Jättegoda mmm,de smälter i munnen.
200g florsocker
300 g smör
450 g vetemjöl
Så här gör DU:
SMULA ner smöret i mjölet,
tillsätt socker och rör
samman degen,
rör inte för kraftigt.
RULLA degen i ca 3 cm tjock
rulle och lägg i kylskåpet
tills degen kan skäras i
tunna skivor.
LÄGG skivorna på bakpapper
och GRÄDDA i 200 grader ca 6 min.
GOD-JUL!
söndag 11 december 2011
KLENÄTER. 40 ST.
Det här är ett MÅSTE på vårat
kaffedoppa på JUL.
3 ägg
160 g socker
150 g smör
1 tsk kardemumma
skal av 1 citron
1/2 dl grädde
500 g mjöl
Så här gör DU:
VISPA ägg och socker pösigt.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda det svala smöret,
rivet skal av 1 citron och
stött kardemumma ner i ägg/
sockerblandningen.
TILLSÄTT grädde och arbeta in
mjölet.
LÅT degen vila på kallt ställe
ett par timmar.
KAVLA ut halva (eller mindre) degen
åt gången och kavla tunt.
Sporra degen i 2 cm breda och
10 cm långa remsor.
Skär eller hellre sporra degen i
DIAGONALA rutor och gör en skåra
i mitten på varje ruta.
TRÄD rutans ena spets genom hålet
så att klenäten gör ett omslag.
KOKA klenäterna gyllenbruna i
KOKOSFETT och låt dem droppa av
på hushållspapper.
OBS!
ANVÄND INTE en alltför stor kastrull
när DU smälter fettet.(det kan skvätta)
(KOKA bara 2-3 klenäter i taget.
Vänd dem en gång under kokningen.
FRITERINGSTIDEN mellan 1-2 min.
TAG DET FÖRSIKTIGT MED DET
VARMA KOKOSFETTET!
HA ALLTID GRYTANS LOCK I
NÄRHETEN NÄR DU FRITERAR.
DETTA OM DET SKULLE TA ELD
I OLJAN, DÅ KVÄVER DU ELDEN
SNABBT MED LOCKET.
Ingen JUL utan denna mmm...
goda kaka.
ALL LYCKA TILL.
GOD-JUL!
kaffedoppa på JUL.
3 ägg
160 g socker
150 g smör
1 tsk kardemumma
skal av 1 citron
1/2 dl grädde
500 g mjöl
Så här gör DU:
VISPA ägg och socker pösigt.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda det svala smöret,
rivet skal av 1 citron och
stött kardemumma ner i ägg/
sockerblandningen.
TILLSÄTT grädde och arbeta in
mjölet.
LÅT degen vila på kallt ställe
ett par timmar.
KAVLA ut halva (eller mindre) degen
åt gången och kavla tunt.
Sporra degen i 2 cm breda och
10 cm långa remsor.
Skär eller hellre sporra degen i
DIAGONALA rutor och gör en skåra
i mitten på varje ruta.
TRÄD rutans ena spets genom hålet
så att klenäten gör ett omslag.
KOKA klenäterna gyllenbruna i
KOKOSFETT och låt dem droppa av
på hushållspapper.
OBS!
ANVÄND INTE en alltför stor kastrull
när DU smälter fettet.(det kan skvätta)
(KOKA bara 2-3 klenäter i taget.
Vänd dem en gång under kokningen.
FRITERINGSTIDEN mellan 1-2 min.
TAG DET FÖRSIKTIGT MED DET
VARMA KOKOSFETTET!
HA ALLTID GRYTANS LOCK I
NÄRHETEN NÄR DU FRITERAR.
DETTA OM DET SKULLE TA ELD
I OLJAN, DÅ KVÄVER DU ELDEN
SNABBT MED LOCKET.
Ingen JUL utan denna mmm...
goda kaka.
ALL LYCKA TILL.
GOD-JUL!
torsdag 8 december 2011
FASTERS FAVORITER. CA 50 ST.
Ååå,de här är riktigt mmm goda.
Prova att bjuda dem till julen.
200g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
GLASYR:
75 g smör
2 msk honung
1 dl strösocker
1 dl skållad grovhackad
mandel
Så här gör DU:
SMÄLT smöret och häll det hett över
havregrynen som får svälla en stund.
Rör ner socker och ägget.
Blanda mjölet och bakpulvret
och rör ner detta.
KLICKA ut smeten (teskedsstora
klickar)glest på bakpappersklädd
plåt.
Grädda kakorna halvfärdiga 5-6 min.
i 175 grader.
LÄGG under tiden smör,socker och honung
i en kastrull och låt det hela koka upp.
