onsdag 7 oktober 2009

PANNACOTTA MED BÄR. 4 PORT.

Nu tar VI en dessert.
mmm,så god.

2 dl vispgrädde
2 dl mellanmjölk
2 tsk gelantinpulver
+ 2 msk vatten
1-2 tsk rivet apelsin-
skal
2 msk strösötnings-
medel
150 g jordgubbar
ev citronmeliss

Så här gör DU:
Koka grädde och
mjölk 2-3 minuter.
Blanda gelantinpulver
och vatten och låt det
stå och svälla ca 5 min.
Blanda ner gelantinet i
gräddmjölken och rör tills
gelantinet har smält.
Tillsätt apelsinskal och
sötningsmedel i gräddmjölken.
Häll upp i 4 små glas.
Låt svalna och ställ sedan
glasen i kylskåp att stelna
minst 1 timma.
Tina frysta jordgubbar.
Spara 4 st till garnering.
Mixa resten till en sås.
Skeda upp jordgubbssåsen
i glasen.
Garnera med de sparade
jordgubbarna och gärna
med citronmelissblad.

LYXIGT GOTT.
LYCKA TILL!

QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT.

2 dl quinoa
4 dl vatten
1/2 krm salt
500 g frysta räkor
med skal
1 mango i klyftor
1 avocado i tärningar
1 tärnad röd paprika
2 strimlade salladslökar
1/2 skalad och urkärnad
gurka i halvmånar
1 kruka färsk koriander
2 msk färskpressad limesaft
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar

Så här gör DU:
Skölj quinoa noga i vatten.
Koka upp quinoa med nytt vatten
i en kastrull och tillsätt
1/2 krm salt.
Koka under lock ca 15 min. tills
vattnet kokat bort.
Låt svalna.
Skala räkorna och blanda med quinoa,
de skurna frukterna och grönsakerna.
Hacka koriander och blanda i.
Häll på limesaften och salta o´peppra
sedan efter smak.

Jättegott.
SMAKLIG MÅLTID!

tisdag 6 oktober 2009

GRYTA MED BACON. 4 PORT.

Ååå...mmm,gott o´enkelt.

3 dl makaroner
1 pkt bacon
1 påse salladsgrönsaker
(500g)
salt o´peppar.
1 knippa bladpersilja


Så här gör DU:
Koka makaronerna enl. anv. på paketet.
Stek baconet riktigt knaprigt
och lägg det på hushållspapper
att rinna av.
Häll av vattnet från makaronrna.
Tillsätt 1 msk av baconfettet
och lägg i de djupfrysta grönsakerna.
Låt grytan stå på värmen ett par min.
Krydda med salt o´peppar.
Lägg i bacon och den finhackade persiljan.

Istället för baconfett kan DU ta smör.

SMAKLIG MÅLTID!

söndag 4 oktober 2009

LINGONBRÖD MED HASSELNÖTTER OCH SOLROSKÄRNOR. 2 ST .

Gott o´nyttigt bröd
o´kul att göra.

UGN:175 GRADER.

7 dl fil
1 dl vetekross
200 g hasselnötter
5 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
300 g lingon
eller röda vinbär
1 1/2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap

Så här gör DU:
Sätt på ugnen.
Ta fram 2 avlånga bakformar,
täck med bakplåtspapper
(smöra lite lätt på undersidan pappret)
(så ligger pappret still i formen)
Blanda alla ingredienserna
noga till en smet.
Fördela smeten i formarna.
Och baka mitt i ugnen
ca 1 TIMMA.
Ev.lite till.
Ta upp brödet ur formarna o´ta
bort bakplåtspappret.
Knacka på brödets baksida
låter det ihåligt är brödet klart.

Detta var jättegott bröd.
Smaka själv.

LYCKA TILL.

MIN GODA LINSSOPPA 4 PORT.

Denna är inte dum,soppan håller
i flera dagar.
Den blir godare för varje dag
DU har den i kylen.
Bara att ta fram o´värma.

2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri
1 burk krossade tomater
10-12 dl vatten
2 dl röda linser
2 buljongtärningar
(1 grönsaks+1 köttbuljong)
1/2 tsk oregano
salt o´peppar
1 knippa bladpersilja.
Koka i 20 minuter.

Så här gör DU;
Skala och dela morötter,lök,
vitlök,o´rotselleri.
Lägg ner det i en kastrull.
Häll på krossade tomater,vatten
och buljongtärningarna.
Låt det koka i 10 min (med bra bubblor)
Tillsätt linserna och låt dem
koka med resterande 10 minuter.
Smaksätt med oregano,salt o´peppar.
Klipp bladpersilja över,när DU serverar.

SMAKLIG MÅLTID!

lördag 3 oktober 2009

MUSSELSOPPA 4 PORT.

Visst är det väl tråkigt att
äta burkmat.
Men ibland kan det vara bra
att ha en burk hemma när det
ska gå undan och DU är vrålhungrig.
Man får "snygga till"den.

1 burk konc.champinjonsoppa
1 burk konc.tomatsoppa
mjölk till spädning
ev majsstärkelse(majsena)
2 burkar musslor med spad.(300g)
klippt gräslök.

Så här gör DU:
Blanda de båda sopporna i en kastrull
och späd enl.anvisn.på burkarna med
musselspad och mjölk.
Red ev.av med majsstärkelse
till en lite krämigare konsistens.
Lägg i och värm musslorna.
Klipp gräslök över soppan
och servera.
KLART!

Ät gärna en hård macka till
med ost.
Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

MAUDS CITRONSÅS.

mmm... till LAX,KUMMEL,TORSK.

1 burk creme fraiche
1 tärning fiskbuljong
skalet av 1 citron-rivet
2 kläm på citronen

Så här gör DU;
Ta fram en kastrull.
Häll i creme fraichen.
Lägg i 1 fiskbuljongtärning.
Skalet av den rivna citronen
och 2 kläm på citronen.
Rör om och låt allt koka upp.
KLART.

LYCKA TILL
OCH SMAKLIG MÅLTID!