GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET,
ÖNSKAR JAG ER ALLA.
Kolla här, vad jag fick lära mig
att göra och äta.
Jag var hemma hos en kompis och fick detta till livs!
3 dl vatten
25 g jäst
1 msk olja
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
200 g dinkelmjöl
350 g vetemjöl
Så här gör DU:
Rör ut jästen i ljummet vatten.
Tillsätt olja,socker,salt,o ägg.
Du kan spara lite av ägget till pensling.
Tillsätt dinkelmjöl och vetemjöl lite i taget
tills DU kan knåda degen.
Knåda degen med 200TAG och låt den sedan jäsa i 40 min.
Rulla degen till en korv och dela den i 12 bitar.
Rulla varje del till en liten korv och gör en ring
så blir det en rund bagels.KUL VA'.
Nu ska brödet jäsa på plåt i 15 min.
Koka upp en större gryta med vatten
och koka 2 ringar åt gången i 1 minut.
Lägg tillbaka dem på plåten igen och pensla med
resterande ägg.
Baka i 200 graders ugn i 20-25 minuter.
Så roligt att göra något annat, än det vanliga.
Jag fick, ägg,tomat,riven morot,o riven gurka
med machesallad på och till min bagel.
jättegott,vi åt det till lunch.
Prova DU också !
tisdag 4 januari 2011
tisdag 21 december 2010
SOCKER---BAGARENS FAVORITER. 60 ST.
En sockerbagare här bor i staden
han bakar kakor mest hela dagen....
Ja, så går ju visan
nu tar vi receptet.
250 g smör el.margarin
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
250 g hasselnötskärnor
Så här gör DU:
Rör matfett och socker
vitt och poröst.Rör i vaniljsockret
han bakar kakor mest hela dagen....
Ja, så går ju visan
nu tar vi receptet.
250 g smör el.margarin
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
250 g hasselnötskärnor
Så här gör DU:
Rör matfett och socker
vitt och poröst.Rör i vaniljsockret
SKINKGRATÄNG 4 PORT.
Ibland kan jag tycka att det kan vara
gott att göra något med jul-skinkan.
Som det här kanske?
3-4 palsternackor
200 g jul-skinka
i strimlor
1 burk champinjoner
i skivor ca 200g
smör
1/2 tsk salt
lite timjan
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
1 dl riven ost
Sätt UGNEN på 225 grader.
Skala palsternackorna och
skär dem i skivor.
Koka dem i saltat vatten
ca 5 min.knappt mjuka.
Fördela palsternacksskivorna
i en smord ugnssäker form.
Lägg skinkstrimlorna över.
Fräs champinjonerna i smör
i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lägg svampen i formen.
Vispa grädden.
Tillsätt tomatpuren.
Täck alltsammans i formen
med tomatgrädden.
Strö över osten.
GRATINERA i ugnen ca 10 min.
SERVERA,med RÅSTEKT POTATIS
och gröna bönor el.ärtor.
SMAKLIG MÅLTID!
gott att göra något med jul-skinkan.
Som det här kanske?
3-4 palsternackor
200 g jul-skinka
i strimlor
1 burk champinjoner
i skivor ca 200g
smör
1/2 tsk salt
lite timjan
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
1 dl riven ost
Sätt UGNEN på 225 grader.
Skala palsternackorna och
skär dem i skivor.
Koka dem i saltat vatten
ca 5 min.knappt mjuka.
Fördela palsternacksskivorna
i en smord ugnssäker form.
Lägg skinkstrimlorna över.
Fräs champinjonerna i smör
i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lägg svampen i formen.
Vispa grädden.
Tillsätt tomatpuren.
Täck alltsammans i formen
med tomatgrädden.
Strö över osten.
GRATINERA i ugnen ca 10 min.
SERVERA,med RÅSTEKT POTATIS
och gröna bönor el.ärtor.
SMAKLIG MÅLTID!
