söndag 16 oktober 2022

RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN , 1 LIMPA =15 SKIVOR , ( Tre - fika -annorlunda kaffebröd)

 


                            HEJSAN  !


BAKAR MED HÖSTGLÖD !

Låt Rödbetor sätta färg på höstbaket och få ett

både saftigt och vitaminrikt bröd .

Ett annorlunda kaffebröd - Gott utan att vara sött !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 små rödbetor (150 g)

25 g jäst

3 dl vatten 

7 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl +

extra till formen 

2 tsk salt

2 tsk timjan

smör till formen


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKALA och riv rödbetorna .

2)  RÖR  ut jästen i kallt vatten .

Tillsätt  övriga ingredienser

och arbeta med träslev 5 minuter.

3) SMÖRJ och mjöla en avlång brödform 

(ca 1 1/2 liter) .

Häll i degen och låt jäsa 1 1/2 timme

under bakduk .

4)  SÄTT ugnen på 250 grader .

5)  SÄTT in brödet  längst ner i ugnen ,

sänk till 200 grader och grädda 1 timma .

6)  LÄT svalna något och stjälp sedan upp .


SERVERA gärna det nybakta brödet 

med krämig avokado .


LYCKA TILL !


MIN , BACONLINDADE KYCKLING I SVAMPSÅS , 4 port , (middag, lunchlåda ) . 35 min .

 


                             HEJSAN  !

mm...! himla gott !


BRYN kycklingen  med  bacon och låt den 

sedan puttra klart i den goda såsen .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklinglårfile'

1 msk dijonsenap

ca 20 blad färsk salvia/  (torkad i mindre mängd )

 - ca 8 små kvistar färsk rosmarin /( torkad i mindre mängd )

140 g bacon

100 g färska champinjoner

1 dl vitt vin/vatten

2 dl grädde

1 hönsbuljongtärning 

salt och peppar

GARNERING 

salvia och / eller rosmarin 

TILLBEHÖR 

3 dl jasminris 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  riset enligt anvisning på förpackningen  .

PENSLA  lårfile'erna med senap och fördela 

salviabladen över dem .

Lägg en liten kvist rosmarin på varje och vira 

en baconskiva runt om .

Stek dem gyllenbruna i en stekpanna .

ANSA  och skiva svampen och låt den steka 

med kycklingen någon minut .

TILLSÄTT vin, grädde och smulad buljongtärning .

Låt småputtra under lock, ca  20 minuter .

SMAKA av såsen med salt och peppar och garnera 

med salviablad och /eller rosmarin .

SERVERA  med jasminris och färgglada små - tomater .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



lördag 15 oktober 2022

FÄRSBIFF MED RÖDBETOR OCH SVAMP, 1 port, (lunch/middag ) . mm..!

 


                          HEJSAN  !


Det här var gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g rödbetor

50 g potatis

1 tsk olja

1 äpple

1/4 tsk senap

1 msk äppelvinäger

20 g sallad

50 g svamp

1/2 schalottenlök

1 tsk smör

salt , peppar

100 g ärter

125 g nötfärs


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  Rödbetorna i 60 minuter, skala  dem 

och skär dem i klyftor .

KOKTIDEN  kan förkortas om DU först skalar dem .  

KOKA potatis och dela dem .

VÄND potatisar och rödbetor i olja i en varm panna 

i 30 sekunder.

SKÄR äpplena i klyftor och vänd ner dem .

TILLSÄTT grov senap och vinäger och lägg upp 

blandningen på salladsblad .

STEK svamp med hackad lök i smör .

NÄR svampen är klar saltar och pepprar DU och 

stänger av plattan .

VÄND blandningen med tinade ärter .

FORMA,  salta och stek färsbiffarna i grillpanna i 

6 - 8 minuter på varje sida .

SERVERA den varma potatis- och rödbetssalladen

samt svamp och ärt-blandningen till färsbiffen .

Här blir DU ordentligt mätt !


TILL BIFFEN:

1/2 dl Turkisk yoghurt

1/2 vitlöksklyfta - pressad 

1 kläm på Akacia honung

BLANDA  ihop allt  och  lägg på biffen .                          

mm..!


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 14 oktober 2022

BÖNPURE' , - ETT GOTT ALTERNATIV TILL POTATISMOS , 4 PORT,

 


                                HEJSAN  !


