fredag 4 december 2009

KARDEMUMMA O´SAFFRAN.

Gillar DU KARDEMUMMA
eller SAFFRAN i lussebullarna.
Jag gillar inte SAFFRAN
sådär väldigt,så jag tar både
SAFFRAN och KARDEMUMMA I
samma deg.

SAFFRAN för den gula färgens skull
och KARDEMUMMA för smakens skull.
Så himla goda blir LUSSEBULLARNA.

Prova DU också.
LYCKA TILL!

(Smaken på SAFFRAN känns inte alls.)

KORINTKAKA MED KONJAK. CA 20 BITAR

Detta är för mig en riktig
JUL-KAKA.
Den hör alltid till
JUL-DOPPET.

2 1/2 dl korinter
3/4 dl konjak
200 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
UGN:150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
Låt korinerna svälla i konjak,
gärna över natten.
Låt dem rinna av väl på
handduk eller hushållspapper.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget
under vispning.
Blanda korinter och mjöl.
Vänd ner detta i smeten.
Häll smeten i en smord
och bröad form ca 1 1/2 liter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
70-80 minuter.
Kakan ska vara torr inuti.

NJUT av denna goda JUL-KAKA.
LYCKA TILL!

MANDELKAKA MED NÖTTOSCA . 14-16 BITAR.

Hej igen alla Kära Vänner
jag har haft ett dödsfall
i familjen så det har inte
blivit tid och ork för
inlägg av recept.

Men, vi kan väl börja
lite....

BOTTEN:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1 litet ägg
FYLLNING:
200 g mandel
75 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
TOSCASMET:
100 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
50 g cashewnötter
100 g hasselnötter
50 g valnötter
8-10 röda cocktailbär

SÅ HÄR GÖR DU:
Arbeta ihop mjöl,socker,
bakpulver,smör och ägg
till en deg.
Låt den vila svalt ca 30 min.
Tryck ut degen i en form med
löstagbar kant,ca 24 cm i diam.
Skålla ,skala och mal mandeln.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt mandel och ägg ett
i taget.
Blanda väl mellan varje.
Häll fyllningen i formen.
GRÄDDA: nederst i ugnen 25-30 min.
Smält smör med socker och sirap.
Tillsätt mjöl och nötter.
Bred ut toscasmeten på kakan.
Lägg på cocktailbär.
GRÄDDA:mitt i ugnen ca 20 min.

Denna kaka är så himla god,
men man får ta små bitar
för den är ju ganska fet.

Jag brukar göra den till JUL.

onsdag 18 november 2009

MARSHMALLOWSPETT 4 STYCKEN.

Det här är kul att göra
tillsammans med BARNEN .
PROVA SJÄLV.

4 spett
12 marshmallows
200 g mörk choklad
3 msk neutral olja
strössel.

Så här gör DU:
Trä upp 3 marshmallows
på varje spett.
Smält chokladen över
vattenbad.
Rör ner oljan och rör
till en slät kräm.
Doppa eller ringla chokladen
över spetten.
Strö på strössel.
Lägg spetten på bakpappers-
klätt fat och ställ in i kylen
tills de har stelnat.

Kanske till FREDAGSMYS.
Det blir lite kladdigt
men man får gardera sig
med varsin handduk i knät.

Ha det så trevligt.

LÖVBIFF MED KAPRIS. 4 PERS.

Här kommer något snabbt
och lättlagat.
Det kan behövas ibland.

600 g lövbiff
2 msk grädde
4 dl kalvbuljong
1 liten burk kapris
1 citron

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela lövbiffarna i ganska
stora bitar.
Fräs i en panna och lägg
över i en ugnsform.
Häll på grädde,buljong
och kapris och sätt in i
ugnen 7-8 minuter.
Pressa över lite citron.
SERVERA köttet med grädd-
skyn,grönsaker, sallad och
potatis.

Nu är det klart!
SMAKLIG MÅLTID.

lördag 14 november 2009

CITRONSTÄNGER MED KOKOS 30-36 ST.

Möra kakor med frisk
smak av citron o´lime.

MÖRDEG:
3 1/4 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smör
1 äggula
garnering:
ca 1/2 dl citron eller
citrusmarmelad.
ca 2 msk kokos.
UGN 225 GRADER.

Så här gör DU:
Hacka samman ingredienserna
till mördegen,använd gärna
matberedare.
Låt vila svalt ca 1 timme.

Kavla ut degen till en
rektangel på ett bakplåts-
papper.
Placera i en liten långpanna.
ca 25x35cm.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 7 min.
Bred på marmeladen medan kakan
är varm,strö på kokos.
Låt svalna.Skär i längder,ca 8x3cm.

mmm,så goda!
LYCKA TILL!

ÄPPLEKAKAN MED DET LILLA EXTRA.4-6 PERS.

jaa, hej allesammans
nu är jag med, nästan...

Denna måste DU smaka
den är så ljuvligt god.

MÖRDEG:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
KARAMELL:
50 g smör
1 1/4 dl strösocker
5-6 äpplen
ev 3 msk calvados
TILLBEHÖR:
Vispad grädde
UGN:225 grader.

Så här gör DU:
MÖRDEG:
Blanda ingredienserna i en
matberedare eller direkt
på bakbordet.
Lägg degen kallt ca 30 min.
KARAMELL:
Smält smöret i en stekpanna
och strö över sockret så
att det karameeras.
Häll karamellen i en pajform
med ca 24 cm i diameter.
Se till att hela botten
blir täckt.Låt svalna.

Skala och kärna uräpplena.
Skär dem i skivor.
Låt dem ev dra i calvados
i ca 1 timme.
Täck pajbotten med äppleskivorna.
Lägg dem så tätt som möjligt.

Kavla ut mördegen och lägg den
som ett lock över äpplena.
Tryck till kanterna runtom.
Klipp små jack i degen så
att ångan kan komma ut.
GRÄDDA mitt i ugnenca 35 min
Låt kakan stå en stund .
Stjälp upp den på ett
serveringsfat.

Hoppas att NI får en trevlig kaffestund.
LYCKA TILL.