IS-CHOKLAD . 70 ST.
Detta är det godaste jag vet
mmm.. det går inte att sluta
äta i tid!!
1,5 dl hasselnötter
1,5 dl russin
100 g kokosfett
200 g blockchoklad
(jag tar alltid 100g mörk choklad
och 100 g ljus choklad)
Så här gör DU:
Fördela nötter och russin
i små folieformar.
Smält kokosfett och
blockchoklad i vattenbad
och häll blandningen i
formarna.
Låt IS-CHOKLADEN stelna
i kylskåp.
jag tycker den blandningen
med 100/100 av chokladen är njutbarast.
Hoppas att DU tycker det samma.
LYCKA TILL!
mmm.. det går inte att sluta
äta i tid!!
1,5 dl hasselnötter
1,5 dl russin
100 g kokosfett
200 g blockchoklad
(jag tar alltid 100g mörk choklad
och 100 g ljus choklad)
Så här gör DU:
Fördela nötter och russin
i små folieformar.
Smält kokosfett och
blockchoklad i vattenbad
och häll blandningen i
formarna.
Låt IS-CHOKLADEN stelna
i kylskåp.
jag tycker den blandningen
med 100/100 av chokladen är njutbarast.
Hoppas att DU tycker det samma.
LYCKA TILL!
GRÖNA RUTOR . CA 80 ST.
Åååå, gillar DU MARMELAD?
Så himla gott!
1 liter vatten
25 g agar-agar(finns på APOTEK)
1 kg socker
3 dl SURT eller LÄTTSOCKRAT
Äpplemos
1,5-2 tsk vinsyra
Päronlikör eller
Päronessens
Så här gör DU:
Lägg agar-agar i blöt i
vattnet och låt det ligga
två dygn.
Värm upp vätskan och rör om
tills gelantinämnet är helt
löst.
Sila blandningen.
Tillsätt sockret och koka
ca 40 minuter.
Rör under tiden så det inte
bränner vid.
Häll upp lagen att kallna.
Rör ner äpplemos,vinsyra
och likör eller essens.
Smaka av.
Häll upp massan i en
fyrkantig form eller
liten långpanna och
låt den stelna.
Stjälp upp på sockrat
papper och strö socker
ovanpå.
Skär marmeladen i bitar
och låt dem stå framme
några dagar så ytan torkar.
Lägg dem sedan i den finaste
glasskål DU har.
BJUD!
LYCKA TILL!
Så himla gott!
1 liter vatten
25 g agar-agar(finns på APOTEK)
1 kg socker
3 dl SURT eller LÄTTSOCKRAT
Äpplemos
1,5-2 tsk vinsyra
Päronlikör eller
Päronessens
Så här gör DU:
Lägg agar-agar i blöt i
vattnet och låt det ligga
två dygn.
Värm upp vätskan och rör om
tills gelantinämnet är helt
löst.
Sila blandningen.
Tillsätt sockret och koka
ca 40 minuter.
Rör under tiden så det inte
bränner vid.
Häll upp lagen att kallna.
Rör ner äpplemos,vinsyra
och likör eller essens.
Smaka av.
Häll upp massan i en
fyrkantig form eller
liten långpanna och
låt den stelna.
Stjälp upp på sockrat
papper och strö socker
ovanpå.
Skär marmeladen i bitar
och låt dem stå framme
några dagar så ytan torkar.
Lägg dem sedan i den finaste
glasskål DU har.
BJUD!
LYCKA TILL!
MOR ANNAS KONFEKT. CA 30 ST.
Återigen ett gammaldags recept
som min farmor gjorde.
1 liten burk ananas
i skivor ca 340 g
1,5 dl lag från ananasen.
2,5 dl socker
150 g blockchoklad
30 g kokosfett
Så här gör DU:
Häll av spadet från ananasen
och mät upp ca 1,5 dl.
Skär ananasen i bitar.