FAST JAG HAR BÖN PUREN   TILL SMÖRGÅSPÅLÄGG

ISTÄLLET FÖR SMÖR  !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g stora vita bönor, 

blötlagda över natten

2 dl matlagningsgrädde

2 msk smör

salt och nymalen peppar 

riven muskotnöt efter smak

2 finhackade vårlökar  eller

motsvarande mängd 

purjo- eller gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HÄLL bort blötläggningsvattnet från bönorna

och häll över i en stor kastrull .

2)  TILLSÄTT  rikligt med kallt vatten, men salta inte

för då blir de sega .  Koka upp och låt småkoka på

svag värme i ca 1 timme eller tills bönorna är mjuka .

3)  LÅT  rinna av men spar kokvattnet .

4)  BLANDA  bönor, grädde och smör i kastrullen .

Vispa eller mixa till mos.

5)  SPÄD  med kokvattnet till önskad konsistens

och smaka av med salt, peppar och muskot .

6)  BLANDA  ner finhackad lök .

SERVERA .

*DU kan göra till 2 portioner så blir det inte så 

mycket att spara - håller ungefär 1 vecka *

VARSÅGODA ! 

LYCKA TILL !

torsdag 13 oktober 2022

MIN, GODA KYCKLINGWOK, 4 personer , (middag / lunchlåda)

 


                                   HEJSAN  ! 

mm...! 

LAGA LITE EXTRA !

En bit kall kyckling eller kalkon  blir stommen 

i en läcker lunchlåda  nästa dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kyckling  i  strimlor 

1 msk olivolja     

1 röd och 1 grön paprika i bitar 

2 rödlökar i båtar 

200 g förvälld broccoli

200 g förvälld blomkål

200 g haricots verts 

1 burk konserverade kikärter

2 msk soja

salt och peppar

2 msk hackad bladpersilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS   kycklingen i het olja i en wok några minuter .

2)  TILLSÄTT  paprika och rödlök .

Fräs under omrörning  tills paprika och lök börjar mjukna .

3)  TILLSÄTT resten av grönsakerna och stek under 

omrörning  tills kycklingen är klar .

4)  RÖR ner soja och smaka av med salt och peppar .

Strö lite persilja över .

SERVERA .

SMAKLIG MÅLTID .  LYCKA TILL !    


måndag 10 oktober 2022

GLASSDESSERT MED CHOKLADSÅS ELLER KOLASÅS 4 -6 PORT .

 


                                 HEJSAN !


I söndags  hade vi det här till dessert !

Jag brukar nästan alltid ha någon dessert lördag eller söndag .

Barnen blev så glada  förr om åren,  när det var något som 

skilde sig från vardagen !

Men ibland arbetade jag helg -  då fick det bli glasspinne från frysen !

Gamla vanor är inte lätt att rubba !


HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 liter glass

1 paket hallon , 200 g  eller       

2 bananer

1/2 påse små maränger 

CHOKLADSÅS :

3/4 dl vatten 

3/4 dl kakao

3/4 dl strösocker

KOLASÅS :

2 1/2 dl mellan - eller vispgrädde

1 dl farinsocker

1/2 dl ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) VISPA samman ingredienserna till chokladsåsen  och

låt den koka några minuter tills den är blank och 

lagom tjock .  Låt svalna .  Den tjocknar mer när den kallnar.

2)  VARNA glass , chokladsås, hallon eller skivade bananer

och maränger ...     LYCKA TILL !


KOLASÅSEN :

1)  VISPA  samman ingredienserna i en liten kastrull .

2)   KOKA  ca 10 minuter tills den är tjockflytande .

           LYCKA TILL !


ZUCCHINIPLÄTTAR , 4 portioner , (lunch) .

 


                              HEJSAN !


Det här är inte min favorit !

Men kanske Eran ?

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 zucchini

4 ägg 

2 dl västerbottenost 

2 dl mandelmjöl

1/2 tsk cayennepeppar

smör eller kokosfett / margarin

att steka i 

lite creme fraiche eller majonnäs

att klicka ovanpå 

ishavs - rom 

1 liten rödlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  zucchinin grovt  och  lägg  i  durkslag .

Salta och låt dra i några minuter och krama ur vätskan .

2)   VISPA  äggen .  Riv västerbottenost fint .

Blanda ner den rivna zucchinin, ägg, västerbottenost,

mandelmjöl och kryddor .

3)  HETTA upp smör och stek plättarna på bägge sidor

tills de fått färg .

4)   SERVERA med klickar av creme fraiche / majonnäs,

ishavs - rom och finhackad rödlök .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !