torsdag 7 december 2023

TIPS ! ÄGG - OCH SILLFRUKOST 1 PORT.

             


                    HEJSAN !


Om DU  börjar frukosten med 1 kokt ägg 

och 1 smörgås  + 1-2 sillbitar ,  kan DU stå 

Dig  bra  bra fram till lunch .

Om Du inte äter ägg på mackan  ,  

ta med Dig ägget  till arbetet ...!

mm...! 

TACK !


TONFISKRÖRA , SNABB - LUNCH , 1 PERSON .

 

                           HEJSAN  !


IBLAND  har jag inte tid att äta lunch ,

men behöver det för att orka vidare ,

då blir det en snabblunch , himla bra 

att ta till och dessutom gott !


SÅ HÄR GÖR DU :

ÖPPNA  en burk tonfisk i vatten och blanda med 

1 dl turkisk yoghurt  eller kräm fraiche,

1 msk curry, 1 dl tärnad gurka,  1/2  tärnat äpple

och 1/4 mild röd lök .

Salta och peppra .

Tonfisk , curry å äpple =  oslagbart !


HOPPAS DET SMAKAR !

GO ' JUL !


CHOKLADBISCOTTI MED APELSIN & NÖTTER , CA 30 ST .

 

     

                 HEJSAN  !


När  jag  bodde  hemma  hos  Farmor  då hade Farmor bakat 

dessa  jättegoda  skorpor  till   JULAFTON  !

Det  fanns   alltid  skorpor  hemma , men inte dessa Julskorpor.

 ****

Detta  är  en  skorpa  för  Dig  som  Älskar  choklad   !

Den  här  har  en  mustig  chokladsmak,  goda nötter  

och  en  touch  av apelsin .


HÄR ÄR RECEPTET  :

75  g  smör/ margarin ,  rumsvarmt 

1 dl strösocker

1 ägg

1 - 2 apelsiner ,  rivet skal 

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl hasselnötter ,  hackade

100 g mörk choklad ,  hackad


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT UGNEN  på 175 grader .

Rör smör och socker krämigt .

2)  TILLSÄTT ÄGGET  och  blanda .

Tillsätt rivet apelsinskal .

3)   BLANDA MJÖL,  bakpulver, vaniljsocker

och kakao i en bunke ,

Blanda ner hackade hasselnötter och hackad 

choklad .

Arbeta in det i smörblandningen .

4)   DELA DEGEN  i 3 delar och rulla varje 

del till en längd , ca 20 cm .

Lägg längderna  på plåt med bakplåtspapper .

Platta till dem något .

5)   GRÄDDA LÄNGDERNA ,  mitt i ugnen

i 20 minuter .

Ta ut dem och låt dem svalna något .

6)   SKÄR LÄNGDERNA,  med en vass kniv 

i diagonala bitar  ca 1 1/2- 2 cm  breda .

VAR FÖRSIKTIG  FÖR DE GÅR LÄTT SÖNDER  !

7)   VÄND  BITARNA  med snittytan uppåt 

på plåten .

Ställ in plåten i ugnen  och stäng av värmen .

Låt skorporna torka i eftervärmen  tills ugnen

blivit kall .


GOD JUL och LYCKA TILL !




onsdag 6 december 2023

VALNÖTSKAKOR , ca 30 ST. TILL LUCIA , JULAFTON å NYÅRSAFTON !

 


                      HEJSAN  !


DESSA  KAKOR  SERVERAS BARA  TILL HÖGTIDERNA .

Annars skulle jag få baka dem 1 gång i veckan fram till JUL .

Så  himla goda ! man kan inte sluta att äta dem !


HÄR  ÄR RECEPTET :

150 g rumsvarmt smör /margarin

1/2 dl Råsocker

 2 dl valnötter

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 dl potatismjöl

2 1/2  dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  smör och socker  poröst .

2)  GROVHACKA  några  av  valnötterna 

till  dekoreringen,  mal  eller  mixa  resten

och  blanda  ner  tillsammans  med  vanilj-

socker ,  potatismjöl  och  mjöl .

Arbeta  ihop  till  en  smidig  deg .

3)  RULLA  DEGEN  till  en 3  cm  tjock rulle.

Plasta  in  den  och  lägg  den  i  kylskåpet  i

minst  30  minuter .

4)   SÄTT  UGNEN  på  200  grader .

SKÄR  rullen  i 1 cm  tjocka  skivor  och  lägg

dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

Strö  lite  valnötshack  på  varje  kaka och  tryck

till  lätt  med  handen .

