torsdag 29 juli 2021

PASTA - & RÄKSALLAD MED FIN LIMESMAK , 4 PORT .

  
                                HEJSAN  !

I lunchlådan , på BUFFE'N , framåt kvällskvisten -
en riktigt god sallad ska man kunna njuta av 
när som helst .

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g fullkornspasta
t ex skruvar
500 g räkor med skal
10 cm purjolök
2 tsk  smör & raps
200 g broccoli 
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15 %
1 lime
salt , peppar
2  msk  hackad  dill

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .
Skala  räkorna .
Skär purjolöken i slantar .
Hetta upp smör & raps i en stekpanna och låt purjon
fräsa ett par minuter .
Skär broccolin  i  mindre  buketter  och  förväll  i
lättsaltat  vatten  tills  den  mjuknar  ca  5  min .
Låt den rinna av ordentligt .
BLANDA  ner  grädde  och  broccoli  i  kastrullen 
med  purjolöken .
Pressa i limesaft  och  låt  allt  bli  varmt .
Smaka  av  med  salt och peppar .
VÄND  ner  räkor  och  dill .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !



                   


MAUDS, VINBÄRS- OCH RABARBER -KAKA .- till många .




                                     HEJSAN !

DETTA ÄR SNABBA  KAKAN  !  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  vinbär  (röda)
och  rabarber 
1 1/2  dl  socker
1  ägg
1  dl råsocker
1/2 dl  mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 dl  vispad grädde
+ kesella .

SÅ HÄR GÖR DU :
VARVA  vinbär och rabarber med  socker i en ugnsform .
Vispa  ihop  ägg,  råsocker,  mjölk  och  vaniljsocker .
Blanda ihop  vetemjöl, hackade nötter  med  bakpulver 
och rör ner i smeten .
RINGLA smeten över  bären och  grädda  ca  25 minuter ,
i  200 grader .   LÅT  kakan  svalna .

GARNERA  med  1 dl vispad grädde blandat  med 
1 dl kesella  och lägg på  vinbär .

LYCKA TILL  OCH  TREVLIG SOMMAR !




onsdag 28 juli 2021

NALLEKAKA , för många barn . - HÅKAN , 3 ÅR .

                                  HEJSAN !

När sonen i huset var 3 år ,  så sa han till mig;
" mamma, jag vill också fika med mina kompisar och mina nallar " !
Javisst ,  sa jag  då får du bjuda dina kompisar och att de tar med 
sina nallar och dockor .
De små gästerna kom med sina nallar och mamma !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg 
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk mald kardemumma
2  tsk  kanel
1 1/2 dl mjölk
100 g  margarin / smör

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och strösockervitt och pösigt .
Blanda samman mjölet med bakpulver 
och kryddor och rör ner det i äggsmeten .
Tillsätt  mjölken  och  det  smälta  smöret.
GRÄDDA  i smord och mjölad rund , veckad
sockerkaka -form , i 175 grader ca 30  minuter.

Sonen sa varsågoda och alla nallar fick också plats vid bordet ,
med sked och tallrik , till alla !
och vi mammor njöt av stunden med en kopp kaffe .
Det blev mycket skratt  och kul !

LYCKA TILL och  TREVLIG SOMMAR !



tisdag 27 juli 2021

FESTLIG BÅL , 4 GLAS .




                                        HEJSAN  !


SOMMAREN  firar  vi  med  en  festlig  bål  .

"CARIBIAN  BLUE ".
Blanda  8  dl  ananasjuice ,  2  msk  blå  curacao - extrakt
och  isbitar  gärna  i  en  mixer .
Häll  upp i  ca  4  glas  med  ny  is .
Dekorera  med  ananasbitar .

TREVLIG  SOMMAR !


MAUDS, KÖTTBULLAR I TOMATSÅS , 4 PORT.




                                           HEJSAN  !

DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT  KAN   NI  TRO !

HÄR ÄR RECEPTET :
400  g  blandfärs
1 /2  dl  ströbröd
1 1/2 dl  mjölk
2  ägg 
salt  , peppar
KOKNING :
1 1/2  tsk  salt
SÅS :
2  gula  finhackade  lökar
2  msk  olja
1  burk  krossade  tomater
3  msk  TOMATPURE' 
1  tsk  dragon
3  krm  salt
1  krm  svartpeppar
1/2 - 1  tsk  strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
FRÄS  löken  i  olja  i  en  kastrull  utan  att  den  tar  färg .
Tillsätt  tomaterna ,  med  spad , TOMATPURE' ,  tillsätt  salt, socker
och  kryddor .
Sjud  såsen  i  10  -  15  minuter .
LÅT  ströbrödet  svälla  ca  10  min i  mjölken .
Blanda  ner  färs , ägg,  salt  och  peppar .
Blanda  väl..
FORMA 10 - 12  avlånga  bullar .
Lägg  dem  på  ett  skärbräde.
KOKA  upp  vatten  och  salt .
Koka  hälften  av  bullarna  åt  gången ,
ca  10  minuter  eller tills  de  flyter  upp .
Ta  upp  bullarna  med  hålslev och  lägg 
dem  i  såsen .

Ha gärna broccolibuketter  till och  ris eller potatis .

TREVLIG SOMMAR !

MIN, KYCKLINGFILE' MED VALNÖTSRIS .




                                            HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !

Det hade jag inte riktigt räknat ut ?
Jag tog vad jag hade hemma  .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 Kyckling - FILE'ER 

MARINAD :
1 hackad gul lök
3 msk olja
2 msk  kinesisk soja
3 msk chilisås - på flaska
1 pressad  vitlöksklyfta

VALNÖTSRIS :
2  dl ris
4  dl hönsbuljong
2  msk hackade valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  marinaden , 
lägg  i  kyckling -FILE'ERNA
och  låt  dem  dra  i  ca  30  min .
STEK  FILE'ERNA i  ugnen  tillsammans  med
marinaden i  200  grader  i  ca  20  minuter .
KOKA  riset .
BLANDA ner  kyckling - marinaden  och
valnötterna  i  riset .

SERVERA ,  med de grönsaker NI gillar  .

TREVLIG  SOMMAR !

måndag 26 juli 2021

TORSK PÅ POTATISBÄDD , 4 PORT .




                                         HEJSAN  !

Detta  är  både  enkelt  och  jättegott !
Snabbt  går  det  också .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 - 10  potatisar
600 g  torsk -FILE'

KRYDDSMÖR
3 msk smör
1 dl persilja
1 tsk dragon

1 dl matlagningsgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA skivade potatisar i 7 - 8 min
och lägg i en smord form .
Salta och peppra  torsken lätt och 
lägg  ovanpå  potatisen .
BRED över  kryddsmöret .
Slå på  matlagningsgrädde och täck
med  folie .
GRÄDDA  i  200  grader  20 - 25 minuter .
Lägg 8 plommontomater i formen bredvid fisken 
och  koka   gärna några broccoli - buketter till .
mmm...himla gott !

KLART !  TREVLIG SOMMAR !