fredag 18 november 2016

INFÖR ADVENT , FARMOR ANNAS JULSTJÄRNOR , 100 ST .



HEJSAN !

Nu får vi börja att baka inför FÖRSTA ADVENT.
När jag var liten,  plockades det fram alla  kakburkar
stora och små, för att lägga de nybakade kakorna i
och  spara till julen .
Något av detta tog vi till FÖRSTA ADVENT .
Jag börjar med ;
FARMOR ANNAS  JULSTJÄRNOR , - Riktiga Finkakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/4 dl socker ,
2 äggulor ,
ca 5 dl vetemjöl,

GARNERING :
1 äggvita, lättvispad ,
pärlsocker ,
hackad sötmandel

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt gulorna en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig
deg för hand .
Lägg degen i kylen  1 timma.
DELA degen i bitar och  kavla ut en i sänder  medan
de andra ligger i kylen .
Kavla degen tunt på lätt mjölat underlag .
Ta ut stjärnor med  pepparkaksmått  och lägg på plåt
med bakplåtspapper .
PENSLA kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA  mitt i ugnen  ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är svagt gula .
LÅT KAKORNA KALLNA PÅ PLÅTEN .

LYCKA  TILL !

CHOKLAD - & NÖTKAKOR 30 ST .


HEJSAN !

Smaka på de här !
Underbara helt enkelt .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rumsvarmt smör ,
1 dl råsocker ,
1 msk sirap ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 1/2 dl  DINKELSIKT ,
1 tsk bakpulver ,
100 g hasselnötskärnor ,
100 g mörk  choklad ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ihop  allt  utom  nötter och  choklad
till en jämn  deg .
FINHACKA  nötter  och  choklad  och knåda in
detta  i  degen .
Rulla  den  till  en  4  cm  tjock  rulle .
Plasta  in  rullen  och  lägg  den  kallt  i  minst  30  min.
SÄTT  UGNEN  på 175  grader .
Skär  rullen  i  1  cm  tjocka  skivor  .
Lägg  den  på  plåt  med  bakplåtspapper  och
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  ca  15  minuter .

(från tidningen HEMMBAKAT )
SÅ  himla  goda !

LYCKA TILL !

SNABBA MORGONLIMPOR 2 ST .



HEJSAN !

Ljuvligt mjuka  och  saftiga  limpor  som  går  lätt  att  skära
upp  i  tunna  skivor .

HÄR  ÄR  RECEPTET:

50 g jäst ,
6 dl ljummet  vatten ,
1 dl mörk sirap ,
3 msk rapsolja ,
2 tsk salt ,
8 dl vetemjöl ,
8 dl rågsikt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  JÄSTEN  i  en  bunke  och  lös  upp  den
i det  fingervarma  vattnet.
RÖR NER  sirap  olja  och  salt .
BLANDA  ner  vetemjöl  och  rågsikt  och  knåda
till  en  smidig  deg .
DELA  DEGEN  i  två  bitar  och  forma  dem  till  limpor .
Lägg  dem  bredvid  varandra  på  en  plåt  med  bakplåts-
papper .
Lägg även en bit bakplåtspapper  mellan  limporna .
SÄTT  IN  BRÖDEN  i  mitten i  en KALL ugn  och  sätt
temperaturen  på  200  grader .
Bröden jäser under tiden  ugnsvärmen  ökar .
LÅT BRÖDEN  STÅ  i  ugnen  i  ca  50  min.

LYCKA  TILL !



onsdag 16 november 2016

GARVARGÅRDENS VÖRTBRÖD 1 STORT BRÖD .


HEJSAN !

Så gott vörtbröd som det här kan Du inte köpa !

