tisdag 27 oktober 2020

KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD, 4 PORT .













                                          


                                         HEJSAN !


GROVT RIVEN POTATIS OCH ROTSELLERI 
BLIR KRÄMIGT OCH FINT NÄR DET GRATINERAS .
SPARRIS OCH PARMESANOST PÅ TOPPEN
GER FESTKÄNSLA  !
IBLAND FÅR MAN LYXA TILL DET NÄR BARNA 
ÄR SKOLLEDIGA .

HÄR ÄR RECEPTET:
600 g  potatis  och  rotselleri
2 1/2  dl  matlagningsgrädde 15 %
1/2  tsk  salt
2  krm  svartpeppar  eller  5 peppar
400 g  kassler
200 g djupfryst grön  sparris
15 g  parmesanost 

UGN  :  200  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  riv  grovt  potatis  och  rotselleri .
Lägg  det  rivna  i  en  smord  ugnssäker  form 
och  häll  över  grädde .
Krydda  med  salt  och  peppar .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  ca  20  minuter.

SKÄR  kasslern  i  skivor  och  lägg  dem
ovanpå  gratängen .
GRATINERA  ytterligare  10  minuter .

FÖRVÄLL  sparrisen  enligt  anvisning  på  förpackningen .
Lägg  den  ovanpå  kasslern  och  riv  grovt  eller  hyvla
 över  parmesanosten .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !
 





måndag 26 oktober 2020

GROVA FRALLOR MED FRUKT OCH NÖTTER, 24 ST .








                                   
                                         HEJSAN  !


        DET HÄR RECEPTET HITTADE JAG PÅ  ICA S , 
        HEM OCH BAKA , MED EN GÅNG ,  SÅ HIMLA GOA !
        DET FÅR BLI TILL JULBAKET IGEN . 

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g torkade fikon
2 dl krossat linfrö
125 g torkade äppelringar
4 dl grovt rågmjöl
6 + 1 dl vatten
1 paket färsk jäst a' 50 g
2 tsk salt
200 g hasselnötskärnor
ca  11 dl  vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU :  SKÄR  bort  stjälkar  från  fikonen .
Skär  fikonen  och  äppelringarna  i halvor.
LÄGG  frukt,  linfrö  och  rågmjöl  i  en  degbunke .
Koka  upp  6  dl vatten  och  häll  ner  det i  degbunken 
och  rör  om .   LÅT  svalna  till  37  grader .
RÖR UT  jästen  med  1 dl  kallt  vatten .
Rör  ner  jästblandningen ,  salt och nötter .
Tillsätt  nästan  allt  vetemjöl  och  arbeta  degen  ca 5 min
i  maskin  eller  10 min   för  hand .
Låt  degen  jäsa  1 timme  under  bakduk .
ARBETA  ner  degen i  bunken  med  resten  av  mjölet .
Häll  lite  grovt  rågmjöl  på  arbetsbänken .
Stjälp  upp  degen  och  knåda  ihop  den .
Dela  degen  i  2  lika  stora  delar .
Rulla  ut  varje  del  till  en  längd  ca  40  cm  och 
skär  i  bitar .
Lägg dem  på  plåtar  med  bakplåtspapper.
Jäs  bullarna  under  bakduk ca  45  min.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.

GRÄDDA  bullarna  mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .
LÅT  dem  svalna  på  galler  under  bakduk .

              LYCKA  TILL !

söndag 25 oktober 2020

TACOPIROGER MED KRYDDIG FÄRS, 12 ST .




                                      HEJSAN !

SNABB-BAKADE  PIROGER ,  DÅ DEGEN BAKAS
MED BAKPULVER  OCH INTE BEHÖVER JÄSA .
TÄNK PÅ ATT INTE  ÖVERARBETA DEGEN 
FÖR DÅ BLIR DEN SEG .

HIMLA GOA ! MÅSTE JAG SÄGA , 
LITEN SOM STOR  GILLAR DET .

