lördag 16 augusti 2008

LAVENDELSKORPOR 40 ST.

Hej är strax tillbaka igen.



om Du har tillgång till Lavendel prova dessa goda skorpor.

annars kan Du köpa det på hälsokosten.

gillar Du inte Lavendel kan Du ta Kardemumma.

Nu tar vi receptet.

100 g smör

1 dl socker

2 ägg

1 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

3 msk lavendelblom

ugn :200 grader.



Så här gör Du :

Rör samman smör och socker .

Tillsätt äggen och arbeta in

dem i smörblandningen,

under kraftig vispning.

Blanda bakpulver , vetemjöl och lavendel

och arbeta in i degen.

Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 15 min.

Låt längderna svalna och skär sedan

i 2 centimeter breda bitar.

Torka skorporna i eftervärmen

med ugnsluckan lite på glänt.



Vackert blåprickiga sommarskorpor

o´underbart goda.

Prova !

måndag 4 augusti 2008

BANANGLASS.4 PORT.

Det här gjorde jag till mina barn när dom var små.
det uppskattades må Ni tro.

2 frysta bananer utan skal
2 dl frysta blåbär
3/4 dl outspädd apelsinjuice

Så här gör Du:
Mixa bitar av banan , blåbär och juice
till en slät massa.
Servera genast annars smälter "GLASSEN"

Gör ett försök .
Lycka till.

PLOMMONPAJ CA 8 -10 BITAR.

PAJDEG.:
1 dl vetemjöl
1dl vetegroddar
1/2 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten.
FYLLNING:
1 burk creme fraiche,2 dl
100 g riven mandelmassa
1 påse kärnfria katrinplommon 225 g
blötlagda över en natt.

Så här gör Du:
Blanda ihop pajdegen med fingrarna
och tryck ut den i en pajform med
löstagbar botten.
Nagga bottnen med en gaffel.
Blanda ihop creme fraiche och
mandelmassa och häll såsen i pajen.
Låt plommonen rinna av i en sil
och lägg dem sedan i formen i ett
snyggt mönster.
Grädda på första falsen i ugnen ,
200 grader 20-25 minuter.
Servera pajen varm, ljummen eller sval
tillsammans med vispad grädde som
smaksatts med råsocker.

åååå, så himla gott.
å´så starkt kaffe till. mmm.

GRÖNSAKSRÖRA MED SPAGETTI.

Detta är gott .
50 g fullkornsspagetti eller soja.
50 g röd paprika ca 1/2.
50 g grön paprika ca 1/2.
1-2 tomater eller
krossad på burk 75 g
100 g aubergine
1 liten gul lök 25 g
1klyfta vitlök 5 g
1 msk olivolja 15 g.
1 tsk oregano
1 dl vatten
örtsalt
1 msk riven ost ( 45+)10 g.

Så här gör Du:
Skala ,skölj och ansa grönsakerna,
skär dem i bitar.
Låt oljan bli varm,lägg i grönsakerna,
den skivade vitlöken, späd med vattnet,
krydda med örtsaltet, oreganon och låt
det koka tills allt är mjukt.
Koka under tiden fullkornsspagettin
enl. vad som står på förpackningen.
Strö över riven ost.

om Du vill ,en sallad till.
1 dl strimlad vitkål 40 g
1 tsk olja 5 g
1/4 dl citronsaft 25 g
Salladskryddor efter smak
1 Banan till efterrätt.

Ibland är det gott utan kött .
Prova detta.
mmm.

GRÖTBULLAR 70-80 ST.

Hej,
idag är det regn o´rusk
så då tänkte jag att vi skulle baka lite.

Dessa bullar brukar jag göra när det blir
över lite gröt.Men det går bra att göra utan
gröt.
Här är receptet:
1 liter vatten
4 dl vetekross
1/2 dl linfrö
1/2 tsk havssalt
1 dl russin (går bra utan)
50 g jäst
ca 1/2 l grahamsmjöl
Vetemjöl till utbakning

Så här gör Du:
Koka upp vattnet,tillsätt vetekross,
linfrö,russin och salt, koka 15 minuter.
Låt det svalna.
Rör ut jästen i lite ljummet vatten
och tillsätt gröten.( om Du inte har gröt ta 6-7 dl vetemjöl)
Arbeta in mjölet till en lagom fast deg.
Formas till släta bullar.
Lägg bullarna på klibeströdd plåt
att jäsa, pensla med filmjölk eller vanlig mjölk.
Gräddas i 275 graderca 15 min.

Du , Lycka till !

torsdag 31 juli 2008

CHOKLADKAKOR CA 12 BITAR.

Söta o´kladdiga .

1 paket- mix chokladkaka
50 g smör
100 g marshmallows
1 dubbel-dajm.

ugn:175 grader. tid:30 min.

Så här gör Du:
Klä en rektangulär form
20x25 cm med bakplåtspapper
Blanda mixen enl. anvisningarna
på förpackningen, tillsätt smält
smör för att få en saftigare kaka.
Blanda ner krossad dajm i smeten.
Häll smeten i formen och
grädda 30 minuter.
När 10 minuter återstår av
gräddningstiden , klipp marshmallowsen
mitt itu och stick ner i kakan .
Grädda klart.

Denna kaka hittade jag i en veckotidn.
och bakade den när jag kom hem.

som sagt,söta o´kladdiga, men ack så goda.

glöm inte våtservetter,o´vanliga .
lycka till!

onsdag 30 juli 2008

RÖTT POTATISMOS. 4PORT

Då tar vi väl rött mos också
när vi ändå är igång.

1 kg potatis
1/2 dl rödbetsspad
50 g smör
1/2 dl grädde
1 dl finhackad inlagd rödbeta
salt och nymalen svartpeppar.

Så här gör Du:
Skala och skiva potatisen .
Koka den mjuk.
Häll av vattnet.
Tillsätt rödbetsspad,smör
och grädde.
Mosa potatisen och blanda i
den finhackade rödbetan.
Smaka av med salt o´peppar.

Det här är nästan lika kul
som det blåa moset.
Lycka till.