5)  GRÄDDA  kakorna  i  ca  15  minuter  tills 

de  är  ljust  gyllenbruna .


LYCKA TILL !

GOD  JUL !






måndag 4 december 2023

FRUKT - & MANDELKAKA MED SAFFRAN , CA 12 BITAR .

 


              HEJSAN  !


EN härligt gul kaka med mjuk frukt

och knaprig sötmandel .

En av favoriterna  på  Julbordet .

När kaffet serveras  bjuds ,-  en saftig  

kaka med juliga smaker .

En av ungdomarnas favoriter .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör  rumsvarmt

2 dl strösocker

4 ägg

7 1/2 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g  mjuka torkade fikon , grovhackade

100 g mjuka torkade aprikoser,  grovhackade

2 dl russin 

100 g sötmandel , grovhackad

1 g saffran  (2 paket)

1 1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Vispa smör/ margarin och strösocker pösigt .

Vispa ner äggen ett i taget .

2)  BLANDA ihop vetemjöl , bakpulver och 

vaniljsocker  med  aprikoser , fikon , russin

och mandel i en bunke .

3)  VISPA ut saffranet i mjölken .

Vänd ner mjölblandningen  omväxlande med

mjölken i det vispade ägget .

4)  FÖRDELA  smeten  i en väl smord och bröad

sockerkaksform , ca 2 liter .

Grädda kakan mitt i ugnen i55 - 60 minuter .

Känn med en provsticka om kakan är klar .

Låt kakan vila i formen i 10 minuter  innan

den stjälps upp ,  låt svalna .


TREVLIG ADVENT 

och

LYCKA TILL !


tisdag 28 november 2023

MIN SAFFRANSKLADDKAKA TILL .... ADVENT . CA 12 BITAR .

  


                    HEJSAN  !


Kladdkaka  smaksatt  med  saffran  sätter  guldkant  på  Julen !


HÄR ÄR RECEPTET :

 150 g smör

1/2 g saffran (1 paket)

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 - 2 kryddmått stötta kardemummakärnor


GARNERING :
florsocker

frysta  lingon 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Smält smöret i en kastrull .

Tillsätt saffran och rör om .

2) TILLSÄTT  resten av ingredienserna 

förutom  kardemumman  och  blanda  

ihop  allt  till  en  slät  smet .

3)  HÄLL  smeten i en  smord och bröad 

form,  ca 23 cm i diameter .

Strö över den stötta kardemumman .

4)  GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 

23 - 25 minuter .

Låt  den  svalna i formen .

5)   PUDRA florsocker över kakan innan

SERVERING och  garnera  den  med   frysta lingon . 


TREVLIG ADVENT !

LYCKA TILL !



fredag 24 november 2023

MINA mm... ! HIMLA GODA BOHUS - LUSSEKATTER .

 


 HEJSAN  !


KARDEMUMMA  är  en  fin  krydda  som  flitigt 

används i  kaffebrödet  på  västkusten .

Och  givetvis också  i  lussekatterna .

Dessutom  vill jag  gärna  ha  lussekatter 

till Första  Advent .


HÄR ÄR RECEPTET :

DET här behöver DU till 24  rejäla  lussekatter .

50 g jäst

100 g smör 

2 dl mjölk  +  2 dl vatten

1 1/2  dl strösocker + (saffran  stött med en sockerbit)

1 ägg

1 tsk stött kardemumma

1/2 tsk bakpulver

ca 16 - 17 dl vetemjöl

ca 1/2 dl korinter eller russin 

dela russinen och sätt den skurna 

sidan i bullen .

PENSLING :

1 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen  och  blanda  den  med  smöret

som smälts och tillsätt mjölk och vatten ,  håll 

temperaturen  på 37 grader för bra resultat .

Tag  i  socker,  ägg , kardemumma ,  bakpulver, å saffran ,

som blandas med till en början .

Börja med  15 dl vetemjöl , häll i mera efter hand ,  men försök att

 hålla degen  så lös som möjligt .

2)  JÄS degen väl övertäckt ca 30 - 40 minuter .

Knåda med ytterst lite extra mjöl , dela i 4 delar 

som delas i 6 bitar var .

3)  VARJE  bit till en drygt fingertjock längd  på

ca 20 cm .

Klipp upp ändarna 5 - 6 cm in , snurra ihop dem utåt 

och forma till lussekatter .

De här katterna håller fint ihop .

4  JÄS igen 30 minuter .

Pensla med ägg .

Stick i korinter och grädda katterna 8 - 10 min, i 225 grader.


ALL LYCKA  TILL !   GOD  - JUL !