HÄR ÄR RECEPTET :
10  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
1  tsk salt
3  dl  mjölk
3  ägg
1 1/2  msk  olivolja

FYLLNING :
1/2  gul  lök
2  vitlöksklyftor
1  röd  chilifrukt
300  g  köttfärs
1  msk  olja
40  g  tacokryddor
1/2  burk  TACOSÅS
a' 225 g  eller  efter 
tycke  och  smak 
2  dl  riven  ost
PENSLING 
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
FYLLNING :
Skala  och  finhacka   lök  och  vitlök .
Kärna  ur  och  finhacka  chilin .
Stek  vitlök,  lök,  chili  och  färs i  en  stekpanna 
med  olja ,  tills  färsen  är  genomstekt .
Tillsätt   tacokryddor  och  TACO-sås .
SÄTT  ugnen  på  200  grader  .
BLANDA  mjöl  bakpulver  och  salt  i  en  skål .
Tillsätt  mjölk  ägg  och  olja  och  arbeta  ihop  
till  en  smidig  deg .
Överarbeta  inte  degen  för  då  blir  den  seg .
KAVLA  ut  degen  tunt  .
Tryck  ut  rundlar  som  är  ca  12  cm  i diameter.  (ta ett glas och mät )
FÖRDELA  fyllning  och  ost  på  rundlarna .
Pensla  kanten  med  uppvispat  ägg ,  som  fungerar som klister .
Vik  över kanten  och  nyp  ihop  till  en  pirog .
LÄGG över  på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
PENSLA  pirogerna  med  uppvispat  ägg .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  till  fin  färg,  ca  20  minuter .

LYCKA  TILL !

lördag 24 oktober 2020

MIN , HEMGJORDA MUSLI , 8 - 10 PORT .




                                   HEJSAN  !

Så  himla  go '  MUSLI .
Prova  att  göra  den .
Jag  har  den  till  frukost  och  man  står  sig  länge .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  havregryn ,  fiber eller vanliga 
1  dl  kokosflingor
1  dl  solrosfrön
1  dl  pumpakärnor
1  msk  malen  kanel
2  msk  flytande  Akacia  honung 

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG   i en  bunke , havregryn,  kokosflingor, 
solrosfrön och  pumpakärnor .
Blanda  ihop  det väl  .

TILLSÄTT  malen  kanel  och  honung .
Nu  får  DU  röra  runt , rör gärna  med  en  gaffel 
och platta  till  "klumparna" som är honung .

LÄGG  blandningen  i  en  liten  långpanna
med  bakplåtspapper .
SÄTT  ugnen  på  175  grader och  sätt  in  långpannan ,
och  låt stå  inne  i 15  min.

TA  ut  plåten  och  rör  runt ,  låt  svalna  något
innan  DU  häller  upp i  tät-sluten burk .

jag brukar ta 1/2 - 1  dl MUSLI
till  2  dl  TURKISK  YOGHURT 
+ skivad banan,  eller  bär .

HOPPAS DU  GILLAR DET !

LYCKA  TILL !




MIN MJUKA CHOKLADKAKA , 1 ST.





                                     HEJSAN !

Min  mjuka  goa  chokladkaka,  med  
starkt  kokt  eller  bryggt  kaffe .
Från  början  var  det  chokladkaka
men  en  dag  så  hällde jag  i  lite  kaffe
och  det  var  väldans  gott .
VARSÅGODA 

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
drygt  2 1/2  dl  strösocker
150  g  smör/ margarin
drygt  2 1/2  dl  vetemjöl ,  BERTE  QVARN
1 tsk  bakpulver
1 1/2  msk  vaniljsocker
1/2  dl  kakao
1  dl  starkt  kokt /eller  bryggt  kaffe
UGN ;  175  GRADER  CA  45  MIN.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Blanda  mjöl,  bakpulver, vaniljsocker,
kakao  och  rör  ner  i  äggsmeten .
SMÄLT  matfettet  tillsammans  med  kaffet
och  låt  blandningen koka  upp .
Häll  den  genast  i  smeten ,  rör  om  väl .
Häll  smeten  i  en  välsmord  och  bröad  form.
GRÄDDA  i  175  grader  ca  45  minuter .

