Alla ingredienser ska vara
RUMSTEMPERERADE-
det är hemligheten med att
lyckas med majonnäs.
DU kan också blanda Saffran
i färdigköpt majonnäs,
ca 2 1/2 dl majonnäs till 0.5 g saffran.
1 ägg
salt och peppar
1 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
0,5 g saffran
2 dl olja
Så här gör DU:
Knäck ägget i en rundbottnad skål,
lägg gärna en fuktig disktrasa
under så står skålen stadigare.
Tillsätt salt och peppar,senap,
vinäger och saffran.
Tillsätt oljan,i början droppvis,
under flitigt vispande.
Smaka av med ev. mer salt och peppar.
SMAKLIG SPIS!
Ha en trevlig kväll!
torsdag 11 augusti 2011
SÅSER TILL RÄKOR .
mmmm...Denna är supergod.PROVA.
Denna sås vinner på att stå och
dra ett par timmar i kylskåpet
så smaken får mogna fram.
GRÖNMÖGELOSTSÅS:
1 dl majonnäs
2 dl matlagnings-yoghurt
2 msk hackad gräslök
50 g grönmögelost
Så här gör DU:
Blanda majonnäs,matlagnings-yoghurt
och gräslök i en skål.
Smula ner grönmögelosten i
majonnäsröran.
Ställ i kylen ett par timmar före
servering.
KLART!
Då tar vi:
VITLÖKSBAGUETTER.
Nybakade och med mild vitlökssmak mmmm...
8 st.
50 g jäst
1 msk salt
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
13 dl vetemjöl
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av vattnet
och tillsätt sedan resten.
Tillsätt olivoljan och
pressa i vitlöken.
Arbeta in det mesta av mjölet
i degen.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord
och dela den i 8 delar.
Forma längder och låt dem jäsa
ytterligare 20 minuter.
GRÄDDA:
ca 20 minuter.
TIPS:
Något att kunna tvätta händerna i
är inte så dumt om DU sitter ute
och äter räkor.
Vi gjorde iordning ett litet "tvättställ"
med friskt vatten och några citronskivor i.
TREVLIG KVÄLL!
och
ALL LYCKA TILL!
Denna sås vinner på att stå och
dra ett par timmar i kylskåpet
så smaken får mogna fram.
GRÖNMÖGELOSTSÅS:
1 dl majonnäs
2 dl matlagnings-yoghurt
2 msk hackad gräslök
50 g grönmögelost
Så här gör DU:
Blanda majonnäs,matlagnings-yoghurt
och gräslök i en skål.
Smula ner grönmögelosten i
majonnäsröran.
Ställ i kylen ett par timmar före
servering.
KLART!
Då tar vi:
VITLÖKSBAGUETTER.
Nybakade och med mild vitlökssmak mmmm...
8 st.
50 g jäst
1 msk salt
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
13 dl vetemjöl
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av vattnet
och tillsätt sedan resten.
Tillsätt olivoljan och
pressa i vitlöken.
Arbeta in det mesta av mjölet
i degen.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord
och dela den i 8 delar.
Forma längder och låt dem jäsa
ytterligare 20 minuter.
GRÄDDA:
ca 20 minuter.
TIPS:
Något att kunna tvätta händerna i
är inte så dumt om DU sitter ute
och äter räkor.
Vi gjorde iordning ett litet "tvättställ"
med friskt vatten och några citronskivor i.
TREVLIG KVÄLL!
och
ALL LYCKA TILL!
onsdag 10 augusti 2011
RÄKOR.
Festa på ett kilo Räkor.
Festligt och gott att bjuda på
med några goda såser och nybakade
vitlöksbaguetter.
Men också underbart gott i en
krämig Räkmousse.
Hur mycket räkor?
100 g skalade räkor=300g oskalade
200 g skalade räkor=600 g oskalade
300 g skalade räkor=900 g oskalade.
Kan vara bra att veta.
RÄKMOUSSE:
4-6 Port.
250 g Keso
2,5 dl Vispgrädde
4 blad Gelantin
1/2citron
350 g skalade Räkor
10 Räkor med skal till
dekoration
1 dl hackad Bladpersilja
och Gräslök
2 tsk Dragon
Salt och Vitpeppar
SÅS:
1 dl Gräddfil
1 dl Majonnäs
1/2 dl Chilisås
1/2 dl hackad Dill
Så här gör DU:
Låt keson rinna av i ett
kaffefilter ca 2 tim.