Blanda ner den hackade mandeln.
Lägg en klick glasyr på varje kaka och
grädda dem färdiga i ytterligare 5-6 min
eller tills de fått vacker färg.
En JUL utan dessa kakor,
då blev inte faster glad.
LYCKA TILL!
Prova att bjuda dem till julen.
200g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
GLASYR:
75 g smör
2 msk honung
1 dl strösocker
1 dl skållad grovhackad
mandel
Så här gör DU:
SMÄLT smöret och häll det hett över
havregrynen som får svälla en stund.
Rör ner socker och ägget.
Blanda mjölet och bakpulvret
och rör ner detta.
KLICKA ut smeten (teskedsstora
klickar)glest på bakpappersklädd
plåt.
Grädda kakorna halvfärdiga 5-6 min.
i 175 grader.
LÄGG under tiden smör,socker och honung
i en kastrull och låt det hela koka upp.
Blanda ner den hackade mandeln.
Lägg en klick glasyr på varje kaka och
grädda dem färdiga i ytterligare 5-6 min
eller tills de fått vacker färg.
En JUL utan dessa kakor,
då blev inte faster glad.
LYCKA TILL!
onsdag 7 december 2011
HASTBAKAT SAFFRANSBRÖD. I LÅNGPANNA.
Hej alla!
Nu är jag igång igen.
Vi provar med detta goda saffransbröd.
7,1/2 dl vetemjöl
2,1/2 dl strösocker
3 3/4 tsk bakpulver
250 g smör
2 pkt saffran
(kan minskas till 1 pkt)
2 små ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl standardmjölk
2 dl russin
GARNERING OCH PENSLING:
Pärlsocker
generöst med flisad mandel
uppvispat ägg
FORM:
liten långpanna eller
stor stekpanna
Så här gör DU:
Blanda mjöl,socker och bakpulver
och finfördela smöret med finger-
topparna i blandningen.
Ljumma mjölken,blanda ned saffranet,
vispa ned äggen och tillsätt
vispgrädden.
Rör ihop mjöl-och gräddblandningen
till en slät smet,helst med elvisp.
Blanda ned russinen och slå smeten
i en välsmord panna.
Bred ut den jämt med varm pannkaksspade.
Pensla med ägg,strö på pärlsocker och
mandelflis.
GRÄDDA i 225-250 graders ugn längst ned
15-20 minuter.
Skulle kakan se ut att få för mycket färg
täck med bakplåtspapper efter halva tiden.
Låt den inte stå inne för länge utan gärna
ha kvar en viss fuktighet när den tas ut,
då är den mycket hällbar i plastpåse.
Skärs i fyrkantiga bitar vid servering.
LYCKA TILL!
Nu är jag igång igen.
Vi provar med detta goda saffransbröd.
7,1/2 dl vetemjöl
2,1/2 dl strösocker
3 3/4 tsk bakpulver
250 g smör
2 pkt saffran
(kan minskas till 1 pkt)
2 små ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl standardmjölk
2 dl russin
GARNERING OCH PENSLING:
Pärlsocker
generöst med flisad mandel
uppvispat ägg
FORM:
liten långpanna eller
stor stekpanna
Så här gör DU:
Blanda mjöl,socker och bakpulver
och finfördela smöret med finger-
topparna i blandningen.
Ljumma mjölken,blanda ned saffranet,
vispa ned äggen och tillsätt
vispgrädden.
Rör ihop mjöl-och gräddblandningen
till en slät smet,helst med elvisp.
Blanda ned russinen och slå smeten
i en välsmord panna.
Bred ut den jämt med varm pannkaksspade.
Pensla med ägg,strö på pärlsocker och
mandelflis.
GRÄDDA i 225-250 graders ugn längst ned
15-20 minuter.
Skulle kakan se ut att få för mycket färg
täck med bakplåtspapper efter halva tiden.
Låt den inte stå inne för länge utan gärna
ha kvar en viss fuktighet när den tas ut,
då är den mycket hällbar i plastpåse.
Skärs i fyrkantiga bitar vid servering.
LYCKA TILL!
fredag 11 november 2011
CITRONPINNAR SOCKERFRITT 35-40 ST.
Hej igen,
nu ska jag vara igång,tror jag!
Nu knyter vi åter på SOCKERFRITT.
Dessa är jättegoda tycker jag.
225 g vetemjöl
3 msk sacketter C
3-5 rivna bittermandlar
rivet skal av 3/4 citron
200 g smör/margarin
GARNERING:
äggvita
flagad mandel
Så här gör DU:
Lägg samtliga ingredienser
på bakbordet.
