söndag 30 augusti 2009

KÖTTFÄRSSÅS 1 PORT .

75 g mager köttfärs
1 msk finhackad lök
1/2 dl riven palsternacka
1 dl buljong tärning
1 tsk soja
Så här gör DU :
Fräs färs , lök och palsternacka
i en stekpanna .
Späd med buljong
Låt sjuda 7-8 min.
Krydda med soja och salt
och peppar om det behövs .
Servera till pasta , potatis eller ris .

SMAKLIG MÅLTID.

LAMMKOTLETT I KRYDDSÅS .2 PORT.

Så var det ju detta med lamm...
ja ..

2 lammkotletter 175 g
2 tsk flytande margarin
1/2 tsk salt
1/2 - 1 krm sv.peppar
SÅS :
1 1/2 dl buljong tex, consomme
eller av tärning
1/2 dl färska basilikablad
1 dl persiljeblad
2 msk creme fraiche

Så här gör DU :
Stek kotletterna i matfettet
i en stekpanna på medelstark
värme 2 -3 min /sida
Salta och peppra .
Lägg buljong , basilika och persilja
i en mixer och kör till en finfördelad
massa .
Häll den i en kastrull och
låt den koka upp .
Vispa i creme fraiche .
Servera kotletterna nystekta
med såsen ,kokt potatis och
sockerärter eller andra
kokta grönsaker .

SMAKLIG MÅLTID !

SKOGS - SMOOTHIE .

mmm, så gott.

4 dl havremjölk
2 dl blåbär , hallon
1/2 banan
1 dl äppeljuice

I denna dryck mixas allt samman.
Den kan göras på kvällen för att
vara klar för en tidig frukost .

Så himla gooott !

PASSIONSFRUKTGLASYR.

Gillar DU att göra morotskaka ?

Här har jag en underbar
glasyr att lägga på .

GLASYR :
250 g philadelphiaost
100 g smält smör
375 g florsocker
Saften och det rivna
skalet från en lime.
3 st passionsfrukter.

Så här gör DU :
Blanda alltsammans och
vispa med elvisp i 2 minuter.
Låt kakan svalna och bred på glasyren .
LYCKA TILL !

SVAMPPASTEJ.

Denna måste DU prova .Enkel att göra .

1/2 kg leverpastej gärna grov
200 g blandsvamp
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
3-4 msk portvin eller sherry
färsk timjan.

Så här gör DU :
Hacka lök och vitlök .
Skär svampen i bitar .
Stek blandningen i en
stekpanna med lite smör .
Tillsätt färsk timjan och
låt svalna .
Rör ut leverpastejen med
grädde, lite åt gången .
Blanda i portvin eller sherry
och tillsätt den avsvalnade
svampröran till sist .
Fyll en pate -form med lock
med pastejen .
Nu är det klart !

LÄTTLAGAD PATE´ 6 PORT.

Denna är käck å´så himla go´.

400 g köttfärs
1 gul lök
300 g bredbar leverpastej
1 1/2 tsk salt
2 krm sv. peppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 dl hackad persilja
1 burk oliver 150 g
fett till formen

gör som DU vill med oliverna ,
om DU vill ha de med eller inte.

Så här gör DU :
Skala och finhacka löken .
Mosa leverpastejen .
Blanda alla ingredienser i en skål .
Häll smeten i en smord ugnssäker form .
ca (1 liter).
Stick i en ugnstermometer så spetsen
hamnar mitt i paten .
GRÄDDA i ugn 200 grader ca 1 - 1 1/4 tim .
eller till 70 grader ,på termometern .
Servera direkt ur formen med
cumberlandsås (färdigköpt)
syltad lök , sallad och bröd .

SMAKLIG MÅLTID .

lördag 29 augusti 2009

LINGONBRÖD 1 RUNT BRÖD .

Lingon färgar skogen röd
varför inte passa på att plocka...

DAG 1 :
2 dl ljummet vatten
1 dl havregryn
1/2 dl kruskakli
eller
havrekli
1/2 dl linfrö
2 dl lingon
1 msk salt
1 msk socker

DAG 2 :
1/2 l ljummet vatten
1 paket torrjäst och
9 dl vetemjöl

(varmare vatten än ljummet )
läs på baksidan av torrjästen.

Så här gör DU :
Rör samman alla ingredienserna
under DAG 1 .
Låt stå under natten .

Blanda i vatten och jäst
enligt dag 2 och rör i vetemjöl
tills degen släpper från bunken .
Låt degen jäsa 30 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord
och forma den till ETT runt bröd.
Lägg brödet på bakpappersklädd plåt
med en ren bakduk över ,och
låt jäsa vidare i 50 minuter .

Värm ugnen till 200 grader .
GRÄDDA i 40 - 50 minuter .

det går utmärkt att dubbla receptet .

LYCKA TILL !