Blanda lag och socker och
koka ananasbitarna i lagen
tills de blir blanka och
klara.
Lägg upp dem på en skärbräda
och låt dem torka,
gärna till nästa dag.
Smält blockchokladen och
kokosfettet i vattenbad.
Doppa ananasbitarna i
chokladen och ställ dem
på aluminiumfolie att stelna.
Förvara dem på torr plats.
Jag tyckte att de var jättegoda
när jag var liten tös.
Och de håller måttet än.
LYCKA TILL, MED PYSSLANDET!
som min farmor gjorde.
1 liten burk ananas
i skivor ca 340 g
1,5 dl lag från ananasen.
2,5 dl socker
150 g blockchoklad
30 g kokosfett
Så här gör DU:
Häll av spadet från ananasen
och mät upp ca 1,5 dl.
Skär ananasen i bitar.
Blanda lag och socker och
koka ananasbitarna i lagen
tills de blir blanka och
klara.
Lägg upp dem på en skärbräda
och låt dem torka,
gärna till nästa dag.
Smält blockchokladen och
kokosfettet i vattenbad.
Doppa ananasbitarna i
chokladen och ställ dem
på aluminiumfolie att stelna.
Förvara dem på torr plats.
Jag tyckte att de var jättegoda
när jag var liten tös.
Och de håller måttet än.
LYCKA TILL, MED PYSSLANDET!
fredag 17 december 2010
GROVA FRALLOR MED FRUKT OCH NÖTTER. 24 ST.
Du kan bara tro,att dessa är goda.
De är helt SUVERÄNT GODA.mmmmm..
Riktiga JUL-FRALLOR.
500 g torkade fikon
125 g torkade äppleringar
2 dl krossat linfrö
4 dl grovt rågmjöl
6+1dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
200 g hasselnötter
ca 11 dl vetemjöl
Så här gör DU:
Skär bort ev. stjälkar från fikonen.
Skär fikonen och äppleringarna
i halvor.
Lägg frukt,linfrö och rågmjöl
i en degbunke.
Koka upp 6 dl vatten och häll
ner det i degbunken och rör om.
Låt svalna till 37 grader.
Rör ut jästen med 1 dl KALLT VATTEN.
Rör ner jästblandningen,salt och nötter.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och
arbeta degen ca 5 min.i maskin
eller 10 min.för hand.
Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.
Arbeta ner degen i bunken med resten
av mjölet.
Häll lite grovtrågmjöl på arbetsbänken.
Stjälp upp degen och knåda ihop den.
Dela degen i 2 lika stora delar.
Rulla ut varje del till en längd
ca 40 cm och skär i bitar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs bullarna under bakduk ca 45 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 12-15 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
mmmm...
LYCKA TILL!
De är helt SUVERÄNT GODA.mmmmm..
Riktiga JUL-FRALLOR.
500 g torkade fikon
125 g torkade äppleringar
2 dl krossat linfrö
4 dl grovt rågmjöl
6+1dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
200 g hasselnötter
ca 11 dl vetemjöl
Så här gör DU:
Skär bort ev. stjälkar från fikonen.
Skär fikonen och äppleringarna
i halvor.
Lägg frukt,linfrö och rågmjöl
i en degbunke.
Koka upp 6 dl vatten och häll
ner det i degbunken och rör om.
Låt svalna till 37 grader.
Rör ut jästen med 1 dl KALLT VATTEN.
Rör ner jästblandningen,salt och nötter.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och
arbeta degen ca 5 min.i maskin
eller 10 min.för hand.
Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.
Arbeta ner degen i bunken med resten
av mjölet.
Häll lite grovtrågmjöl på arbetsbänken.
Stjälp upp degen och knåda ihop den.
Dela degen i 2 lika stora delar.
Rulla ut varje del till en längd
ca 40 cm och skär i bitar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs bullarna under bakduk ca 45 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 12-15 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
mmmm...
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)