söndag 26 oktober 2014

BROWNIES 48 ST .

Det här är smaskens !

Skurna glaserade nötchokladkakor ,
bakade i långpanna .

200 g mörk blockchoklad
4 dl vetemjöl
2 tsk  bakpulver
200 g nötter - 3 1/2 dl
4 ägg
4 dl strösocker
200 g smält smör
GLASYR:
250 g blockchoklad
gärna både mörk och ljus blandat.

SÅ HÄR GÖR DU:
BRYT sönder chokladen i en skål
och smält över sjudande vattenbad.
Rör om då och då .
Blanda mjöl och bakpulver väl och
hacka nötterna .
VISPA ägg och socker riktigt pösigt.
Rör ner det smälta smöret , chokladen ,
nötterna och sist mjölet .
Häll smeten i väl smord , lätt mjölad
liten långpanna  ca 25 x 35 cm .
GRÄDDA i 175 grader ca 25 min
i nedre delen av ugnen .
LÅT kakan kallna och skär den i
ca 3 cm  rutor.
GLASERA med smält choklad .

LYCKA TILL !

CHOKLADTÅRTA MED HALLONKESELLA 8 BITAR .

Någon som fyller år ?

Prova att göra denna snabba, supergoda tårta .

3 ägg
1,5 dl strösocker
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver

FYLLNING:
1 dl Hallon kesella
1 dl vispad mellangrädde
6 dl frysta hallon
Ev.. 2 dl frysta vinbär eller
jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA ägg och socker pösigt i 5-6 min.
Blanda mjölsorterna, kakao och bakpulver
och rör försiktigt ner i smeten .
Klä en långpanna med bakplåtspapper . ( 38 x 25 cm i botten )
BRED ut smeten och grädda i 225 - 250 grader
i ca 5 minuter.
Låt tårtbotten kallna .
Dela den försiktigt i 3 avlånga bottnar.
BLANDA Kesella Gourmet, och vispad grädde.
Vänd försiktigt ner ca hälften av bären .
Bred massan över bottnarna .
LÄGG ihop dem på ett serveringsfat

GARNERA med bär eller jordgubbar,
innan det är dags att servera .

LYCKA TILL!

PHILADELPHIA - RULLE

Hej igen !

Har Ni smakat denna jättegoda  rulltårta ?

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
1 burk (200 g ) Philadelphiaost
1 dl florsocker
1 äggula
rivet skal av 1 citron
eller apelsin
1 - 2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna
ca  30 x 40 cm.
Vispa ägg och socker till en mycket pösig smet .
Blanda potatismjöl , kakao och bakpulver och
sikta ner det i äggsmeten .
Blanda om försiktigt , VISPA INTE .
BRED ut smeten på papperet i långpannan.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen tills kakan
fått fin färg ca 5 min .
Lägg ett bakplåtspapper på bänken och strö
på lite strösocker .
STJÄLP upp kakan och dra av papperet som
den gräddats på .
Pensla på papperet med lite KALLT VATTEN
så lossnar den lättare .
LÅT kallna .
RÖR ost och florsocker smidigt.
Blanda i äggula och citronskal .
Smaksätt med vaniljsocker .
BRED ut krämen på kakan och rulla ihop den .
Rulla in kakan i papperet och låt den ligga i
kylskåp tills den ska serveras .

TREVLIG KAFFESTUND !

torsdag 16 oktober 2014

ELISABETHS KAKA . med vaniljfyllning .

Den här kakan fick jag smaka på ett symöte
för 25 år sen, kanske det var .
Nu idag stack det ut ur en pärm som jag inte
använt på ett tag .
Så nu bjuder jag på denna !

3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl socker
1 dl kokhett vatten

Blanda ihop vetemjöl , bakpulver  å socker .
Rör ner äggen och häll på det kokta vattnet
rör ihop .
Häll smeten i en smord och bröad form
in i ugnen på 175 grader i  35 min .

NÄR kakan har KALLNAT  dela den på mitten.

Tag fram en kastrull lägg i
125 g  smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
och låt smälta, för att sedan koka ihop .
HÄLL fyllningen över den ena kakhalvan
och tryck på den andra halvan .
Tryck ihop och strö på florsocker .

STÄLL in i kylskåpet en stund.

LYCKA TILL !

söndag 12 oktober 2014

EWAS KAKA .

Jättegod !

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör
RÖRES ihop och tryckes ut i en pajform.

FYLLNING:
2 dl CREME FRAICHE
1 liten burk ananas - krossad
2 dessert skedar (=2 DSK) Vaniljsocker
1/2 dl socker
1 ägg

BLANDA ihop fyllningen och häll
över pajdegen.
GRÄDDA  i 200 grader i 30 minuter .

Smakar gott med vispad grädde till !

RÅDAS OFÖRGLÖMLIGA BULLAR . 20 ST.

Hej igen !

mmm.... de här bullarna glömmer  Du aldrig !
så himla goda .

50 g jäst (torrjäst)
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
(gärna ekologiskt)

FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg mandelmassa

PENSLING :
1 söndervispat ägg

HÄLL 7 dl av mjölet i en bunke och häll i jästen
Smält smöret , häll i grädde och vatten, blanda ner
socker och ägg  och sist resterande mjöl .
ARBETA samman till en deg .
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Kavla ut till en avlång kaka .
Stryk smöret och grovriven mandelmassa över .
VIK DEGEN ÖVER OCH SKÄR I 2 CM BREDA REMSOR .
SNURRA REMSORNA
och lägg i  bullformar .
Låt jäsa i 30 minuter .
PENSLA med ägg och grädda i 250 grader 8- 10 min.
När bullarna är klara ,  pensla med lite smält smör
och vänd dem i mandelspån eller strösocker .

TREVLIG KAFFESTUND !

onsdag 8 oktober 2014

CHOKLADTOSCA MED KNÄCKIGT SKAL .

Hej igen !

Det här är en syndigt god kaka
för gottegisar !

175 g mörk blockchoklad
175 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

TOSCASMET:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk mjölk
1 msk kakao

UGN: 200 GRADER.

Så här gör DU:
SKÅLLA och skala mandeln till Tosca glasyren.
Rosta nötterna i ugnen i 200 grader ca 8 minuter .
Gnugga av skalen .
Hacka hälften av mandeln och nötterna och låt
resten vara hela .
SMÄLT blockchokladen till kakan över vattenbad .
Smält smöret i en kastrull på svag värme .
Tag kastrullen från värmen och tillsätt sockret .
Rör ner äggen ett i sänder .
TILLSÄTT chokladen och sist vaniljsocker blandat
med mjöl och bakpulver .
Rör om och häll smeten i en smord och bröad form
med löstagbar  botten 24 cm i diameter .
GRÄDDA på nedersta falsen i ca 35 minuter .
Gör under tiden Toscaglasyren .
Blanda smör , socker , mjöl , sirap , mjölk och kakao
i en kastrull och sjud blandningen några minuter .
Tillsätt mandel och nötterna.
BRED glasyren över kakan då ca 10 minuter återstår
av gräddningstiden .
Sätt in och grädda färdigt .
Låt kakan svalna .
SERVERA , kakan som den är eller med en klick
kylskåpskall  vispad grädde .

LYCKA TILL och NJUT !