Blötlägg gelantinet i
rikligt med vatten 10 min.
Ta upp det och krama ur vattnet.
Värm ett par msk grädde i en
kastrull och smält gelantinet
i den,rör om tills det har löst sig.
Blanda ner detta i keson.
Vispa 2 dl grädde och rör ner i keson.
Salta och peppra.
Fördela blandningen i tre skålar.
Riv citronskalet och blanda
ner det i en av skålarna.
Häll räkorna med resterande grädde
och saften från citronhalvan
i en Mixer och kör till en pure.
Blanda ner i en annan skål.
Blanda ner det kryddgröna med
salt och peppar i den tredje skålen.
Klä en avlång kakform med plastfilm,
fördela de olika blandningarna i lager
och täck med plastfilm.
Ställ i kylen tills nästa dag.
Blanda samtliga ingredienser till såsen.
Servera såsen till Moussen.
Det är allt värt besväret.
Så himla gott!
ALL LYCKA TILL!
Festligt och gott att bjuda på
med några goda såser och nybakade
vitlöksbaguetter.
Men också underbart gott i en
krämig Räkmousse.
Hur mycket räkor?
100 g skalade räkor=300g oskalade
200 g skalade räkor=600 g oskalade
300 g skalade räkor=900 g oskalade.
Kan vara bra att veta.
RÄKMOUSSE:
4-6 Port.
250 g Keso
2,5 dl Vispgrädde
4 blad Gelantin
1/2citron
350 g skalade Räkor
10 Räkor med skal till
dekoration
1 dl hackad Bladpersilja
och Gräslök
2 tsk Dragon
Salt och Vitpeppar
SÅS:
1 dl Gräddfil
1 dl Majonnäs
1/2 dl Chilisås
1/2 dl hackad Dill
Så här gör DU:
Låt keson rinna av i ett
kaffefilter ca 2 tim.
Blötlägg gelantinet i
rikligt med vatten 10 min.
Ta upp det och krama ur vattnet.
Värm ett par msk grädde i en
kastrull och smält gelantinet
i den,rör om tills det har löst sig.
Blanda ner detta i keson.
Vispa 2 dl grädde och rör ner i keson.
Salta och peppra.
Fördela blandningen i tre skålar.
Riv citronskalet och blanda
ner det i en av skålarna.
Häll räkorna med resterande grädde
och saften från citronhalvan
i en Mixer och kör till en pure.
Blanda ner i en annan skål.
Blanda ner det kryddgröna med
salt och peppar i den tredje skålen.
Klä en avlång kakform med plastfilm,
fördela de olika blandningarna i lager
och täck med plastfilm.
Ställ i kylen tills nästa dag.
Blanda samtliga ingredienser till såsen.
Servera såsen till Moussen.
Det är allt värt besväret.
Så himla gott!
ALL LYCKA TILL!
fredag 5 augusti 2011
BLÅBÄRSMARMELAD.
Även om NI inte hittat så mycket blåbär
kan NI alltid göra 1 BURK GOD MARMELAD.
Det här behöver DU:
1 1/2 LITER BLÅBÄR
( ca 1 kg)
pressad saft av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelstång
8-9 dl strösocker
Så här gör DU:
Rensa bären väl,spola dem i kallt vatten
och slå dem i en syltgryta varvat med sockret.
Tillsätt citronsaften och det rivna skalet
och lägg i kanelstången.
Hetta upp grytan sakta.
Rör om så att sockret löser sig.
Småkoka utan lock tills bärmassan
tjocknar.
Det tar 30-45 minuter.
KOM IHÅG: Marmeladen tjocknar
även när den kallnar.
SKUMMA VÄL.(ta bort skummet som flyter upp till ytan)
Ta bort kanelstången,
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
OBS! För att marmeladen ska hålla bättre
häll i 1/2 DL C-VITAMINBRUS)
Det gör jag i saft,sylt o marmelad.
LYCKA TILL!
Nu känner man sig riktigt duktig.
Dessutom är hemmagjort alltid go'ast.Eller hur...
kan NI alltid göra 1 BURK GOD MARMELAD.