Vill  DU  inte  ha  kaffesmaken  kan  DU
kan DU  ta vatten .

LYCKA TILL !


torsdag 22 oktober 2020

LJUS PEPPARKAKA .




                                       HEJSAN  !
   
Nästan  varje  år  vid  den  här  tiden,  bakar  jag
denna  ljusa  pepparkaka ,  precis  som  farmor  gjorde !
Den  är  inte  precis  som  julpepparkaka,  men....något
är det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
1 1/2  dl  strösocker
50  g  smör  eller margarin
1 1/4  dl  gräddfil 
eller  fil
3  dl  vetemjöl
1 1 /2  tsk  bakpulver
SMAKSÄTTNING :
1  1/2  tsk  stött  kardemumma
1  msk  kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  matfettet  och  låt  det  kallna .
Vispa  ägg  och  socker  poröst .
Blanda  ner  mjölet  väl  blandat  med  
bakpulver  och  kryddor .
HÄLL i  gräddfilen  eller  filmjölken 
och  det  avsvalnade  fettet .
Blanda  väl .
Häll  smeten  i  en  välsmord  och 
bröad  form .
GRÄDDA   i  175  grader i 30 - 35  minuter .

  LYCKA  TILL !                       

onsdag 21 oktober 2020

FRUKOSTBRÖD MED ÖRTER , 2 STORA BRÖD .




  

                                       HEJSAN  !
 
HÄRLIGT  HEMBAKAT  TILL  FRUKOSTEN OCH  HELA  DAGEN .!
FÄRSKA ÖRTER  MED  MYCKET AROM GER BRÖDET EN LJUVLIG SMAK .
ETT HÄRLIGT FRUKOSTBRÖD !  DEGEN RÄCKER TILL 2 STORA BRÖD .

HÄR ÄR RECEPTET :
1  dl  rågkross
1  dl  vetekross
1  dl  linfrö
1  dl  vetekli
10  dl  vatten
1  tärning  grönsaksbuljong
50  g  jäst
1  tsk  salt
1  tsk  honung
3  msk  olja
4 1/2  dl  rågsikt
3 - 4  dl  hackade  färska  krydd-örter
( t ex persilja + oregano, dragon  och 
/eller  basilika )
ca  12 1/2  dl vetemjöl
ägg eller mjölk  till pensling.


SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL lite kokande  vatten  över  kross,  frö  och  kli .
Tillsätt  buljongtärningen  och  rör  tills  den  är  upplöst .
Låt  blandningen  svalna  tills  den  är  fingervarm .
Rör  i  smulad  jäst, salt,  honung,  olja  och  rågsikt .
BLANDA  i  kryddörterna  och  tillsätt  ca  hälften  av  vetemjölet .
Rör  och  slå  degen  och  blanda  i  mer  vetemjöl  efter  hand, 
tills  den  får  en  mjuk  och  smidig  konsistens .
Låt  degen  jäsa  ca  1  timme . 
ARBETA  samman  degen  igen,  dela  den  mitt  av  och  forma
två  bröd  som  läggs  i  smorda  brödformar  eller  på  en  plåt
med  bakplåtspapper.
Pensla  bröden  med  mjölk  eller  uppvispat  ägg   och  grädda  dem 
40 - 45  minuter  på  ugnens  nedersta  fals .
LÅT  SVALNA  PÅ  GALLER .

DU kan byta ut hälften av kryddörterna  mot  1/2  riven  slanggurka ,
Du får ett härligt saftigt bröd .


LYCKA  TILL !