fredag 18 november 2016
CHOKLAD - & NÖTKAKOR 30 ST .
HEJSAN !
Smaka på de här !
Underbara helt enkelt .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rumsvarmt smör ,
1 dl råsocker ,
1 msk sirap ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 1/2 dl DINKELSIKT ,
1 tsk bakpulver ,
100 g hasselnötskärnor ,
100 g mörk choklad ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop allt utom nötter och choklad
till en jämn deg .
FINHACKA nötter och choklad och knåda in
detta i degen .
Rulla den till en 4 cm tjock rulle .
Plasta in rullen och lägg den kallt i minst 30 min.
SÄTT UGNEN på 175 grader .
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor .
Lägg den på plåt med bakplåtspapper och
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 15 minuter .
(från tidningen HEMMBAKAT )
SÅ himla goda !
LYCKA TILL !
SNABBA MORGONLIMPOR 2 ST .
HEJSAN !
Ljuvligt mjuka och saftiga limpor som går lätt att skära
upp i tunna skivor .
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g jäst ,
6 dl ljummet vatten ,
1 dl mörk sirap ,
3 msk rapsolja ,
2 tsk salt ,
8 dl vetemjöl ,
8 dl rågsikt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA JÄSTEN i en bunke och lös upp den
i det fingervarma vattnet.
RÖR NER sirap olja och salt .
BLANDA ner vetemjöl och rågsikt och knåda
till en smidig deg .
DELA DEGEN i två bitar och forma dem till limpor .
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåts-
papper .
Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna .
SÄTT IN BRÖDEN i mitten i en KALL ugn och sätt
temperaturen på 200 grader .
Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar .
LÅT BRÖDEN STÅ i ugnen i ca 50 min.
LYCKA TILL !
onsdag 16 november 2016
GARVARGÅRDENS VÖRTBRÖD 1 STORT BRÖD .
HEJSAN !
Så gott vörtbröd som det här kan Du inte köpa !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl svagdricka ,
5 msk olja ,
1 dl mörk sirap ,
2 tsk salt ,
1 msk mald pomerans ,
1 tsk malda nejlikor ,
1 tsk mald ingefära ,
13- 14 dl rågsikt ,
1 1/2 dl russin ,
PENSLING :
Svagdricka .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Rör ut med lite svagdricka .
VÄRM resten av svagdrickan samt olja, sirap
och kryddor till fingervarmt ca 37 grader .
Tillsätt russinen om du vill ha .
HÄLL degspadet på den utrörda jästen och rör om.
Tillsätt mjölet lite i sänder, spara ca 2 dl .
Arbeta degen slät och smidig och låt den jäsa
på dragfritt ställe till ungefär dubbel storlek .
TAG UPP degen på bakbordet och arbeta den kraftigt .
Tillsätt resten av mjölet ca 2 dl.
Rulla den fasta, smidiga degen till en stor härlig limpa .
LÄGG limpan på smord plåt .
Jäs till ungefär dubbel storlek .
GRÄDDA på galler på botten av ugnen .
Pensla brödet med svagdricka då det är färdig-gräddat.
Låt svalna under bakduk .
mm..så himla gott !
LYCKA TILL !
måndag 14 november 2016
MOBACKAS KAFFEKAKA .
HEJSAN !
Många läckra bakverk, och annan god mat för resten,
har kommit till genom så kallade missöden .
Som den här läckerheten till exempel .
Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ, men när
kakan stod i ugnen, hade man glömt chokladen, som
skulle varit i smeten !
Den fick gräddas färdig och ut kom en härligt saftig,
lite kompakt kaka (inget bakpulver i kakan ), med
finaste kaffesmak .
Och ännu godare blev den när den bortglömda
chokladen i stället ringlades över den kalla kakan.
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör /margarin,
1 msk snabbkaffepulver ,
2 dl socker ,
3 ägg ,
100 g nötkärnor ,
3/4 dl vetemjöl ,
GLASYR :
ca 100 g mörk blockchoklad.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull, rör ner kaffet, sockret
och äggulorna en i taget .
HACKA nötterna grovt.
Tillsätt nötter, mjöl och vänd sist ner de till hårt skum
STEK I MIKRO 4 PERSONER.
HEJSAN !
Om Du använder vanlig ugn ska Du steka "steken"
i 175 grader ca 50 min, eller tills köttermometern
visar 70 grader.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs ,
1 /2 dl vetemjöl ,
1 ägg ,
1 dl vatten ,
1 msk vardera av curry, ingefära, soja ,
1 tsk salt ,
1 liten burk ananasringar ,
ANANASSÅS :
2 dl vatten ,
1/2 buljongtärning ,
2 msk vetemjöl,
1/2 dl mellangrädde,
1 dl ananasspad
1/2 tsk av vardera curry och ingefära .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetemjöl, ägg och vatten med
curry, ingefära och soja .
Tillsätt färsen och salt , blanda väl.
Lägg färsen i mikro eller i ugnsform
DELA ananasringarna på mitten och stick
ner dem i " steken ".
Spara några till såsen .
PENSLA steken med soja och ställ in i
mikron på högsta effekt i ca 15 minuter .
GÖR SÅSEN :
KOKA upp vatten i en kastrull tillsammans
med buljongtärningen .
Blanda mjölet med grädden och ananasspadet
till redning .
Vispa ner redningen i buljongen och låt koka ca 3 min.
KRYDDA såsen och lägg i ananasskivor skurna i
småbitar .
SERVERA steken med såsen, ris och gärna en vitkålssallad .
mm...gott kan Ni tro !
LYCKA TILL !
TORSDAGSPANNA 4 PERS.
HEJSAN !
Istället för ärtsoppa på torsdagar, prova att göra den här .
Plättar eller pannkaka kan Du ha efter ändå !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g skinka ,
4 stora potatisar ,
2 dl grovriven smakrik ost ,
salt och peppar ,
2 ägg ,
2 dl mjölk ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR skinkan i strimlor och bred ut dem
i en låg, ugnssäker form .
Grov-riv potatisen och blanda den med ost, salt och peppar.
BRED blandningen i ett tunt lager ovanpå skink-
strimlorna .
Vispa samman ägg och mjölk och slå blandningen-
över ingredienserna i formen .
GRÄDDA i 175 grader under 30- 40 minuter
eller tills kakan fått fin färg och potatisen är mjuk.
SERVERA med en stor skål med blandad sallad med tomat.
LYCKA TILL !
söndag 13 november 2016
Med JUL i degen . 2 BRÖD .
HEJSAN !
DADEL OCH FIKONBRÖD
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl mjölk , 37 grader ,
1 /2 dl matolja ,
2 tsk salt ,
13 dl matbrödsmjöl, 4 sädesslag ,
50 g torkade dadlar ,
50 g torkade fikon ,
50 g hasselnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med att hacka frukt och nötter .
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken .
Tillsätt olja och salt .
Blanda ner matbrödsmjölet och arbeta degen smidig .
I slutet av knådningen arbetar Du in frukt och nöt - hack
i degen .
Låt därefter den färdigknådade degen vila i bunken
under bakduk i ca 45 minuter .
STJÄLP upp degen på bakbord och dela den i 2 lika
stora delar .
Forma dessa till avlånga släta bröd och lägg dem i
smorda 1 1/2 - liters bakformar .
Ställ dem att jäsa i ca 30 minuter .
SNITTA de färdigjästa bröden med en ytlig längsgående skåra.
GRÄDDA bröden i 200 grader varm ugn i ca 25 minuter.
Stjälp dem nygräddade ur formarna och låt dem svalna
under bakduk .
Här behövs inget pålägg !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)