Det här behöver DU:
1 1/2 LITER BLÅBÄR
( ca 1 kg)
pressad saft av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelstång
8-9 dl strösocker
Så här gör DU:
Rensa bären väl,spola dem i kallt vatten
och slå dem i en syltgryta varvat med sockret.
Tillsätt citronsaften och det rivna skalet
och lägg i kanelstången.
Hetta upp grytan sakta.
Rör om så att sockret löser sig.
Småkoka utan lock tills bärmassan
tjocknar.
Det tar 30-45 minuter.
KOM IHÅG: Marmeladen tjocknar
även när den kallnar.
SKUMMA VÄL.(ta bort skummet som flyter upp till ytan)
Ta bort kanelstången,
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
OBS! För att marmeladen ska hålla bättre
häll i 1/2 DL C-VITAMINBRUS)
Det gör jag i saft,sylt o marmelad.
LYCKA TILL!
Nu känner man sig riktigt duktig.
Dessutom är hemmagjort alltid go'ast.Eller hur...
SNABBT OCH GOTT TILL MIDDAG. 4 PORT.
Här går det undan...
KASSLERGRATÄNG
Lägg 8-10 kasslerskivor på
ett ugnssäkert fat.
Täck dem med ett lager av
2 dl vispad grädde, blandad
med 4 msk chilisås och
1 tsk vetemjöl
Skiva 1-2 gröna paprikor
att lägga överst.
Strö lite riven ost över det hela
och gratinera ca 10 minuter
i 250 grader.
SERVERA MED ETT GOTT RIS.
SMAKLIG MÅLTID!
KASSLERGRATÄNG
Lägg 8-10 kasslerskivor på
ett ugnssäkert fat.
Täck dem med ett lager av
2 dl vispad grädde, blandad
med 4 msk chilisås och
1 tsk vetemjöl
Skiva 1-2 gröna paprikor
att lägga överst.
Strö lite riven ost över det hela
och gratinera ca 10 minuter
i 250 grader.
SERVERA MED ETT GOTT RIS.
SMAKLIG MÅLTID!
GODIS MED GOTT SAMVETE.
Något för både stora och små
Godissugna är de här bollarna
rullade av keso blandat med havregryn
och smaksatta med kakao.
Blanda en burk keso (250g)
med 1 dl havregryn
2 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
och 3 msk honung.
kokosflingor
Forma massan till små bollar
som rullas i kokosflingor.
Det blir ca 12 små bollar
av satsen.
Förvara dem i kylen.
PROVA!
Godissugna är de här bollarna
rullade av keso blandat med havregryn
och smaksatta med kakao.
Blanda en burk keso (250g)
med 1 dl havregryn
2 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
och 3 msk honung.
kokosflingor
Forma massan till små bollar
som rullas i kokosflingor.
Det blir ca 12 små bollar
av satsen.
Förvara dem i kylen.
PROVA!
EN TÅRTA BLÅ OCH GRANN .
Har NI plockat några blåbär i sommar?
Lättbakad så det förslår är den här Havretårtan.
Bara att blanda och grädda i en form.
300 g mandelmassa
rivs på grova sidan av rivjärnet.
Blanda det med 3 ägg och rör det poröst.
Tillsätt 2 dl havregryn
blandat med 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i en rund kakform,
där botten är täcktmed ett
smort smörpapper.
GRÄDDA:175 grader i 25-30 minuter.
Låt sedan kakan stå en stund i formen,
innan den stjälps upp.
GARNERA, när den har svalnat med
vispgrädde och blåbär,
eller
blåbär och hallon blandat,
eller
jordgubbar.
Kanske tycker barna' att vi blandar alla bär tillsammans!
Jaaa, det blir fint!
ALL LYCKA TILL!
Lättbakad så det förslår är den här Havretårtan.
Bara att blanda och grädda i en form.
300 g mandelmassa
rivs på grova sidan av rivjärnet.
Blanda det med 3 ägg och rör det poröst.
Tillsätt 2 dl havregryn
blandat med 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i en rund kakform,
där botten är täcktmed ett
smort smörpapper.
GRÄDDA:175 grader i 25-30 minuter.
Låt sedan kakan stå en stund i formen,
innan den stjälps upp.
GARNERA, när den har svalnat med
vispgrädde och blåbär,
eller
blåbär och hallon blandat,
eller
jordgubbar.
Kanske tycker barna' att vi blandar alla bär tillsammans!
Jaaa, det blir fint!
ALL LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)