låt den koka upp och småkoka i 15 min.
Rör ut mjölet i lite vatten
och red av grytan.
Blanda till sist ner gräddfilen.
Strö över persilja.
Servera med potatis.
LYCKA TILL.
mmm,så gott tycker jag.
Prova .
6 skivor bacon
500 g lever
1 msk smör
1 stor gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 lagerbärsblad
1krm timjan
2 dl vatten
2 tsk potatis eller maizenamjöl
2 msk gräddfil
klippt persilja
Så här gör DU:
Strimla baconskivorna och skär
levern i mindre bitar.
Fräs baconstrimlorna i en stekpanna.
Tillsätt leverbitarna och bryn dem
på svag värme,så att de får fin färg.
Tillsätt ev. lite matfett.
Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg över lever,bacon och lök i
en gryta.
Tillsätt kryddorna.
Skölj ur stekpannan med lite vatten
och häll skyn i grytan.
Låt den koka upp och småkoka i 15 min.
Rör ut mjölet i lite vatten
och red av grytan.
Blanda till sist ner gräddfilen.
Strö över persilja.
Servera med potatis.
LYCKA TILL.
GRYTA MED KÖTTBULLAR. 4 PORT.
Ibland får man göra det enkelt för sig .
Detta går fort.
1 paket djupfrysta köttbullar
i sås.
1/2 burk krossade tomater
1 burk majskorn
1 tsk torkad basilika
hackad persilja.
Så här gör DU;
Tina köttbullarna i en
kastrull enl. anv. på
förpackning
Tillsätt krossade tomater
och majskorn.
Smaksätt med smulad basilika.
Låt grytan bli genomvarm och
servera med hackad persilja
och kokt potatis.
fort o´lätt.
Detta går fort.
1 paket djupfrysta köttbullar
i sås.
1/2 burk krossade tomater
1 burk majskorn
1 tsk torkad basilika
hackad persilja.
Så här gör DU;
Tina köttbullarna i en
kastrull enl. anv. på
förpackning
Tillsätt krossade tomater
och majskorn.
Smaksätt med smulad basilika.
Låt grytan bli genomvarm och
servera med hackad persilja
och kokt potatis.
fort o´lätt.
onsdag 16 september 2009
FISK MED KOKOSPESTO. 4 PORT.
Detta är gott må DU tro.
4 pangasiusfileer
1 tsk salt
2 krm peppar
1 påse potatisklyftor
ca 800 g .
KOKOSPESTO:
4 msk kokosflingor
2 msk pinjekärnor
4 msk hackad persilja
eller mynta
3 msk olja
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek potatisen i ugn ca 25 min.
Lägg ut fisken på ett
ugnssäkert fat.
Salta och peppra.
Blanda samman kokospeston och
bred ut den på fisken.
Ställ in i ugnen bredvid potatisen
ca 20 min.tills fisken är klar.
Servera fisken med potatis-
klyftorna, tomatskivor,rödlök,
citron och persilja.
PROVA DETTA , SÅ HIMLA GOTTT!
LYCKA TILL!
4 pangasiusfileer
1 tsk salt
2 krm peppar
1 påse potatisklyftor
ca 800 g .
KOKOSPESTO:
4 msk kokosflingor
2 msk pinjekärnor
4 msk hackad persilja
eller mynta
3 msk olja
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek potatisen i ugn ca 25 min.
Lägg ut fisken på ett
ugnssäkert fat.
Salta och peppra.
Blanda samman kokospeston och
bred ut den på fisken.
Ställ in i ugnen bredvid potatisen
ca 20 min.tills fisken är klar.
Servera fisken med potatis-
klyftorna, tomatskivor,rödlök,
citron och persilja.
PROVA DETTA , SÅ HIMLA GOTTT!
LYCKA TILL!
måndag 14 september 2009
OSTGRATINERADE HAVSKRÄFTOR . 4 PORT.
Har DU provat detta någongång.
Inte?
Då tycker jag att DU ska prova.
12 -16 havskräftor(kokta)
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk torkade örter
t ex
basilika,körvel,dragon
1 msk finklippt persilja
några droppar tabasco
2 msk ströbröd
UGN:250 grader.