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst ,
5 dl svagdricka ,
5 msk olja ,
1 dl mörk sirap ,
2 tsk salt ,
1 msk mald pomerans ,
1 tsk malda nejlikor ,
1 tsk mald ingefära ,
13- 14 dl rågsikt ,
1 1/2 dl russin ,

PENSLING :
Svagdricka .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .
Rör ut med lite svagdricka .
VÄRM  resten av svagdrickan samt olja, sirap
och kryddor till  fingervarmt  ca 37 grader .
Tillsätt  russinen  om  du  vill  ha .
HÄLL  degspadet på den utrörda  jästen  och  rör  om.
Tillsätt  mjölet  lite  i  sänder,  spara ca  2  dl .
Arbeta  degen  slät  och  smidig  och  låt  den  jäsa
på  dragfritt  ställe  till  ungefär  dubbel  storlek .
TAG  UPP degen på bakbordet och arbeta den kraftigt .
Tillsätt resten av mjölet  ca 2 dl.
Rulla  den  fasta,  smidiga  degen  till  en  stor  härlig limpa .
LÄGG  limpan  på  smord  plåt .
Jäs  till  ungefär  dubbel  storlek .
GRÄDDA  på  galler  på  botten  av  ugnen .
Pensla  brödet  med  svagdricka  då det  är  färdig-gräddat.
Låt  svalna  under  bakduk .

mm..så himla gott !

LYCKA  TILL !

måndag 14 november 2016

MOBACKAS KAFFEKAKA .


HEJSAN !

Många läckra bakverk, och annan god mat för resten,
har kommit till genom så kallade missöden .
Som den här läckerheten till exempel .
Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ, men när
kakan stod i ugnen, hade man glömt chokladen, som
skulle varit i smeten !
Den fick gräddas färdig och ut kom en härligt saftig,
lite kompakt kaka (inget bakpulver i kakan ), med
finaste kaffesmak .
Och ännu godare blev den när den bortglömda
chokladen i stället ringlades över den kalla kakan.

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör /margarin,
1 msk snabbkaffepulver ,
2 dl socker ,
3 ägg ,
100 g nötkärnor ,
3/4 dl vetemjöl ,

GLASYR :
ca 100 g mörk blockchoklad.

SÅ  HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret i en kastrull, rör ner kaffet, sockret
och äggulorna en i taget .
HACKA  nötterna grovt.
Tillsätt nötter, mjöl och vänd sist ner de till hårt skum

STEK I MIKRO 4 PERSONER.



HEJSAN !

Om Du använder vanlig ugn ska Du steka "steken"
i  175 grader ca 50 min,  eller tills köttermometern
visar 70 grader.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs ,
1 /2  dl vetemjöl ,
1 ägg ,
1 dl vatten ,
1 msk vardera av curry,  ingefära, soja ,
1 tsk salt ,
1 liten burk ananasringar ,

ANANASSÅS :
2 dl vatten ,
1/2 buljongtärning ,
2 msk vetemjöl,
1/2 dl mellangrädde,
1 dl ananasspad
1/2 tsk av vardera curry och ingefära .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  vetemjöl, ägg och vatten med
curry, ingefära och  soja .
Tillsätt färsen och salt ,  blanda väl.
Lägg färsen i mikro eller i ugnsform
DELA  ananasringarna på mitten och stick
ner dem i " steken ".
Spara några till såsen .
PENSLA  steken med  soja och ställ in i
mikron på högsta effekt  i ca 15 minuter .

GÖR  SÅSEN :
KOKA  upp vatten i en kastrull tillsammans
med buljongtärningen .
Blanda mjölet med grädden och ananasspadet
till redning .
Vispa ner redningen i buljongen och låt koka ca 3 min.
KRYDDA  såsen  och lägg i ananasskivor skurna i
småbitar .
SERVERA  steken med såsen, ris och gärna en vitkålssallad .

mm...gott kan Ni tro !

LYCKA TILL !

TORSDAGSPANNA 4 PERS.


HEJSAN !

Istället  för  ärtsoppa  på  torsdagar, prova att göra den här .
Plättar eller pannkaka kan Du ha efter  ändå !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g skinka ,
4 stora potatisar ,
2 dl grovriven smakrik ost ,
salt och peppar ,
2 ägg ,
2 dl mjölk ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  skinkan  i  strimlor  och  bred  ut  dem
i  en  låg, ugnssäker  form .
Grov-riv potatisen och blanda den med ost, salt och peppar.
BRED  blandningen i  ett  tunt  lager  ovanpå skink-
strimlorna .
Vispa samman ägg och mjölk och slå blandningen-
över ingredienserna i formen .
GRÄDDA  i 175 grader  under 30- 40 minuter
eller  tills kakan fått fin färg och potatisen är mjuk.
SERVERA  med en stor skål med blandad sallad med tomat.

LYCKA  TILL !