Knåda ihop till en deg.
Rulla den i fingertjocka
längder och dela i 5 cm
långa bitar,doppa i äggvita
och garnera med lite mandel-
spån.
GRÄDDA vackert guldgula i 175
grader,det tar ca 8 minuter.
UGNSLÄGE: Strax över mitten.
En go' och hållbar kaka.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
nu ska jag vara igång,tror jag!
Nu knyter vi åter på SOCKERFRITT.
Dessa är jättegoda tycker jag.
225 g vetemjöl
3 msk sacketter C
3-5 rivna bittermandlar
rivet skal av 3/4 citron
200 g smör/margarin
GARNERING:
äggvita
flagad mandel
Så här gör DU:
Lägg samtliga ingredienser
på bakbordet.
Knåda ihop till en deg.
Rulla den i fingertjocka
längder och dela i 5 cm
långa bitar,doppa i äggvita
och garnera med lite mandel-
spån.
GRÄDDA vackert guldgula i 175
grader,det tar ca 8 minuter.
UGNSLÄGE: Strax över mitten.
En go' och hållbar kaka.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
onsdag 2 november 2011
SYLTDUBBLETTER 25-30 ST.
HEJ, allesammans nu är jag här igen.
Tänkte ta några SOCKERFRIA KAKOR
jag har upptäckt att det söta kan
bli för mycket ibland.
2 hg smör
3 msk Sacketter C
3 hg vetemjöl
FYLLNING:
Sockerfri sylt
Så här gör DU:
Arbeta samman ingredienserna
till en mjuk och följsam deg.
Kavla den ganska tjock och
tag ut små runda kakor,ungefär
3 cm i diameter.
Grädda svagt guldgula i 175 grader
varm ugn.
Lägg ihop kakorna två o två med
sockerfri sylt eller annat gott
bärmos.
VÄNTA dock med att lägga emmellan
sylten tills DU ska bjuda dem,
annars blir de gärna lite mjuka
och blöta.
Detsamma gäller också om DU vill
frysa kakorna.
Fyll dem efteråt.
Lägg samman Syltdubbletterna med sylten
medan kaffet kokar/brygger sig.
Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!
Tänkte ta några SOCKERFRIA KAKOR
jag har upptäckt att det söta kan
bli för mycket ibland.
2 hg smör
3 msk Sacketter C
3 hg vetemjöl
FYLLNING:
Sockerfri sylt
Så här gör DU:
Arbeta samman ingredienserna
till en mjuk och följsam deg.
Kavla den ganska tjock och
tag ut små runda kakor,ungefär
3 cm i diameter.
Grädda svagt guldgula i 175 grader
varm ugn.
Lägg ihop kakorna två o två med
sockerfri sylt eller annat gott
bärmos.
VÄNTA dock med att lägga emmellan
sylten tills DU ska bjuda dem,
annars blir de gärna lite mjuka
och blöta.
Detsamma gäller också om DU vill
frysa kakorna.
Fyll dem efteråt.
Lägg samman Syltdubbletterna med sylten
medan kaffet kokar/brygger sig.
Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!
söndag 23 oktober 2011
BRITTS PÄRONKAKA.
Av väninnan BRITT fick jag det här
receptet på PÄRONKAKA för många år
sedan.
Hoppas att NI tycker lika mycket
om kakan som BRITT och jag gör!
5-6 Päron,förvälda
eller på burk (stor burk)
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 mald BITTERMANDLAR
1 påse flagad mandel
UGN:200 grader
Så här gör DU:
Lägg de avrunna päronen i en
smord och bröad form(kokosflingor)
med löstagbar botten.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget,
och rör kraftigt.
Rör ner mandeln blandat med mjölet.
Häll smeten över päronen,strö över
flagad mandel och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
SERVERA kakan ljummen,gärna med en
klick vispad grädde eller halvsmält
glass.
Kakan går bra att frysa.
LYCKA TILL!
receptet på PÄRONKAKA för många år
sedan.
Hoppas att NI tycker lika mycket
om kakan som BRITT och jag gör!
5-6 Päron,förvälda
eller på burk (stor burk)
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 mald BITTERMANDLAR
1 påse flagad mandel
UGN:200 grader
Så här gör DU:
Lägg de avrunna päronen i en
smord och bröad form(kokosflingor)
med löstagbar botten.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget,
och rör kraftigt.
Rör ner mandeln blandat med mjölet.
Häll smeten över päronen,strö över
flagad mandel och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
SERVERA kakan ljummen,gärna med en
klick vispad grädde eller halvsmält
glass.
Kakan går bra att frysa.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)