Så här gör DU:
Skär kräftorna i halvor och
ta bort magsäck och tarm.
Blanda alla övriga ingredienser
utom ströbrödet och skeda
det över kräftorna.
Strö över ströbröd.
Gratinera ca 6 - 8 minuter.
Servera kräftorna varma
eller kalla med ris och /eller
rostat bröd och aioli.
Kul att prova något annorlunda.
LYCKA TILL.
utom s
Inte?
Då tycker jag att DU ska prova.
12 -16 havskräftor(kokta)
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk torkade örter
t ex
basilika,körvel,dragon
1 msk finklippt persilja
några droppar tabasco
2 msk ströbröd
UGN:250 grader.
Så här gör DU:
Skär kräftorna i halvor och
ta bort magsäck och tarm.
Blanda alla övriga ingredienser
utom ströbrödet och skeda
det över kräftorna.
Strö över ströbröd.
Gratinera ca 6 - 8 minuter.
Servera kräftorna varma
eller kalla med ris och /eller
rostat bröd och aioli.
Kul att prova något annorlunda.
LYCKA TILL.
utom s
fredag 11 september 2009
LINGONDRYCK 1 LITER.
Prova denna ,som DU enkelt
och snabbt gör själv.
3 msk lingonsylt
1 liter vatten.
Så här gör DU:
Häll upp 1 liter kallt vatten
i en kastrull.
Tag 3 msk lingonsylt och häll
i vattnet.
Låt det koka i 3 minuter.
Låt det svalna - kallna.
Sila från lingonskalen .
Denna dryck kan DU ha
till maten,
och även att dricka då o´då.
LYCKA TILL!
och snabbt gör själv.
3 msk lingonsylt
1 liter vatten.
Så här gör DU:
Häll upp 1 liter kallt vatten
i en kastrull.
Tag 3 msk lingonsylt och häll
i vattnet.
Låt det koka i 3 minuter.
Låt det svalna - kallna.
Sila från lingonskalen .
Denna dryck kan DU ha
till maten,
och även att dricka då o´då.
LYCKA TILL!
LINGONBRÖD. 2 ST
Under de riktiga sommarmånaderna
har jag ingen större lust att baka,
men nu känns det helt rätt och
allra helst om det regnar.
Det gör det ju inte idag, men jag bakar ändå.
Detta bröd är väldans gott.
DAG:1
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl russin
3 dl lingonsylt
3 tsk stött kummin
3 tsk salt
DAG:2
2 Paket torrjäst
ca 18 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten.
Så här gör DU:
DAG:1 Blanda alla ingredienser
och låt stå övertäckt över natten.
Blanda jästen med mjölet och
tillsätt första dagens blandning
samt det kokande vattnet.
Arbeta väl.
Forma 2 limporoch lägg dem på plåt
med bakpapper, låt dem jäsa i 40 min.
GRÄDDA bröden nederst i ugnen i ca
30 minuter.
Det går jättebra att frysa.
Ibland kan man tycka att det verkar
jobbigt när det är 2 dagar,men det
står ju över natten och "gottar till sig"
Desto större glädje nästa dag.
LYCKA TILL!
har jag ingen större lust att baka,
men nu känns det helt rätt och
allra helst om det regnar.
Det gör det ju inte idag, men jag bakar ändå.
Detta bröd är väldans gott.
DAG:1
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl russin
3 dl lingonsylt
3 tsk stött kummin
3 tsk salt
DAG:2
2 Paket torrjäst
ca 18 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten.
Så här gör DU:
DAG:1 Blanda alla ingredienser
och låt stå övertäckt över natten.
Blanda jästen med mjölet och
tillsätt första dagens blandning
samt det kokande vattnet.
Arbeta väl.
Forma 2 limporoch lägg dem på plåt
med bakpapper, låt dem jäsa i 40 min.
GRÄDDA bröden nederst i ugnen i ca
30 minuter.
Det går jättebra att frysa.
Ibland kan man tycka att det verkar
jobbigt när det är 2 dagar,men det
står ju över natten och "gottar till sig"
Desto större glädje nästa dag.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)